Cititorii de science fiction reprezintă o categorie specială de iubitori de lectură. Unii ar spune că imaginația lor nu are limite. Alții spun că pot face orice își propun, fiind atât de deschiși la toate posibilitățile. Un lucru este sigur: dacă se întâlnesc, pot vorbi ore întrebi despre cartea preferată sau despre eroul capabil să salveze sau să ducă la pieire lumi întregi. Mai jos poți regăsi câteva cărți pentru iubitorii de science fiction considerate clasice. Iată despre ce este vorba!

Motivele pentru care cărțile sci-fi ar putea fi preferatele tale

Romanele science fiction pot modela înțelegerea publicului asupra unor concepte cum ar fi inteligența artificială și biotehnologia. Concepte care pot schimba viața și societatea extrem de mult în următoarele decenii. Pe lângă acestea, adevărul este că, atunci când ai o zi grea, cel mai ușor mod de a uita pentru o vreme de problemele tale este prin lectura cărților sci-fi. Un mod sănătos de a gestiona stresul din viața ta. Cât timp descoperi povestea potrivită, cititul te va ajuta să te relaxezi. Cărțile sunt un portal către un alt univers în care poți evada oricând îți dorești.

În plus, este firesc să ne gândim cum va arăta viitorul și ce s-ar fi întâmplat dacă societatea ar fi urmat altă cale. Aceste cărți explorează ideile mai puțin obișnuite. Ne arată cum ar fi viața dacă ne-am comporta într-un anumit fel în societate. Nu înseamnă că ne-am dori o apocalipsă cu zombie sau cu roboți a căror conștiință a fost trezită, dar uneori poate că vrem să citim despre așa ceva și suntem curioși cum ar reacționa lumea dacă s-ar întâmpla așa ceva. Iată câteva dintre cărțile science-fiction care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui cititor pasionat!

Ce cărți pot citi cei care iubesc science fiction?

1. „Dune” de Frank Herbert

„Dune” este o serie de cărți science fiction scrisă de Frank Herbert în 1965. A câștigat premii precum Hugo Award și Nebuna Award, fiind considerată una dintre cele clasicele romane din această categorie. Acțiunea din „Dune” are loc în viitor, într-un imperiu feudal intergalactic, unde puterea este împărțită între casele nobililor. Povestea îl are în centrul său pe Paul Atreides, moștenitorul ducelui Leto Atreides. Totul pornește când familia Atreides se mută pe planeta Arrakis, singura sursă a melanjului de condimente a universului. Este o poveste care exlorează interacțiunile complexe din politică, religie, ecologie, tehnologie și emoțiile umane.

2. „Visează androizii oi electrice?” de Philip K. Dick

Un alt roman clasic este „Visează androizii oi electrice?” de Philip K. Dick. A fost transformat și într-un film de către Ridley Scott – „Blade Runner”. Este cea mai cunoscută carte a lui Philip K. Dick pe bună dreptate. Abordează subiecte precum esența oamenilor, întrebări legate de realitatea considerată normală și face și mai neclare diferențele dintre real și artificial. Este cartea în care oamenii devin inumani, iar androizii devin umani. Oamenii își pun întrebări legate de propria umanitate, iar androizii întrebări legate de artificialitate.

3. „O mie nouă sute optzeci și patru” de George Orwell

Cartea de referință pentru genul science fiction scrisă de George Orwell îl prezintă pe Winston Smith, un membru al partidului, care este frustrat de societatea în care trăiește. „Fratele cel Mare” controlează fiecare aspect al vieții oamenilor: ce spun, ce citesc, ce fac oamenii. Chiar și ce gândesc oamenii. Orwell explorează tema controlului mass-media, a supravegherii guvernamentale, a totalitarismului și a modului în care un dictator poate manipula și controla istoria.

4. „Fundația” de Isaac Asimov

Povestea fantastică ce oferă încă un vis al unei științe sociale care ar putea salva civilizația. Romanele din seria aceasta se referă la societate, nu la diferite gadgeturi care ar putea exista în viitor. Mai exact, se referă la o societate care nu pare prea afectată de progresul tehnologic. Imperiul Galactic al lui Asimov poate fi asemănat cu Imperiul Roman. Trilogia conține cărțile: „Fundația”, „Fundația și Imperiul” și „A doua Fundație”.

5. „2001: O odisee spațială” de Arthur C. Clarke

O carte care acoperă milioane de ani de comploturi, din timpurile preistorice până în viitorul spațiu atemporal cosmic. Cu toate acestea, nu vei avea de-a face cu un plot foarte complicat al cărții. Iar cartea a fost și ecranizată de Stanley Kubrick într-un film care va rămâne mereu un clasic al cinematografiei.

Sursă foto:
Bookzone