Dacă te declari un om îndrăgostit de înțelepciune, atunci trebuie să îți treacă prin mână multe cărți de filosofie. Indiferent de natura lor, de subiecte sau de autori, acestea transmit informații profunde. Toate acestea vor fi trecute prin filtrul gândirii și, ulterior, vor fi asimilate și utilizate de fiecare dată când va fi necesar, putând să te ajute să ai o altă viziune asupra lumii, însă înainte ca acest lucru să fie posibil, totul trebuie înțeles!

În cazul în care vrei să începi să citești cărți filosofice sau ești un împătimit al acestora, dar ai nevoie de câteva recomandări, parcurge articolul prezent și află tainele lecturii filosofice. 

Cuprins:

1. Ce sunt cărțile filosofice?

2. De ce să citești cărți filosofice

3. Cărți filosofice – Recomandări

1. Ce sunt cărțile filosofice?

În primul rând, trebuie să înțelegi etimologia cuvântului „filosofie”. Acesta vine din limba greacă și este format din „phil-”, care înseamnă „dragoste”, și „sophia”, termen ce înseamnă „înțelepciune”. 

Astfel, filosofia, în sine, face trimitere la o persoană care este îndrăgostită de înțelepciune, ce este într-o continuă investigare și căutare a sensurilor. Fiind vorba despre cărțile filosofice, acestea transpun viziunile mai marilor gânditori ai lumii. 

Scopul cărților filosofice este de a răspunde unor întrebări despre existența oamenilor folosindu-se de instrumente precum logica și rațiunea. 

Tot filosofia merge mai mult pe premisa de a influența cititorul să reflecte asupra unui subiect decât să facă ce i se spune direct. 

2. De ce să citești cărți filosofice

Există numeroase beneficii de care vei avea parte dacă alegi să citești astfel de cărți filosofice. Abordarea lor despre lume poate să te influențeze să devii o mai bună versiune a ta, doar prin simpla înțelegere a informațiilor. 

Filosofia este fascinantă prin simplul fapt că poți să înțelegi ce au spus alte persoane despre un anumit subiect și, ulterior, poți decide singur dacă ești sau nu de acord cu el și dacă merită aplicate toate cele citite în viața de zi cu zi. 

Modul de exprimare în aceste cărți este unul vast. În funcție de cât de cunoscuți îți sunt anumiți termeni sau teorii, poți să abordezi și titluri care au teme mai profunde. În caz contrar, trebuie să începi cu texte introductive în ale filosofiei. 

Indiferent ce vei alege să citești, te vei bucura de viziuni despre numeroase fenomene, situații, activități și multe alte concepte, care îți pot schimba modul de gândire sau de a vedea lumea ce te înconjoară. 

Iată o parte din beneficiile cărților filosofice:

 • Îți vei dezvolta o gândire critică
 • Te va încuraja să înțelegi constrângerile
 • Vei putea aborda inteligent situații din viața ta 
 • Te vei gândi la cum trăiești și de ce 
 • Vei acorda mai multă atenție relațiilor cauză-efect
 • Vei face deducții logice în situații critice
 • Vei decide mai ușor care sunt obiectivele pe care trebuie să le urmărești
 • Vei fi curios, vei vrea să explorezi și să descoperi 

Pe lângă toate acestea, vei descoperi pe parcurs multe alte beneficii pe care ți le poate aduce simpla lectură a unor cărți filosofice.

3. Cărți filosofice – Recomandări

Acum că ai înțeles mai bine conceptul de carte filosofică, dar și care sunt beneficiile de care vei avea parte dacă vei citi astfel de texte, echipa Bookzone îți oferă câteva recomandări de titluri:

 1. „Dialoguri”, de Platon – cel care a pus bazele filosofiei Occidentale și științei. Dacă alegi să citești această carte, vei fi introdus în dialogurile platoniciene despre etică;
 2. „Despre libertate”, de John Stuart Mill – una dintre cele mai mari opere ale sale, fiind un tratat despre libertate. Cartea își propune să dezbată limitele puterii și ale naturii, dar și cum toate acțiunile pot fi toate acestea exercitate asupra omului;
 3. „Ce înseamnă, oare, toate acestea?”, de Thomas Nagel – o introducere în filosofie. Pentru a debuta în această zonă de filosofie, poți începe chiar cu această carte introductivă. 

Pe lângă acestea, desigur, există numeroase altă cărți filosofice pe care le poți citi oricând îți dorești. Încearcă să înțelegi prima dată conceptele de bază și câteva teorii, iar mai apoi, găsește zona și subiectele care te atrag cu adevărat din întreaga lume a filosofiei. 

Ce ar fi să începi chiar acum că abordezi subiecte filosofice pe care le găsești în cărțile mai marilor gânditori ai lumii?

Sursa foto: shutterstock.com