Croitoresele de la Auschwitz
Adevarata poveste a femeilor care si-au croit supravietuireaViața lor a atârnat de un fir de ață…
Un tiv descusut, un material ars cu fierul de călcat, orice greșeală le putea aduce moartea celor 25 de croitorese din atelierul de modă înființat în interiorul lagărului Auschwitz-Birkenau. Însă fiecare rochie reușită însemna o nouă șansă la viață și o nouă șansă de a-și croi drumul spre libertate.
Viața lor a atârnat de un fir de ață…
Un tiv descusut, un material ars cu fierul de călcat, orice greșeală le putea aduce moartea celor 25 de croitorese din atelierul de modă înființat în interiorul lagărului Auschwitz-Birkenau. Însă fiecare rochie reușită însemna o nouă șansă la viață și o nouă șansă de a-și croi drumul spre libertate.
Comandă prin telefon
031-433.50.68
L-V 09:30 - 17:30
Livrare în România
1-4 zile lucrătoare
Ridicare din Easybox
1-4 zile lucrătoare
3 persoane se uită la acest produs.
Grăbește-te! La acest produs, stocurile sunt limitate.
Specificații Croitoresele de la Auschwitz
Rezumat Croitoresele de la Auschwitz - Lucy Adlington
Cuvintele, cusăturile și poveștile lor nu trebuie uitate.
„Croitoria se metamorfozează din ceva de suprafață într-un mijloc de a supraviețui, într-o modalitate de a te face util și folositor și de a spune tare că „vreau să supraviețuiesc, contez ca OM!”... Scena în care, iarna, o țărancă lasă șosetele în mod intenționat să-i cadă, pentru ca o deținută desculță să le ia, să le încalțe, să le folosească, vorbește mai tare decât o mie de fapte rele!” - Maia Morgenstern, actriță
O cronică plină de emoție a destinelor femeilor care și-au croit drumul spre supraviețuire în timpul Holocaustului, creând ținute sclipitoare într-un atelier de modă inedit înființat chiar în inima întunecată a unuia dintre cele mai temute lagăre ale morții.
În timpul Holocaustului, 25 de tinere închise în temutul lagăr de concentrare Auschwitz-Birkenau – majoritatea femei și fete de origine evreiască – au fost selectate pentru a croi, într-un salon de modă special, haine extravagante pentru femeile din elita nazistă. Toate sperau că această muncă le va ține departe de camerele de gazare.
Atelierul de creație – care purta numele de Atelierul de croitorie de lux – a fost înființat de Hedwig Höss, soția comandantului lagărului, și patronat de soțiile ofițerilor și gardienilor SS. Aici, croitoresele au produs haine de calitate pentru toate evenimentele SS de la Auschwitz, dar și pentru doamnele din înalta societate a Berlinului nazist.
Inspirată din surse diverse – inclusiv din interviuri cu singura croitoreasă rămasă încă în viață –, cartea dedicată croitoreselor de la Auschwitz urmărește destinele acestor femei curajoase. Legăturile familiale și cele de prietenie care le-au unit le-au ajutat nu doar să facă față persecuțiilor zilnice, ci și să facă planuri de rezistență în interiorul lagărului.
Istoricul Lucy Adlington a întrețesut experiențele remarcabile ale croitoreselor și politicile naziste de jaf și exploatare, expunând astfel toată lăcomia, cruzimea și ipocrizia celui de-Al Treilea Reich și oferind cititorilor o perspectivă proaspătă asupra unui capitol mai puțin cunoscut al celui de-al Doilea Război Mondial și al Holocaustului.
Recenzii
„Lucy Adlington vorbește despre ororile ocupației naziste și ale lagărelor de concentrare dintr-o perspectivă fascinantă și originală. Ea ne prezintă un aspect mai puțin cunoscut al perioadei, subliniind rolul hainelor în cea mai sumbră societate pe care ne-o putem închipui și oferind detalii despre femeile care au reușit să supraviețuiască mulțumită croitoriei.” -- Alexandra Shulman, Fost Redactor Șef al revistei Vogue din Marea Britanie
„Povestea unui grup de evreice curajoase și pline de compasiune care au cusut pentru a-și salva viețile; povestea hainelor în timpul Holocaustului; și istoria industriei modei în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, Adlington a întrețesut cu măiestrie toate aceste fire fascinante într-o captivantă carte istorică, unică și importantă.” – Judy Batalion, autoarea bestsellerului New York Times: The Light of Days: The Untold Story of Women Resistance Fighters in Hitler’s Ghettos
„ Am învățat câteva lucruri noi despre lagăr, pe care nu le-am găsit în altă parte în literatura despre Holocaust, cum ar fi modul în care era folosit părul. Femeile prezentate reprezintă punctul central al poveștii, iar autoarea le relatează foarte bine poveștile. Folosirea fotografiilor personale oferă mai multă putere textului. Deși o lectură dificilă, este o lectură necesară.” – J.K., Amazon Reviews
„Tocmai atunci când credeai că nu mai există informații despre Holocaust care ar putea să te surprindă, afli, cu părere de rău, că te-ai înșelat. Această poveste pune în lumină viețile femeilor curajoase care au fost croitorese în timpul ocupației naziste, sub autoritatea brutalei doamne Hedwig Hoss. Detaliile sunt atât de îngrozitoare pe cât te-ai aștepta. Dar sunt și emoționante. ” – Tracy, Goodreads Review
„Cartea ne arată cum 25 de femei au reușit să înfrunte împreună cele mai teribile situații ale vieții în lagăr, iar poveștile lor personalizează ceva atât de important încât și acum, după atâți ani de la evenimente, îmi este greu să înțeleg. (…) Poveștile lor demonstrează cât de puternice sunt legăturile de familie sau cele de naționalitate și că prietenia și loialitatea nu pot fi ucise.” – CeeCee, Goodreads Reviews
Fragment din carte
„ În timp ce acele coseau și mașinile de cusut huruiau, ele făceau planuri de rezistență sau chiar de evadare. Această carte este povestea lor.” - Lucy Adlington (Autoare)
„Toate știau și recunoșteau sentimentul contradictoriu pe care îl ai atunci când umărul vecinei este singurul de pe pământ pe care te poți sprijini, dar, în același timp, vrei să rămâi în viață, chiar dacă prietena ta e aleasă să meargă la moarte.” – Hunya Volkman (Supraviețuitoare)
„Este greu de înțeles de ce soarta m-a ales pe mine să fiu ultima. Au fost multe femei mai tinere decât mine. Mă bucur astăzi că pot împărtăși altora tot ce știu despre acest timp și loc blestemat.” – Bracha Kohut, născută Berkovič (Supraviețuitoare)
Povestea Rezinei Apfelbaum – croitoreasa din Transilvania
Ești în viață. Nimic nu este imposibil. − Rezina Apfelbaum
Rezina a ajuns la Auschwitz venind din nordul Transilvaniei, la sfârșitul lunii mai 1944. A fost tatuată cu numărul A18151 și pusă la muncă forțată. Rezina a avut o legătură oarecum secretă cu Atelierul de croitorie de lux. De fapt, era introdusă pe furiș în Stabsgebäude, noaptea, de către un gardian neamț.
Acest ofițer – numele nu îi este cunoscut – își alesese ca amantă o frumoasă deținută unguroaică blondă, pe nume Lilly. Nu cunoaștem sentimentele lui Lilly față de ofițer; nu a avut de ales. A făcut ce trebuia să facă pentru a supraviețui. Acest ofițer SS își dorea ca „prietena” lui să fie bine îmbrăcată, așa că, după o zi lungă de muncă în aer liber, Rezina a trebuit să-și petreacă nopțile croind haine special pentru Lilly. A croit și a cusut o garderobă completă, de la bluze și rochii la paltoane lungi și grele, totul în secret, în atelier. Ca recompensă, ofițerul o ducea în bucătăria SS-ului și îi dădea mâncare.
Rezina împărțea apoi această recompensă cu cele douăsprezece rude care dormeau în același pat de lemn în baraca lor de la Birkenau, printre care două surori, mama și mătușile ei. Acțiunile Rezinei le-a ajutat pe toate să nu moară de foame. Încă o dată, croitoria salva vieți.
- Croitoresele de la Auschwitz
- Dimensiune 130x200
- Număr pagini 432
- Editura Bookzone
- Autor Lucy Adlington
- Anul publicării 2021
- ISBN 9786069748657
- Scor Bestseller #3 în categoria Istorie militara si razboaie#3 în categoria Istorie#8 în categoria Memorii, biografii si jurnale#186 în categoria Carti
Rona Ilie
M-a impresionat nu doar prin subiectul său, ci și prin modul în care a reușit să creeze o legătură profundă între mine și personajele prezentate. M-am simțit de parcă aș fi fost acolo, trăind alături de aceste femei fiecare cusătură, fiecare moment de disperare și de speranță
0
Răspunde
Comentarii(0)
Iulia Veleanu
O recomand cu căldură pentru că reușește să surprindă curajul, durerea și speranța într-o poveste emoționantă și profundă🩷
0
Răspunde
Comentarii(0)
Radu Nadia
Autoarea reușește să aducă la viață experiențele acestor femei, făcându-le reale și tangibile pentru cititor. Detaliile despre cum hainele, un simbol al statutului social, au fost folosite ca o formă de supraviețuire în lagăre sunt extrem de puternice.. O poveste impresionantă!!
0
Răspunde
Comentarii(0)
Delia Crina
Această carte arată cât de importante sunt micile acte de umanitate în cele mai brutale condiții.. Mi-a plăcut enorm, recomand!
0
Răspunde
Comentarii(0)
Magda Fioru
A fost remarcabil să descopăr cum arta croitoriei, care în mod normal este asociată cu frumusețea, a devenit un mijloc de supraviețuire într-un context atât de sumbru. Este o lectură esențială pentru oricine dorește să înțeleagă cât de puternic poate fi spiritul uman chiar și în cele mai întunecate momente.
0
Răspunde
Comentarii(0)
Mihaela Gruescu
🪡A fost o lectură grea, asta pentru că am simțit acea greutate a subiectului. Cu fiecare pagină citită, am descoperit durerea, dezamăgirea, deznădejdea, frica acestor eroine. Am empatizat cu ele de la început și până la final. 🪡Dacă veți ajunge la această carte, să vă pregătiți sufletește, pentru că veți avea parte și de evenimente foarte greu de digerat. Imaginile descrise (totul a fost prezentat cu lux de amănunte) vă vor rămâne mult timp întipărite pe retină. 🪡Din punctul meu de vedere, povestea a fost foarte bine scrisă, a transmis absolut tot ce era de transmis, mă bucur că multe dintre surse au fost cele reale, așa că nu-mi rămâne decât să vă recomand să-i dați toate șansele din lume. Povestea croitoreselor din lagăr merită descoperită de întreaga lume.
0
Răspunde
Comentarii(0)
Camelia Bucuroaia
Recomand
Este greu și deprimant să citești despre Auschwitz, despre condițiile nespuse pe care le-au îndurat evreii, însă autorarea a făcut o treabă remarcabilă. Este o carte provocatoare, extrem de interesantă și greu să o lași din mână fără să o citești repede pe toată. Merită, lectură plăcută.
0
Răspunde
Comentarii(0)
Daniela Oltean
Recomand
Am citit mai multe carti despre Holocaust, pt ca ma intereseaza subiectul dar aceasta, pentru mine, a fost mult prea mult. Un afront de o asemenea amploare la adresa demnitatii umane, e greu sa ti-l imaginezi si greu de gestionat sufleteste. Este extrem de dureros sa "asisti" (doar citind) la asemenea fapte abominabile. Desi mai detin carti cu aceeasi tema, dupa ce am citit-o pe aceasta, nu mai simt deloc interesul pt o alta. Cred ca trebuie sa mai treaca un timp.
0
Răspunde
Comentarii(0)
Daniela Timofte
Îngrozitoare de frumoasa....
Așa ceva nu vezi și nici nu auzi pt că nu ne zice nimeni. Merita citita....cred că o carte este buna atunci când o citești flamand ,când nici nu mai tragi aer și plângi și razi ,iar la sfârșit iar plângi că s a terminat ....și că bonus îți ia câteva zile să ți revii din transa și apoi să începi alta sau sa iei tot conținutul că tema pt acasă. E incredibila....
6
Răspunde
Comentarii(0)
ANTONELA LAZIN
Un volum dramatic care ne re(aduce) aminte de cruzimea unora și dorința de supraviețuire a altora. Recomand.
1
Răspunde
Comentarii(0)
39 Lei
Ți-a plăcut produsul?
Spune tuturor părerea ta aici.
4.9
10 recenzii
5 stele
9
4 stele
1
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0