Rasfoieste cartea Tata bogat, tata sarac. Educatia financiara in familie - Editia a V-a de Robert T. Kiyosaki
Acesta a fost momentul în care tatăl cel bogat mi-a împărtășit punctul său principal de vedere, care îl separa de angajații săi și de tatăl meu cel sărac – și care l-a făcut să devină, în cele din urmă, unul dintre cei mai bogați oameni din Hawaii, în vreme ce tatăl meu cu multă școală, dar sărac, a continuat să se zbată cu problemele financiare tot restul vieții. Era un punct de vedere singular, care stătea la baza acestei diferențe esențiale pe termen lung.
Tatăl cel bogat mi-a repetat iar și iar acest punct de vedere, pe care eu l-am supranumit Lecția nr.1.
Omul sărac și cel din clasa de mijloc muncesc pentru bani. Cei bogați pun banii să muncească pentru ei.
În acea însorită dimineață de sâmbătă, îmi însușisem un cu totul alt punct de vedere decât cel învățat de la tatăl meu cel sărac. La 9 ani, devenisem conștient că ambii tătici doreau să învăț. Amândoi mă încurajau să studiez...dar nu aceleași lucruri.
Tatăl meu cel cu multă școală îmi sugera să fac ca el. „Fiule, vreau să studiezi serios, să iei note mari, pentru a-ți găsi o slujbă sigură la o companie mare. Și să te încredințezi că ai și toate avantajele respective.” Tatăl meu cel bogat voia să învăț cum să fac banii să muncească pentru mine. Aceste lecții aveam să le învăț de la viață, dar sub călăuzirea sa, și nu într-o altă sală de curs.
Tatăl meu cel bogat și-a continuat prima lecție. „Mă bucur că te-ai înfuriat că muncești pentru 10 cenți pe oră. Dacă nu te-ai fi înfuriat și ai fi acceptat din senin, ar fi trebuit să-ți spun că nu te pot învăța nimic. Vezi tu, adevărata învățătură presupune energie, pasiune și o dorință arzătoare. Furia joacă un rol important în această formulă, pentru că pasiunea este un amestec de furie și de iubire. Când e vorba de bani, majoritatea oamenilor nu doresc să-și asume nici un fel de riscuri. Deci nu-i călăuzește pasiunea, ci frica.”