Mai bogat, mai intelept, mai fericit
Comandă prin telefon
031-433.50.68
L-V 09:30 - 17:30
Livrare în România
1-4 zile lucrătoare
Ridicare din Easybox
1-4 zile lucrătoare
5 persoane se uită la acest produs.
Grăbește-te! La acest produs, stocurile sunt limitate.
Specificații Mai bogat, mai intelept, mai fericit
Rezumat Mai bogat, mai intelept, mai fericit - William Green
Mai bogat, mai intelept, mai fericit: Cum castiga cei mai mari investitori ai lumii pe pietele financiare si in viata
Mai bogat, mai intelept, mai fericit: Cum castiga cei mai mari investitori ai lumii pe pietele financiare si in viata/ Richer, Wiser, Happier: How the World's Greatest Investors Win in Markets and Life de William Green este cartea care iti va arata cum reusesc sa castige atat la bursa, cat si in viata, adevaratii titani ai lumii investitiilor gasind nenumarate modalitati de a-si optimiza sansele de succes. Pentru scrierea cartii de fata, autorul a intervievat peste 40 de investitori (unii dintre cei mai buni din lume) care au controlat trilioane de dolari in numele a milioane de oameni. Stand de vorba cu ei, William Green a aflat ceva mai mult de la acestia decat niste trucuri castigatoare de investitii. El a aflat cum isi gestioneaza ei timpul; cum isi creeaza un mediu calm in care sa gandeasca; cum isi aleg persoanele cu care se intalnesc si pe cine evita; cum se feresc de prejudecati; cum se folosesc de greseli pentru a invata din ele si cum reusesc sa le evite pe viitor; cum gestioneaza stresul si problemele; cum percep onestitatea si integritatea sau cum isi cheltuiesc si isi doneaza banii, incercand sa isi construiasca o viata plina de semnificatie, care transcende banii. Povestile pe care le vei descoperi in fiecare capitol te vor fascina cu siguranta, pentru ca sunt despre personalitati pe care le admiri, pentru ca sunt despre oameni care isi traiesc visul si mai ales pentru ca te pot inspira si pe tine sa gandesti si sa traiesti astfel incat sa te simti mai implinit si mai fericit. Este vorba mai exact despre povestile de succes ale lui: Charlie Munger, Mohnish Pabrai, Sir John Templeton, Howard Marks, Jean-Marie Eveillard, Bill Miller, Laura Geritz sau Joel Greenblatt.
William Green este un jurnalist de origine britanica, stabilit la New York. A studiat literatura engleza la Universitatea Oxford si a obtinut o diploma de master la Scoala de Jurnalism a Universitatii Columbia. De-a lungul anilor a scris pentru publicatii precum: The New Yorker, Time, Fortune, Forbes, Bloomberg Markets si The Economist. William Green a colaborat la scrierea mai multor carti, a fost scriitor fantoma, coautor si editorul mai multor volume. A lucrat indeaproape cu renumitul manager de fonduri speculative Guy Spier la mult laudatul sau memoriu, The Education of a Value Investor. De asemenea, Green a scris si editat The Great Minds of Investing, un volum care prezinta pe scurt portretele a 33 de investitori renumiti.
Te invit sa descoperi in continuare o multime de informatii fascinante despre unii dintre cei mai mari investitori ai lumii si o parte dintre ideile lor de succes, pe care autorul le numeste "idei care merita clonate".
Cartea este impartita in opt capitole dupa cum urmeaza:
CAPITOLUL UNU: Omul care l-a clonat pe Warren Buffett
"Aptitudinea numarul unu in investitii este rabdarea: rabdarea maxima".
Poti sa ai succes imprumutand cu nerusinare cele mai bune idei ale altor oameni. Cel mai bun exemplu in acest sens este povestea omului de afaceri, investitorului si filantropului indian-american Mohnish Pabrai, un mare admirator al lui Warren Buffett si unul dintre cei mai importanti investitori ai timpurilor noastre. El s-a inspirat din metodele lui Warren Buffett, expert in capitalizare, si ale partenerului acestuia de la Berkshire Hathaway, Charles Thomas Munger, pentru a-si construi averea.
"Investitiile inseamna mai degraba sa astepti rarele momente in care sansele de a face bani depasesc cu mult sansele de a-i pierde."
Pabrai nu s-a sfiit nicio clipa sa recunoasca faptul ca s-a inspirat de la altii pentru a-si construi averea, obisnuind sa spuna adesea ca: "Sunt un imitator nerusinat", "Totul in viata mea este clonat... nu am nicio idee originala." Tot de la Buffett si Munger s-a inspirat sa evite greselile, sa isi construiasca brandul, sa doneze bani, sa abordeze relatiile, sa isi structureze timpul si sa isi construiasca o viata fericita.
Mohnish Pabrai a copiat cu succes de la Warren Buffett si cele trei principii de baza privind selectia de actiuni:
1. De fiecare data cand cumperi o actiune, cumperi o parte a unei afaceri in desfasurare cu o valoare subiacenta, nu doar o bucata de hartie pe care o tranzactioneaza speculatorii.
2. Preturile actiunilor nu reflecta de cele mai multe ori adevarata valoare a acestor intreprinderi.
3. Ar trebui sa cumperi o actiune numai atunci cand se vinde la un pret mult mai mic decat valoarea estimata de tine.
Si a tinut cont de aceleasi 4 motive ca si Warren Buffett pentru a alege sa investeasca intr-o companie:
1. Compania trebuie sa se incadreze in "cercul tau de competenta".
2. Actiunile companiei trebuie sa fie tranzactionate la o reducere suficient de mare fata de valoarea ei subiacenta pentru a oferi o marja de siguranta semnificativa.
3. Trebuie sa investesti in afaceri bune si in companii de viitor, nu in actiuni ieftine;
4. Situatia financiara a societatii trebuie sa fie clara si simpla.
5 reguli dupa care sa te ghidezi in viata a la Mohnish Pabrai:
Regula nr. 1: Cloneaza ca un nebun.
Regula nr. 2: Frecventeaza oameni care sunt mai buni decat tine.
Regula nr. 3: Priveste viata ca pe un joc, nu ca pe un concurs de supravietuire sau ca pe o batalie pana la moarte.
Regula nr. 4: Fii mereu in acord cu tine insuti; nu face ce nu vrei sa faci sau ce nu ti se potriveste.
Regula 5: Traieste conform unei tabele de marcaj interioare; nu-ti face griji cu privire la ce cred altii despre tine; nu te lasa definit de validarea externa.
CAPITOLUL DOI: Disponibilitatea de a fi singur
Pentru a bate piata, trebuie sa fii suficient de curajos, suficient de independent si suficient de ciudat ca sa te detasezi de multime. Pentru a te convinge de acest lucru, trebuie sa citesti neaparat povestea lui Sir John Templeton - probabil cel mai mare investitor international al secolului XX si un mare filantrop care a cheltuit milioane de dolari pentru a finanta cercetari stiintifice la Harvard Medical School si la alte institutii, pentru a afla daca rugaciunea chiar ii ajuta pe oamenii bolnavi sa se vindece.
Trebuie sa cumperi intr-un moment in care alti oameni incearca cu disperare sa vanda, sau altfel spus in "punctul de pesimism maxim". - Sir John Templeton
Sir John Templeton a fost suficient de curajos, incat, in timpul Marii Crize Economice a avut curajul sa investeasca cate 100 de dolari in 104 companii aflate in faliment sau in pragul falimentului, in speranta ca isi vor reveni. Mai mult decat atat, banii necesari in acest sens, i-a imprumutat. Insa atunci cand decizi sa mergi pe propria cale, trebuie sa iti asumi si emotiile de rigoare:
Atunci cand iti pui pielea la bataie, trebuie sa ai suficienta incredere in tine insuti sau sa fii suficient de curajos... - Sir John Templeton
De la Sir John Templeton retinem asadar cele sase principii calauzitoare pentru investitorul non-tribal:
1. Ai grija la emotii: Majoritatea oamenilor se lasa condusi pe cai gresite in investitii din cauza emotiilor.
2. Ai grija la propria ignoranta. Foarte multi oameni cumpara avand foarte putine informatii si fara a intelege exact ce cumpara.
3. Ar trebui sa diversifici pe scara larga pentru a te proteja de propria imperfectiune.
4. Investitiile de succes cer rabdare.
5. Cel mai bun mod de a gasi chilipiruri este sa studiezi activele care au obtinut cele mai proaste rezultate in ultimii cinci ani, apoi sa analizezi daca cauza acestor probleme este temporara sau permanenta.
6. Unul dintre cele mai importante lucruri ca investitor este sa nu vanezi tendintele pasagere.
Si tot de la el invatam o lectie importanta despre puterea autodisciplinei. De fapt, Templeton a practicat autodisciplina dusa la extrem, pentru ca, din punctul lui de vedere autostapanirea de sine este o conditie esentiala pentru a reusi atat in investitii, cat si in viata de zi cu zi.
CAPITOLUL TREI: Totul se schimba
De la milionarul Howard Marks vei invata sa iei decizii intelepte cand nimic nu ramane la fel, iar viitorul este incognoscibil. Howard Marks este unul dintre gigantii incontestabili ai lumii investitiilor. In calitate de copresedinte al Oaktree Capital Management, a avut in gestiune active in valoare de circa 120 de miliarde de dolari.
Intr-o lume in care nimic nu este stabil sau de incredere si in care aproape orice se poate intampla, regula de baza este sa fim sinceri cu noi insine in legatura cu limitele si vulnerabilitatea noastra. - Howard Marks
Referitor la investitii, iata doar cateva dintre regulile pe care le foloseste el:
• Cea mai sigura cale spre bogatie in investitii este sa "cumperi la preturi mici" si cel mai mare risc este sa platesti prea mult. Prin urmare, intrebarea esentiala care trebuie pusa in legatura cu orice potentiala investitie ar trebui sa fie: "Este ieftina?"
• Lectia fundamentala in investitii pe care a deprins-o din budism: "Trebuie sa ne invatam cu faptul ca mediul se schimba".
• "Scepticismul cere pesimism atunci cand optimismul este excesiv. Dar cere si optimism atunci cand pesimismul este excesiv".
Cinci idei esentiale care rezuma politica lui Haward Marks referitoare la investitii:
• Importanta de a recunoaste ca nu putem prezice sau controla viitorul.
• Avantajele studierii tiparelor din trecut si folosirea lor ca ghid estimativ pentru ceea ce s-ar putea intampla in continuare.
• Inevitabilitatea faptului ca ciclurile se inverseaza si ca excesele nesabuite vor fi pedepsite.
• Posibilitatea de a intoarce ciclicitatea in favoarea noastra prin adoptarea unui comportament anticiclic.
• Nevoia de a fi umili, sceptici si prudenti pentru a obtine succesul financiar pe termen lung intr-o lume incerta.
Si pentru ca Howard Marks este pasionat de budism, retinem de la el si o foarte importanta lectie de viata inspirata de credinta budista: Libertatea vine din "a sti bine" ca totul este efemer si din a ne antrena sa nu ne mai agatam de ceea ce este instabil prin insasi natura lui. Buddha repeta acelasi refren de 13 ori: "Si ramai independent daca nu te agati de nimic din lumea asta".
CAPITOLUL PATRU: Investitorul rezilient
"Succesul provine din opunerea constienta la tot ceea ce favorizeaza fragilitatea."
Aceasta sectiune a cartii este despre cum sa iti construiesti o avere durabila si sa supravietuiesti delirului care sta la panda, asa cum a facut Jean-Marie Eveillard.
In calitate de administrator al unui mic fond apartinand grupului Societe Generale, Eveillard s-a opus tendintei generale de a investi in dot com, urmandu-si propriile principii de investitii care urmareau castigurile pe termen lung. Astfel, cand bula dot com s-a spart, Eveillard a devenit "Administratorul de fonduri de actiuni International al Anului". El a fost apreciat atunci pentru capacitatea de a se impotrivi atractiei actiunilor supraevaluate si taria emotionala de a indura dispretul colegilor si de a trece peste propriile indoieli.
Tot de la Eveillard aflam cum ne putem reduce vulnerabilitatea si consolida rezilienta:
• Pastreaza suficienti bani de rezerva, astfel incat sa nu fii nevoit sa vinzi actiuni (sau orice alt activ aflat in dificultate) intr-o perioada de recesiune.
• Nu imprumuta niciodata in exces, deoarece, asa cum avertizeaza Eveillard, datoriile ne erodeaza „puterea de rezistenta”.
• Evita tentatia de a face speculatii cu actiuni in voga cu perspective de crestere chipurile minunate, dar fara marja de siguranta.
• Evita intreprinderile cu un bilant slab sau cu nevoia iminenta de finantare externa, care risca sa dispara in vremuri dificile.
"Pe pietele financiare, ca si in viata, foarte multe lucruri depind de capacitatea noastra de a supravietui caderilor."
In finalul acestei sectiuni descoperim cinci reguli pentru a ne intari rezilienta ca investitori, extrase din experienta traita de Eveillard, dar si de alti investitori:
1. In primul rand, trebuie sa respectam incertitudinea.
2. Este imperativ sa reducem sau sa eliminam datoriile, sa evitam efectul de levier si sa ne ferim de cheltuieli excesive, toate acestea putand sa ne faca sa depindem de bunatatea strainilor.
3. In loc sa ne concentram pe castiguri pe termen scurt sau pe depasirea unor valori de referinta, ar trebui sa punem mai mult accent pe rezistenta la socuri, pe evitarea prabusirii si pe a ramane in joc.
4. Trebuie sa ne ferim de increderea excesiva si de complacere.
5. Ar trebui sa fim foarte constienti de riscul la care suntem expusi si ar trebui sa ne impunem intotdeauna o marja de siguranta.
CAPITOLUL CINCI: Simplitatea este rafinamentul suprem
Povestea lui Joel Greenblatt ne dezvaluie o cautare indelungata si sinuoasa a celei mai simple cai spre un randament de exceptie.
Daca ne gandim la multitudinea de optiuni pe care le presupune lumea investitiilor, realizam ca nu e atat de usor sa iei o decizie. Investitorii trebuie sa aleaga intre actiuni individuale, ETF-uri, fonduri speculative sau fonduri mutuale; fonduri administrate activ sau fonduri de indici; un singur stil de investitii sau o combinatie intre mai multe categorii; actiuni nationale si straine, obligatiuni, numerar si "alternative", cum ar fi actiunile private, capitalul de risc, REIT-uri, aur si contracte futures. Piata nu este o masinarie eficienta care stabileste preturi corecte in mod consecvent. Este o comedie a erorilor, un festival al absurditatii. "Oamenii sunt nebuni si condusi de emotii", spune Greenblatt. Ei cumpara si vand lucruri pe baza emotiilor, nu a logicii, iar acesta este singurul motiv pentru care apar oportunitatile. Deci, daca ai un mod disciplinat si logic de a evalua companiile, ar trebui sa poti profita de emotiile altor oameni.
Totusi, facand abstractie de numeroasele optiuni, Joel Greenblatt a reusit sa elaboreze o teorie simpla, ale carei principii de baza sunt:
• Actiunile sunt cote ale dreptului de proprietate asupra unor companii, care trebuie evaluate.
• Ele ar trebui cumparate numai atunci cand se tranzactioneaza la un pret mai mic decat valoarea lor.
• Pe termen lung, piata este rationala si va reflecta (mai mult sau mai putin) la valoarea justa a acestor companii.
Prin urmare, cele patru lectii privitoare la investitii cu care ramanem de la Joel Greenblatt sunt:
• Nu ai nevoie de o strategie optima. Ai nevoie de o strategie rezonabila, care sa fie indeajuns de buna pentru a-ti atinge obiectivele financiare.
• Strategia ta ar trebui sa fie atat de simpla si de logica, incat sa o intelegi, sa crezi in ea pana in maduva oaselor si sa te poti tine de ea chiar si in momentele dificile, cand pare sa nu mai dea roade.
• Trebuie sa te intrebi daca chiar ai abilitatile si temperamentul necesare pentru a invinge piata.
• Poti fi un investitor bogat si de succes fara sa incerci sa depasesti piata.
CAPITOLUL SASE: Aventura extraordinara a lui Nick & Zak
Nick Sleep si Qais Zakaria au creat un parteneriat de investitii extrem de neconventional, dezvaluind astfel ca cele mai mari recompense le primesc cei care se impotrivesc atractiei satisfactiei imediate. Fondul creat de ei, numit Nomad Investment Partnership, era un test de laborator pentru a analiza cum sa investeasca, sa gandeasca si sa se comporte in "cel mai de calitate" mod. Rezultatul experimentului lor a fost extraordinar. Pe parcursul a 13 ani, Nomad a obtinut un randament de 921,1% fata de 116,9% in cazul indicelui MSCI World. Cu alte cuvinte, fondul lor si-a depasit indicele de referinta cu peste 800 de puncte procentuale. Altfel spus, 1 milion de dolari investiti in indice ar fi ajuns la 2,17 milioane, in timp ce 1 milion de dolari investiti in Nomad au ajuns la 10,21 de milioane.
Iata cele cinci lectii-cheie pe care trebuie sa le retii de la Sleep si Zakaria:
1. Foloseste calitatea ca principiu calauzitor in afaceri, in investitii si in viata;
2. Concentreaza-te pe lucrurile care au cel mai lung termen de valabilitate, minimalizandu-le intotdeauna pe cele efemere.
3. Un anumit model de afaceri - economii de scara impartite - creeaza un cerc virtuos care poate genera o bogatie durabila pe perioade lungi.
4. Nu e nevoie sa ai un comportament lipsit de etica sau de scrupule pentru a obtine un succes spectaculos, chiar si intr-o afacere capitalista vorace, in care comportamentul egoist este o regula.
5. Intr-o lume din ce in ce mai orientata spre termene scurte si satisfactie imediata, cei care se misca invariabil in directia opusa pot obtine un avantaj enorm.
CAPITOLUL SAPTE: Obiceiuri care duc la performanta inalta
"Timpul este dusmanul obiceiurilor proaste si prietenul obiceiurilor bune."
Cei mai buni investitori isi construiesc un avantaj competitiv covarsitor adoptand obiceiuri ale caror beneficii se acumuleaza in timp. Cel mai bun exemplu in acest sens este Tom Gayner - co-CEO al Markel, un holding financiar cu operatiuni de asigurari si investitii in intreaga lume. Potrivit lui Gayner, victoriile rasunatoare tind sa fie rezultatul unor progrese si imbunatatiri mici, treptate, sustinute pe perioade lungi. "Secretul unui mare succes este sa faci ca fiecare zi sa fie un pic mai buna decat cea precedenta", spune Gayner. In plus, trebuie sa fii perfect constient de faptul ca „Poti controla doar efortul, dedicarea si daruirea a 100% din tine insuti pentru sarcina pe care o ai de indeplinit. Si apoi, orice va fi sa se intample, se va intampla."
Arta eliminarii este de o importanta inestimabila, mai ales intr-o epoca a supraincarcarii cu informatii, cand mintea ne poate fi atat de usor distrasa.
Tot in aceasta sectiune vei descoperi si alti investitori care se concentreaza aproape exclusiv pe lucrurile la care se pricep cel mai bine si care conteaza cel mai mult pentru ei. Succesul lor deriva din aceasta insistenta apriga de a se concentra intens intr-un domeniu relativ limitat, ignorand in acelasi timp nenumaratele distrageri care ar putea interveni in drumul lor spre excelenta.
CAPITOLUL OPT: Nu fi prost
Din aceasta sectiune vei invata cum sa investesti mai bine, sa gandesti mai bine si sa traiesti mai bine adoptand strategia lui Charlie Munger de a reduce sistematic prostiile standard. Cu alte cuvinte, vei invata sa te imunizezi eficient impotriva erorilor cognitive, indiferent cat esti de inteligent sau constient de sine. Munger este vicepresedintele miliardar al Berkshire Hathaway, la care este asociatul lui Warren Buffett. Nascut in 1924, reprezinta jumatate din cea mai puternica echipa de investitii care a existat vreodata.
Iata mai jos doar cateva dintre strategiile lui Munger de a se proteja de prostie:
1. Imagineaza-ti un rezultat ingrozitor; lucreaza in sens invers, intrebandu-te ce actiuni gresite te-ar putea face sa ai o soarta jalnica; si apoi evita cu sfintenie acel comportament autodistructiv.
2. Obiceiul de a colectiona exemple de comportament prostesc al altor oameni este un antidot nepretuit impotriva idioteniei.
3. Recunoasterea propriilor greseli si autocritica te ajuta sa evoluezi;
4. Respectarea procesului este o garantie a faptului ca vei fi scutit de probleme. Aceasta idee de a adopta cateva practici standard si reguli neclintite este a patra tehnica de reducere a prostiei.
5. Reticenta de a ne reexamina opiniile si de a ne schimba parerile este unul dintre cele mai mari impedimente in calea gandirii rationale. Cautarea de "dovezi contestatare" care sa ne infirme chiar si cele mai de pret convingeri, este a cincea aparare impotriva idioteniei.
6. Accentul pus pe adoptarea unor proceduri analitice sistematice;
7. Foamea, furia, singuratatea, oboseala, durerea si stresul se fac de cele mai multe ori vinovate pentru luarea unor decizii proaste. Prin urmare, e indicat ca, atunci cand unul dintre acesti factori risca sa-ti afecteze judecata, sa amani luarea deciziilor importante.
EPILOG: Mai presus de bogatie
Banii conteaza. Dar nu ei sunt ingredientul esential al unei vieti imbelsugate.
Epilogul acestei carti te va pune pe ganduri cu privire la adevaratele motive pentru care ti-ai dori sa investesti si sa castigi bani din aceasta activitate. Pentru ca, asa cum ne vor da de inteles investitorii despre care se vorbeste in aceasta ultima sectiune a cartii, nu banii te fac cu adevarat bogat. De fapt, exista multe alte valori care te pot face cu adevarat bogat. Descopera in aceasta sectiune ce ii face cu adevarat fericiti pe unii dintre cei mai bogati oameni din lume si trage concluziile de rigoare din impresionanta poveste de viata a investitorului de succes: Arnold Van Den Berg. Arnold Van Den Berg nu este un miliardar sau un geniu. Nu are iaht sau avion. Cu toate acestea, este omul pe care autorul il admira cel mai mult din lumea investitiilor, pentru ca, in ciuda faptului ca soarta i-a fost potrivnica, a sfidat conditiile vitrege, obtinand o prosperitate care trece dincolo de bani. In final, te invit sa citesti aceasta carte, care, dupa cum marturiseste insusi autorul ei, nu te va invata doar cum sa fii mai bogat, ci si cum sa gandesti si sa traiesti pentru a te bucura mai mult de miracolul vietii.
Traducere din limba engleza de Alexandra Tabara.
- Mai bogat, mai intelept, mai fericit
- Editura Act si Politon
- Autor William Green
- Anul publicării 2023
- ISBN 9786303031422
- Scor Bestseller
Poti gasi toate cartile scrie de catre William Green in categoria William Green astfel incat ai ocazia sa toate cartile indragite de catre cititori pana acum.
52.2 Lei
Ți-a plăcut produsul?
Spune tuturor părerea ta aici.
0
0 recenzii
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0