Recenzie Tantrum de Rebecca Schrag Hershberg

Autor: Rebecca Schrag Hershberg Data recenziei: 2022-03-17

Dacă ești părinte, probabil deja ai făcut cunoștință cu crizele de afect ale copilului tău. Știi tu, acele momente când te trezești că țipă în mijlocul supermarketului, începe să se tăvălească pe jos, iar ție îți vine să intri în pământ. Ei, bine, nu te îngrijora. Specialiștii spun că este ceva absolut normal, în special atunci când copiii sunt foarte obosiți sau presați de anumite circumstanțe. Totuși, pentru confortul tău emoțional, poți gestiona această situație cu ajutorul unor trucuri simple pe care Rebecca Hershberg ți le oferă în cartea sa, Tantrum.


Crescută în comunitatea evreiască, autoarea a înțeles încă de la o vârstă fragedă importanța armoniei și unității familiale, factori care contribuie semnificativ la sănătatea emoțională a copiilor. Așadar, dacă există dispute frecvente între soți, cu siguranță, copiii vor resimți acest disconfort, și, cum sunt la vârsta la care nu se pot exprima clar, emoțiile lor vor refula în momente neașteptate. Da, știm că există situații în care îți vine să urli la soțul tău pentru că a lăsat bucătăria murdară sau pentru că nu îți oferă destulă atenție, dar gândește-te că fiecare ieșire nervoasă manifestată în preajma copilului tău îi poate afecta sănătatea emoțională. Astfel, primul pas în evitarea tantrum-urilor este să menții un climat sănătos în sânul familiei și să petreci cât mai mult timp alături de copilul tău. Da, știm, viața cotidiană este plină de griji, și suntem convinși că, atunci când te întorci de la muncă, ultimul lucru pe care vrei să-l auzi este despre jocul fiului tău de lego sau despre cum și-a coafat fetița ta păpușa Barbie. Însă, copiii au nevoie de atenția părinților și simt constant nevoia să li se confirme afecțiunea. Asta nu înseamnă că trebuie să îți răsfeți copilul mereu și să îi spui „da” la orice, dar pune-te puțin în locul lui/ei: dacă ai fi din nou la vârsta la care să nu te poți exprima cum trebuie, cum i-ai atrage atenția părintelui tău că te doare sau te nemulțumește ceva? Dacă vei face acest exercițiu simplu, îți va fi mai ușor să empatizezi cu copilul tău și să găsești o soluție. Cu siguranță, ai avut și tu momente în care îți venea să arunci cu lucrurile peste tot, însă la o vârstă adultă, aceste ieșiri trec prin filtrul controlului.


Rebeca Hershberg vorbește, în primul rând, din perspectiva de mamă, dar și din cea de psiholog despre cum poți să îți calmezi copilul atunci când este furios și se manifestă în public. Mamă a doi băieți, s-a confruntat adesea cu crizele lor de personalitate, astfel, de-a lungul timpului, a deprins câteva secrete care pot salva situația pe moment. Este foarte important să îți plimbi copilul dimineața pentru a-l ajuta să-și consume energia. Aerul curat oxigenează și detensionează creierul, așadar, după o scurtă plimbare, copilul tău se va simți relaxat, iar șansele să refuleze mai târziu vor fi foarte mici. De asemenea, atunci când călătorești, mai ales atunci când alegi destinații îndepărtate, nu te aștepta să îți vezi copilul stând pe scaun ca o păpușă. Trebuie să înțelegi că nu are răbdarea și curiozitatea ta să vadă toate obiectivele minunate pe care ți le-ai propus să le vizitezi. Ai puțină înțelegere pentru el/ea și asigură-te că i-ai pregătit niște activități distractive, de exemplu, un joc, o cărticică, și, deși nu este indicat, o tabletă.


Citind Tantrum, vei înțelege:


  • De ce creierul micuțului tău este atât de conectat la emoțiile negative
  • Ce anume în comportamentul tău îi alimentează izbucnirile
  • Vei identifica modurile în care îi poți structura rutina pentru a-i crea confortul emoțional copilului tău
  • Cum poți reduce tantrum-urile pe tot parcursul zilei, de dimineața și până la culcare
  • Cum să reduci apariția tantrum-urilor în situații dificile, precum relocarea sau divorțul
  • Cum poți îmbunătăți relația părinte-copil


Tantrum a fost cotată drept „Cartea numărul unu” în materie de parenting, în anul 2018. Este ușor de citit de către oricine, și, pentru că nimeni nu s-a născut părintele perfect, te ajută să îți faci viața mai ușoară alături de copilul tău și să menții un echilibru între rolul de părinte și cel de adult care trebuie să se bucure de propria viață.