Recenzie Arta manipularii de Kevin Dutton
Ți-ai dorit vreodată să intri în creierul oamenilor și să îi convingi să facă ce vrei tu? Pur și simplu, să ai o baghetă magică și să nu-ți mai bați capul cu explicații și lamentări? Unele persoane au arta persuasiunii în sânge, dar altele pot învăța asta în timp. Vestea bună este că oricine poate dobândi astfel de aptitudini. Kevin Dutton, autorul bestesellerului ABC-ul Psihopatului de succes vine cu o perspectivă nouă asupra ce înseamnă manipularea. Cartea Arta Manipulării îți oferă perspectiva științifică asupra persuasiunii și îți explică exact ce vrea să audă cel de lângă tine.
„Flipnoza”, un termen inventat de Kevin Dutton presupune o serie de tehnici care îi dezarmează rapid chiar și pe cei mai încăpățânați oameni. Prin această metodă, nu doar că îl convingi pe celălalt să „muște momeala”, dar îl faci să creadă că nu a auzit în viața sa o soluție mai bună. Și, ce crezi, această metodă-minune a fost desprinsă tocmai din ceea ce autorul numește „înțelepciunea psihopaților.” Dacă acest cuvânt îți dă fiori pe șira spinării, stai liniștit, s-ar putea să ai de-a face cu un psihopat chiar în momentul de față. Adesea, când ne gândim la psihopați, ne vin în minte doar criminalii în serie și violatorii, dar surpriză, pe cei mai mulți îi întâlnim în companii de top, institute de cercetare, ONG-uri sau partide politice.
Arta Manipulării este o lectură plăcută, presărată atât cu studii de caz, cât și cu povestioare amuzante care îți vor stârni curiozitatea. Kevin Dutton face o analogie între modul de gândire al pisicilor și cel al experților manipulatori. Atunci când vor să fie hrănite, pisicile folosesc un mieunat special care comunică în mod indirect „dă-mi de mâncare!” Cum nu poți ignora un animăluț blănos care se uită în ochii tăi cu atâta drăgălășenie, singura soluție este să cedezi și să îi dai de mâncare. Astfel, Kevin Dutton subliniază importanța inocenței în arta persuasiunii. Atunci când vedem pe cineva vulnerabil, lăsăm garda jos. Bebelușii, de exemplu, sunt maeștri în arta manipulării. Aspectul lor fizic reflectă vulnerabilitatea: bărbia și nasul mic, poziționarea relativ joasă a ochilor și a gurii. Toate aceste trăsături descriu drăgălășenia, iar 95% din oameni sunt sensibili la așa ceva. Așadar, putem explica și de ce unii adulți cu trăsături de tip „baby face”(față de bebeluș) reușesc rapid să se facă plăcuți.
Al doilea secret în ceea ce privește arta manipulării este tonul vocii. De câte ori te-ai surprins țipând la cineva, iar reacția acelei persoane să fie exact opusul la ce te așteptai? Când vrei să ceri un favor de la un prieten sau o cunoștință, orice ar fi, nu ridica tonul. Vorbește cât mai calm și mai liniștit. Dacă vei vorbi calm cu oamenii, se vor comporta la rândul lor calm cu tine, iar astfel îți vei îmbunătăți relațiile. În schimb, dacă vei avea o atitudine violentă, cel mai probabil, celălalt va reacționa într-un mod similar.
Contactul vizual este un alt criteriu esențial în orice negociere. Kevin Dutton dă drept exemplu situațiile din trafic. Dacă privești un șofer în ochi, șansele să te lase să treci sunt foarte mari. De asemenea, dacă cealaltă persoană nu poartă ochelari de soare, poți face un contact vizual mai bun. Așadar, atunci când vorbești cu cineva, încearcă să-l privești în ochi 40% din timp. Pe deasupra, dacă îi ceri un favor, încearcă să ai un contact vizual prelungit.
Nu în ultimul rând, simplifică-ți discursul. Nimeni nu vrea să asculte monologul altei persoane, așa că, de fiecare dată când te pierzi în amănunte și cuvinte pompoase, adu-ți aminte că nu îți faci decât ție un deserviciu. Cu cât vorbești mai simplist, cu atât lumea îți va înțelege mai repede mesajul. Altfel, riști să fii plictisitor. Așadar, nu te adresa celorlalți ca și cum ai fi cercetător la NASA. Abordează un ton informal și lasă conversația să curgă natural. Acesta este un principiu care se reflectă în media și publicitate. Cele mai de succes reclame au un conținut relativ banal care prinde la public.
O carte care te va face să-ți regândești stilul de comunicare. Arta Manipulării este manualul tuturor celor care țintesc succesul în plan profesional și care doresc să obțină orice de la cei din jur.