Nichita Stihat

Despre suflet

PRP: 13 Lei Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
10.35 Lei

Livrare în România

1-3 zile lucrătoare

Easybox

Ridicare din Easybox

1-3 zile lucrătoare

5 persoane se uită la acest produs.

Grăbește-te! La acest produs, stocurile sunt limitate.

Specificații Despre suflet

Format
130x200
Număr pagini
160
Editura
Andreas
Autor
Nichita Stihat
Anul publicării
2012
ISBN
9786068271064

Rezumat Despre suflet - Nichita Stihat

O carte scrisa de unul dintre cei mai importanti scriitori mistici din Bizant: Nichita Stithat.

Lucrarea "Despre Suflet" a lui Nichita Stithat reprezinta lucrarea cheie legat de întelegerea unui cuprins întemeiat pe o serie de teme, care a preocupat în special întelepciunea bizantina, cum ar fi crearea îngerilor, a lumii vazute si nevazute, crearea omului, fiinta sufletului si starea lui dupa moartea trupului...

Cunoscând bine Sfintele Scripturi dar si a scrierilor teologice de pâna atunci, Nichita Stithatul stabileste ca firea nemateriala a îngerilor tinde spre cea a oamenilor si cea materiala a lor tinde spre Dumnezeu, firea descriptiva, nevazuta, mentala si nemuritoare, însusiri care le-au fost date acestora dupa harul lui Dumnezeu, descriind functiile lor. În ceea ce priveste crearea lumii promoveaza conceptia crestina legata de cele trei perioade în care s-a facut creatia. Mai vorbeste si despre lumea mentala, simtitoare si alcatuirea omului din trup si suflet. Din acest punct si mai departe, Sufletul ca duh al trupului, se uneste cu trupul si-i lumineaza drumul spre mântuire.

Esenta Sufletului i-a preocupat pe multi filozofi vechi de la Ionieni pâna la Aristotel si odata cu întinderea Crestinismului, cercetarile scriitorilor s-au întins pretutindeni, fiind adunate într-un imens corp, care dealtfel se scufunda în marea perceptiilor traditiei vechi grecesti, ridicându-se la orizontul sistemului gândirii crestine, din care face parte si perceptia medicinii religioase. Pentru Nichita Stithat, modelul îngerilor reprezinta o paralela a însusirilor Sufletului în care distinge tendintele puterilor rationalului si a irationalului.

În ciclul premergator mortii omului, comportamentul Sufletului depinde de tendintele nematerialului si a elementului material al coexistentei acestora înauntrul trupului omenesc. Drumul virtutii si al rautatii, reprezinta lupta apriga a trupului si a firii nemateriale, echilibrul care formeaza drumul etic al omului spre scopul desavârsirii, prin intermediul procedurilor de curatire, de luminare si de comunicare mistica cu destinatia dumnezeiasca, lepadându-se treptat de greutatea pacatelor.

În final, starea sufletelor luminate din viata dupa moarte la Judecata cea de Veci, în lumea lui Dumnezeu si asezarea sufletelor întunecate în lumea Iadului, chiar daca aceste lucruri nu pot fi descrise printr-o gândire clara, se refera în general la sistemul teoriei crestine legat de drumul Sufletului de dupa moartea acestuia, despartind aceste doua tendinte a comportamentului trupesc si spiritual din viata omului.

Legat de viata si opera lui Nichita Stithat, acesta a trait în sec XI (1014 d.Hr.-1090 d.Hr.). A ucenicit lânga Simeon Noul Teolog la manastirea Studiu. A ajuns monah la vârsta de 30 de ani, dupa o chemare spirituala pe care a simtit-o si fata de care a ascultat . Stithat a fost biograful lui Simeon Noul Teolog, studiind operele dascalului lui si s-a preocupat de pastrarea si transmiterea mai departe a acestora prin publicarea lor. În acest fel Stithat a facut simtita prezenta dascalului lui, a lui Simeon, pe toata durata secolului al XI-lea, dovedindu-l a fi un adevarat datator de lumina pentru ceilalti .

Ca scriitor, Stithat se distinge prin claritatea gândirii dar si prin simplitatea si eleganta limbajului lui. Stithat a fost influentat la modul cel mai adânc de dascalul sau de sfântul Simeon Noul Teolog, de sfântul Dionisie Areopagitul , de sfântul Maxim Marturisitorul si Ioan Damaschin . În ceea ce-l priveste pe Dionisie Areopagitul, Stithat este în special foarte atent, si îndeparteaza orice fel de parere a neoplatonicismului din învatatura lui Dionisie despre Ierarhie . Stithat a fost preocupat cu scrierile despre realitatile scetice si mistice, dar si de combatarea scrierilor desarte ale latinilor. Se crede ca una dintre lucrarile anti-latine pe care le-a scris, a influentat usor despartirea celor doua Biserici. Se mai spune ca Stithat a revizuit mai târziu cuprinsul acesteia, chiar daca niciodata nu a încetat sa creada în ceea ce scria . Cea mai mare parte a lucrarilor lui nu a fost înca publicata în limba greaca si în limba româna .

Detalii produs
Despre Nichita Stihat
Nichita Stihat
BOOKZONE iti pune la dispozitie toate cartile scrise de catre Nichita Stihat inclusiv volume lansate in exclusivitate, carti in limba engleza si noutati. Nichita Stihat se bucura de un succes rasunator la nivelul international, cu zeci de mii de exemplare vandute din fiecare carte. Felul in care scrie si contureaza personajele reprezinta principalele atuuri ale Nichita Stihat. Fiecare carte scrisa de Nichita Stihat este citita cu drag de mii de oameni.
Poti gasi toate cartile scrie de catre Nichita Stihat in categoria Nichita Stihat astfel incat ai ocazia sa toate cartile indragite de catre cititori pana acum.
Autorul cărților:
Despre suflet
Recenzii

Ți-a plăcut produsul?

Spune tuturor părerea ta aici.

Scrie o recenzie

0

0 recenzii

5 stele

0

4 stele

0

3 stele

0

2 stele

0

1 stele

0


De la același autor

-20.4%
Despre suflet

Despre suflet

PRP: 13 Lei 10.35 Lei
-21.9%
Viata dupa moarte

Viata dupa moarte

PRP: 36 Lei 28.1 Lei
-20.2%
-40.7%
Manual de numerologie

Manual de numerologie

PRP: 42 Lei 24.9 Lei
-22%
Magia Lunii în viața ta

Magia Lunii în viața ta

PRP: 33 Lei 25.75 Lei
-22%
Tarotul si arta divinatiei

Tarotul si arta divinatiei

PRP: 33 Lei 25.74 Lei
-22%
Totul despre reflexologie

Totul despre reflexologie

60 Lei
Nou
-5%
Detoxifierea cosmica

Detoxifierea cosmica

PRP: 42 Lei 39.9 Lei
-20%
Tarotul Rider Waite

Tarotul Rider Waite

58 Lei
-22%
Cum sa te iubesti

Cum sa te iubesti

PRP: 42 Lei 32.76 Lei
-5%
Astrologia de la Cer la Pamant

Astrologia de la Cer la Pamant

PRP: 33 Lei 31.35 Lei
Cristalele

Cristalele

43 Lei
-22%
Mercur retrograd

Mercur retrograd

PRP: 35 Lei 27.3 Lei
PRP: 13 Lei

10.35 Lei