Comandă prin telefon
031-433.50.68
L-V 09:30 - 17:30
Livrare în România
3-5 zile lucrătoare
Ridicare din Easybox
3-5 zile lucrătoare
6 persoane se uită la acest produs.
Grăbește-te! La acest produs, stocurile sunt limitate.
Specificații Dilema
Rezumat Dilema - Thoms Cathcart
Cinci persoane sunt in pericol de moarte: un vagon pe care nimeni nu-l poate opri se indreapta catre ele. Singura posibilitate de a le salva este ca vagonul sa fie deviat pe un alt drum, pe care se afla o singura persoana. Ce alegem?!
Pornind de la conceptul filosofic The trolley problem, autorul ne propune o lectura amuzanta, dar provocatoare cu privire la cele mai profunde notiuni de bine si rau.
O ocazie de a ne ascuti simtul critic asupra deciziilor pe care suntem nevoiti sa le luam la tot pasul: insasi lipsa deciziei constituie o alegere si atrage dupa sine anumite responsabilitati.
- Tu ai devia traiectoria vagonului?
- Ai trage de maneta?
- Ai omori un om pentru a-i salva pe altii?
Intr-un oras american, are loc un incident neobisnuit: o femeie este pusa in situatia de a salva viata a cinci oameni, sacrificand insa un om nevinovat. Corectitudinea morala a deciziei ajunge treptat subiect national de dezbatere, in urma unui rasunator proces supus Tribunalului Opiniei Publice. Subiectul devine tema de discutie in presa, in emisiunile radiofonice, in Universitati si se raspandeste chiar si peste ocean. In fata Curtii cu juri sunt infatisate cele mai diverse perspective: filosofica, psihologica, teologica, medicala, juridica etc. Se creeaza o constelatie de argumente, de pareri pro si contra.
Cititorul este invitat intr-o calatorie initiatica, serioasa si totodata amuzanta, prin lumea fascinanta a filosofiei morale aplicate. Experienta lui Thomas Cathcart il califica din plin pentru cartea de fata. A studiat filosofia la Universitatea Harvard, apoi teologia la Universitatea din Chicago, dupa care s-a imbarcat pentru o lunga calatorie in lumea managementului spitalicesc. Mai mult, experienta sa in privinta deciziilor de viata si de moarte, proprii sistemului si practicii medicale, in special in institutiile destinate bolnavilor de SIDA, pe care le-a condus, i-a cultivat intr-un mod cu totul aparte simtul moral si i-a oferit o perspectiva unica asupra alegerilor de natura etica.
Impreuna cu Daniel Klein, Thomas Cathcart a scris doua bestselleruri: Heidegger si un hipopotam intra pe Portile Raiului si Platon si un ornitorinc intra intr-un bar.
Fragment din carte
"Asadar, unul dintre motivele pentru care argumentul bazat pe analogie se pare ca nu va reusi sa convinga rezida in faptul ca presupusa similaritate dintre cele doua lucruri s-ar putea sa nu fie atat de evidenta. In definitiv, cat de similar este globul ocular unui iPhone? Nu e cumva mai apropiat de celulele fotosensibile ale unei moluste, care, asa cum unii dintre sustinatorii Designului Inteligent sunt dispusi sa accepte, a aparut in urma unei selectii naturale?
Un alt motiv pentru care argumentul bazat pe analogie ar putea sa nu convinga este ca cele doua lucruri comparate - globul ocular si iPhone-ul - pot fi in mod evident similare sub un anumit aspect, ceea ce nu inseamna neaparat ca sunt asemanatoare din alt punct de vedere: in cazul de fata, in privinta originii lor.
Doar pentru ca iPhone-ul a fost creat de compania Apple nu inseamna ca globul ocular nu s-a dezvoltat in cu totul alt mod: de pilda, ca urmare a unor mutatii aleatorii si a selectiei naturale, pe parcursul a milioane de ani. Sursa aparitiei celor doua obiecte s-ar putea sa fie unul dintre aspectele care le diferentiaza. Probabil ca Steve Jobs a fost influentat, sau chiar inspirat, de complexitatea obiectelor din natura, nu stiu. Dar acest lucru este posibil, indiferent cum au aparut obiectele respective in natura.
OK, sa verificam acum cum stam. Dintre cei carora, in urma cu cateva minute, Designul Inteligent li se parea convingator, cati au acum O-ho, cativa, deci.
Dintre cei care nu stiau ce sa creada, cati considerati acum ca teoria e complet neconvingatoare? OK, deci cativa dintre voi. Iata ce se intampla atunci cand detii instrumente bine calibrate, cu care poti opera pentru a lua o decizie. N-am facut decat sa aruncam o privire la natura analogiilor si sa analizam modul in care pot fi folosite cu scop inselator si, in consecinta, unii dintre noi si-au schimbat parerea in privinta unei probleme concrete, din realitate. Nu toti, desigur, dar, de bine, de rau, unii au facut-o."
- Dilema
- Dimensiune 130x200
- Număr pagini 128
- Editura Philobia
- Autor Thoms Cathcart
- Anul publicării 2014
- ISBN 9786068560335
- Scor Bestseller
Poti gasi toate cartile scrie de catre Thoms Cathcart in categoria Thoms Cathcart astfel incat ai ocazia sa toate cartile indragite de catre cititori pana acum.
18.75 Lei
Ți-a plăcut produsul?
Spune tuturor părerea ta aici.
0
0 recenzii
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0