Recenzie Viața după Auschwitz de Eva Schloss

Autor: Eva Schloss Data recenziei: 2022-02-14

Literatura Holocaustului abundă în povești impresionante, dar niciuna ca a Evei Schloss. O carte autobiografică despre supraviețuire, suferință și regăsire, te face să apreciezi tot ceea ce ai în prezent. Scrisă alături de Karen Bartlett, îți prezintă destinul crunt al unei fetițe care a văzut iadul în fața ochilor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, familia Evei își caută refugiul în Olanda. Fritzi, mama sa se căsătorește cu Otto Frank, nimeni altul decât tatăl Annei Frank. Dar, din păcate, noua familie nici nu apucă să se închege, că ofițerii naziști îi separă și îi trimit în lagărele de concentrare. Fritzi și Eva ajung la Auschwitz, unde vor fi ajutate de alți prizonieri. O poveste plină de emoție care îți arată cum lupta pentru supraviețuire îi unește pe oameni și îi face mai puternici. Cum istoria nu trebuie uitată, Eva va dovedi un atașament incredibil față de moștenirea lăsată de sora sa vitregă, Anna Frank. Astfel, decide să se dedice fundației pentru tot restul vieții.


Detaliile crunte ale vieții de la Auschwitz te cutremură pur și simplu. Atunci când dai paginile cărții, nu îți poți imagina cum o comunitate etnică a fost supusă unor asemenea chinuri.


„Prizonierilor evrei nu li se acordau concesii. Scopul naziștilor era exterminarea acestora, prin toate mijloacele posibile. Pentru evrei, lumea se transformase înt-un haos, iar experiențele unei vieți normale erau complet denaturate. Un prizonier ne-evreu bolnav primea o consultație din partea unui doctor și câteva medicamente de bază; unui prizonier evreu bolnav, care se bucura de „îngrijiri medicale”, i se injecta în inimă o doză letală de otravă. Femeilor însărcinate fie li se provocau avorturi în ultima lună de sarcină, fie le erau uciși bebelușii la naștere.”


Toate aceste detalii macabre reprezintă „vacinul” împotriva violenței. Chiar dacă doare atunci când le citești, ele au un efect cathartic. Pentru a nu repeta istoria trebuie să cunoaștem adevărul crud și să încercăm să reparăm greșelile trecutului. Exact asta fac și autoarele memoriului: prin această carte, dar și prin implicarea deosebită a Evei Schloss în cadrul Fundației Anne Frank, se asigură că suferințele a șase milioane de oameni nu vor fi uitate.

Cele două autoare se completează perfect în ceea ce privește stilul de scris. Regizoarea Karen Bartlett îmbină cu emoție și sensibilitate tot ceea ce Eva Schloss a trăit pe propria-i piele. O carte care îți dă fiori pe șina spinării cu fiecare pagină.