Ion Taloș

Imparatul Traian si constiinta romanitatii romanilor. Cultura orala si scrisa din secolele XV-XX

PRP: 70 Lei Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
66.5 Lei
Adauga in cos

Adaugă în coș

Livrare în România

2-4 zile lucrătoare

Easybox

Ridicare din Easybox

2-4 zile lucrătoare

5 persoane se uită la acest produs.

Grăbește-te! La acest produs, stocurile sunt limitate.

Specificații Imparatul Traian si constiinta romanitatii romanilor. Cultura orala si scrisa din secolele XV-XX

Format
160x230
Număr pagini
440
Editura
Scoala Ardeleana
Autor
Ion Taloș
Anul publicării
2021
ISBN
9786067977394

Rezumat Imparatul Traian si constiinta romanitatii romanilor. Cultura orala si scrisa din secolele XV-XX - Ion Taloș

Lucrarea pune în lumină – în urma valorificării izvoarelor, a comparațiilor și corelațiilor făcute temeinic și cu metodă – că romanitatea românilor și figura împăratului Traian (și a regelui Decebal) din conștiința populară nu sunt un decalc după documentele culte și scrise, că ele s-au perpetuat, în forme diferite, alterate, modificate și chiar prin contagiune cu alte teme, din Antichitate până astăzi. Evident, comparațiile judicioase ale profesorului Ion Taloș relevă influența literaturii culte despre romanitate asupra oralității și invers, adică preluarea elementelor din folclor despre Traian și latinitate pentru întărirea ideii conștiinței culte privind etnogeneza românilor. Lucrurile sunt văzute deopotrivă diacronic și sincronic, în stabilitatea și în metamorfoza lor, încât cartea devine un tablou armonios al unei teme fundamentale pentru nașterea, devenirea și identitatea noastră ca popor. (Ioan-Aurel Pop) Prezenta lucrare se bazează în principal pe texte tipărite, care sunt documente ale oralității din epocile în care au fost consemnate, începând din secolul al XV-lea, și pe materiale inedite din secolele al XIX-lea și al XX-lea. Aceste materiale uimesc prin unitatea lor: cu toate că provin dintr-o perioadă așa de lungă și sunt dispersate cronologic și spațial, ele nu se contrazic, ci conduc la aceeași concluzie: românii știu că sunt urmașii romanilor. Și chiar dacă unora le vine greu să admită că oralitatea a păstrat amintirea împăratului Traian în sud-estul Europei, înainte de toate, la români, timp de aproape două milenii, unele dintre tradițiile orale referitoare la construcțiile traiane ne obligă să le vedem originile în Antichitatea romană și să acceptăm că ele au traversat Evul Mediu și au ajuns până la noi. Alte tradiții au fost create în timp, în jurul acestor construcții sau, altfel spus, construcțiile au constituit punctul de pornire pentru creații literar-folclorice de-a lungul celor două milenii. (Ion Taloș)

Detalii produs
 • Imparatul Traian si constiinta romanitatii romanilor. Cultura orala si scrisa din secolele XV-XX
 • Format 160x230
 • Număr pagini 440
 • Editura Scoala Ardeleana
 • Autor Ion Taloș
 • Anul publicării 2021
 • ISBN 9786067977394
 • Scor Bestseller
  #54 în categoria Istoria romanilor
  #283 în categoria Istorie
  #8046 în categoria Carti
Despre Ion Taloș
Ion Taloș
BOOKZONE iti pune la dispozitie toate cartile scrise de catre Ion Taloș inclusiv volume lansate in exclusivitate, carti in limba engleza si noutati. Ion Taloș se bucura de un succes rasunator la nivelul international, cu zeci de mii de exemplare vandute din fiecare carte. Felul in care scrie si contureaza personajele reprezinta principalele atuuri ale Ion Taloș. Fiecare carte scrisa de Ion Taloș este citita cu drag de mii de oameni.
Poti gasi toate cartile scrie de catre Ion Taloș in categoria Ion Taloș astfel incat ai ocazia sa toate cartile indragite de catre cititori pana acum.
Autorul cărților:
Recenzii

Ți-a plăcut produsul?

Spune tuturor părerea ta aici.

0

0 recenzii

5 stele

0

4 stele

0

3 stele

0

2 stele

0

1 stele

0


PRP: 70 Lei

66.5 Lei