Liviu Maior

Asociationism si nationalism la romanii din Transilvania

PRP: 85 Lei Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
82.45 Lei

Livrare în România

1-3 zile lucrătoare

Easybox

Ridicare din Easybox

1-3 zile lucrătoare

5 persoane se uită la acest produs.

Grăbește-te! La acest produs, stocurile sunt limitate.

Specificații Asociationism si nationalism la romanii din Transilvania

Dimensiune
165x235
Număr pagini
312
Editura
Scoala Ardeleana
Autor
Liviu Maior
Anul publicării
2022
ISBN
9786067978452

Rezumat Asociationism si nationalism la romanii din Transilvania - Liviu Maior

Sa tot zicem ca e timpul suprem ca sa ne dam, de aici inainte, noi intre noi, educatiune nu numai sociala, ci si politica. Dara o problema atat de grea precum este aceasta se poate deslega cu ajutorul istoriei. - George Baritiu In procesul de formare si amplificare a unui "nationalism minoritar", fara acces la putere, fara un stat al lor, romanii din Transilvania au recurs la singura modalitate pe care o aveau: asocierea si luarea destinului in propriile maini. Istoria ii indemna astfel sa aleaga drumul spre infaptuirea practica a ceea ce noi numim Agenda Nationala. Cultivarea acesteia a oferit, prin urmare, suportul solid al identitatii nationale. - Liviu Maior Se spune adesea ca rostul istoricului este de a explica si a-i face pe oameni sa inteleaga faptele trecutului. Un astfel de demers a realizat, prin acest volum, si profesorul Liviu Maior. In fapt, istoricul clujean a sintetizat si actualizat cercetarile dedicate acestei teme. O contributie remarcabila o aduce, in acest context, nu doar clarificarea interactiunii dintre asociationism si miscarea nationala a romanilor transilvaneni, ci, mai ales, relatia dintre liberalism si asociationism, precum si a celor doua fenomene cu nationalismul secolului al XIX-lea. In mod judicios este facuta si demonstratia caii prin care nationalismul romanesc a glisat catre nationalismul liberal, cu toate barierele ridicate de un alt nationalism de tip etnicist, supralicitat in zona. Din aceasta expunere, se observa foarte bine argumentat cum manifestarea asociationismului romanilor din Transilvania a stat nu doar la baza dezvoltarii economice si culturale, dar si a conturarii deciziilor liderilor politici ai romanilor din aceasta provincie pentru unirea nationala si statala cu Romania. Aceasta carte a profesorului Liviu Maior este, in mod evident, una deosebit de necesara pentru istoriografia contemporana si pentru cititorii care iubesc Istoria! - Vasile Puscas Acest nou volum al profesorului Liviu Maior incununeaza cateva decenii de reflectii istorice si istoriografice ale unei personalitati care a marcat profund scrierea istoriei Transilvaniei atat inainte, cat si dupa 1989. Fara indoiala ca asociationismul cultural, economic, politic si social a reprezentat, pentru romanii din monarhia habsburgica (dupa 1867, austro-ungara), cadrul de afirmare identitara, de exersare a principiilor si valorilor democratice, liberale. In fruntea sistemului a tronat maiestuos ASTRA, adevarata academie a romanilor transilvaneni, care a inspirat, impulsionat si sustinut procesul de asociere si de formare a societatii civile romanesti. Numai citind lucrarea profesorului Liviu Maior putem intelege cum, intre 1848 si 1918, s-au metamorfozat romanii, in decursul a doua generatii, din iobagi in romani responsabili si demni. - Ioan Bolovan

Detalii produs
Despre Liviu Maior
Liviu Maior
BOOKZONE iti pune la dispozitie toate cartile scrise de catre Liviu Maior inclusiv volume lansate in exclusivitate, carti in limba engleza si noutati. Liviu Maior se bucura de un succes rasunator la nivelul international, cu zeci de mii de exemplare vandute din fiecare carte. Felul in care scrie si contureaza personajele reprezinta principalele atuuri ale Liviu Maior. Fiecare carte scrisa de Liviu Maior este citita cu drag de mii de oameni.
Poti gasi toate cartile scrie de catre Liviu Maior in categoria Liviu Maior astfel incat ai ocazia sa toate cartile indragite de catre cititori pana acum.
Autorul cărților:
Un parinte fondator al Romaniei Mari: Alexandru Vaida Voevod, Asociationism si nationalism la romanii din Transilvania
Recenzii

Ți-a plăcut produsul?

Spune tuturor părerea ta aici.

Scrie o recenzie

0

0 recenzii

5 stele

0

4 stele

0

3 stele

0

2 stele

0

1 stele

0


Alte carti din categoriile: Istorie, Istoria romanilor, Non-fictiune

-8%
-12%
-3%
Datoria vietii noastre

Datoria vietii noastre

PRP: 12 Lei 11.64 Lei
-3%
Avram Iancu. O viata de erou

Avram Iancu. O viata de erou

PRP: 60 Lei 58.2 Lei
Nou
-30.1%
Vânătorul de naziști

Vânătorul de naziști

PRP: 49.9 Lei 34.9 Lei
-40.1%
Micul ingrijitor de cai

Micul ingrijitor de cai

PRP: 49.9 Lei 29.9 Lei
BestSeller
-52.1%
Naziștii îmi spuneau pe nume

Naziștii îmi spuneau pe nume

PRP: 49.9 Lei 23.9 Lei
-50.1%
Showman

Showman

PRP: 59.9 Lei 29.9 Lei
-75.7%
-20.5%
Nou
-20%
Marile petreceri ale romanilor

Marile petreceri ale romanilor

PRP: 59.9 Lei 47.92 Lei
-20.3%
Tratatul de la Trianon

Tratatul de la Trianon

PRP: 35 Lei 27.9 Lei
-34.1%
Sfârșitul șoaptelor

Sfârșitul șoaptelor

PRP: 49.9 Lei 32.9 Lei
PRP: 85 Lei

82.45 Lei