Recenzie Cartea familiei de Parintele Vasile Ioana

Autor: Parintele Vasile Ioana Data recenziei: 2022-03-08

Te-ai gândit vreodată că un preot poate să-ți fie cel mai bun prieten și psiholog? Adesea, devenim inhibați atunci când vine vorba de religie, fiindcă primele lucruri care ne vin în minte sunt canoanele bisericești și judecățile de la spovedanie. Dar, dacă am da aceste prejudecăți la o parte și am privi, în primul rând, în sufletul nostru, ne-am analiza nevoile, înțelegând că iubirea de cuplu nu poate să vină atât timp cât ne îndepărtăm de divinitate? În România, conform unui studiu efectuat în perioada octombrie 2020 – martie 2021, durata medie a căsătoriilor este de 8-9 ani, iar la fiecare 4,6 căsătorii se produce un divorț, potrivit datelor Eurostat. Dar, ce anume cauzează această instabilitate teribilă în cuplu? Am devenit oare atât de intoleranți la nevoile celorlalți, ne este imposibil să găsim acea persoană alături de care să facem click sau, pur și simplu, ni se pare mai ușor să aruncăm jucăria odată ce nu mai funcționează?


Odinioară, oamenii luptau pentru căsniciile lor, dorindu-și stabilitate. Astăzi, se leapădă de partenerul de cuplu ca de o haină ponosită. Părintele Vasile Ioana admite că relațiile sunt construcții complicate, iar pentru a le întreține este nevoie de implicarea ambilor parteneri. Desigur, există cazuri în care cei doi sunt incompatibili, însă de aceea este bine să realizăm încă de la bun început dacă persoana de lângă noi este potrivită pe termen lung. Este ușor să ne îndrăgostim, să simțim acei fluturi în stomac, dar viața nu este numai lapte și miere. Dificultățile ne transformă, ne pun în fața faptului împlinit, iar ele constituie testul suprem într-o căsnicie. Înainte de a ne avânta într-o relație amoroasă, ar trebui să ne întrebăm: va fi această persoană alături de mine mereu, la bine și la greu? Nu degeaba ritualul căsătoriei include această frază canonică, întrucât iubirea, pe lângă acea stare de frenezie înseamnă sacrificiu și efort. Astfel, Părintele Vasile Ioana ne învață să dăruim înainte de a aștepta orice altceva din partea persoanei iubite. Atunci când te enervezi că soțul/soția nu îți oferă destulă atenție, încearcă să-ți dai seama care este aportul tău în relație. Ești dispus/ă să te trezești mai devreme ca să-i pregătești soțului/soției tale micul dejun? Ai putea să renunți la câteva dintre plăcerile personale pentru a-ți ajuta partenerul? Da, cu siguranță este neplăcut să renunțăm la o parte din noi pentru celălalt, dar, contrar tuturor sfaturilor moderne de cuplu, asta înseamnă căsnicia: un compromis continuu în care jocurile de putere sunt înlocuite cu empatie, căldură și înțelegere. De asemenea, deși timpurile actuale și tehnologia ne îngăduie să avem relații la distanță, Părintele Vasile Ioana este de părere că distanța nu poate cauza decât inconveniente, astfel, mai devreme sau mai târziu, relația va avea de suferit.


„Când cei doi soți sunt departe, demonul poate pătrunde în mintea și în inima oricăruia dintre ei și poate crea numeroase fisuri prin care se pot strecura ispitele și marile păcate. Așa începe declinul unei căsnicii, așa se pierde armonia de la început. Nu lăsați demonul să își facă sălaș înlăuntrul vostru! Rămâneți alături unul de celălalt! Nu acceptați să trăiți mult timp unul fără celălalt, indiferent de motive, după cum nici Biserica nu poate dăinui fără Hristos, Care este Una cu ea.”


O carte scrisă din inimă care îți răspunde la toate întrebările care te măcinau până acum. Indiferent că ești creștin ortodox practicant sau nu, este imposibil să nu găsești măcar o pildă în scrierea Părintelui Vasile Ioana care să-ți fie de folos. Atunci când îl asculți, ai impresia că stai de vorbă cu un prieten drag, care, indiferent de ce se întâmplă, te susține și nu te judecă. Așadar, Cartea familiei te va ajuta, în primul rând, să te cunoști în adevăratul sens al cuvântului, să îți stăpânești ego-ul și să construiești relații sănătoase.