Recenzie Casa Gucci de Sarah Gay Forden
„Eleganța este precum manierele, obișnuia Aldo să spună. Nu poți fi politicos doar miercurea sau joia. La fel și cu eleganța. Nu poți fi elegant doar o zi pe săptămână. Dacă nu ești deloc, atunci e altceva.” – Aldo Gucci
Gucci este mai mult decât un brand de lux, este o stare de spirit, un stil de viață! Feeling Gucci (Mă simt Gucci) a devenit cea mai populară expresie atunci când vrei să spui că te simți fabulos și că ai gusturi fine, că ești prețios, într-un cuvânt. Casa Gucci este povestea senzațională a legendarei case de modă, care, pe lângă faima generată de splendidele articole vestimentare, a suferit o tragedie cumplită în 1995, când Maurizio, moștenitorul imperiului Gucci a fost omorât cu sânge rece de către un asasin plătit chiar de fosta sa soție, Patrizia Reggiani. Un eveniment abominabil care a cutremurat lumea modei ani la rândul. Cum este posibil ca persoana alături de care ai împărtășit cele mai intime gânduri să-ți dorească moartea?! Potrivit surselor, gelozia, goana după bani și resentimentele față de fostul soț au determinat-o pe Reggiani să recurgă la gestul extrem. Își dorea cu disperare să preia controlul asupra imperiului Gucci și să-l împiedice pe Maurizio din a se căsători cu noua sa cucerire, Paola Franchi.
Un scenariu trist, dar veritabil care inspirat-o pe Sara Gay Forden să scrie un roman de excepție, ecranizat cu actori celebri, precum Al Pacino, Lady Gaga și Adam Driver. Autoarea, o împătimită a modei și fost redactor pentru Women’s Wear Daily descrie formidabil istoria familiei Gucci. De la experiența de angajat modest la hotelul Savoy din Londra a lui Guccio Gucci, până la imperiul halucinant pe care l-a construit pas cu pas. Experiența sa de valet l-a învățat că bagajul de mână reprezintă un simbol al luxului și bogăției, astfel, când s-a reîntors în Italia, a început să confecționeze genți și articole de piele care au atras atenția tuturor prin rafinamentul și estetica inedită. Carisma și flerul l-au determinat să construiască imperiul care de 101 ani este pe buzele tuturor și nu încetează să ne uimească prin colecțiile care îți taie respirația. Un brand care s-a născut în manejul cailor, dar care astăzi este definiția eleganței.
Casa Gucci este o lectură palpitantă care se axează în principal pe luptele din sânul familiei și pe incapacitatea membrilor de a se coaliza și a-și perfecționa strategiile de management pentru a face față competiției în plină expansiune. Maurizio, care în anii ’80 ajunsese în fruntea companiei, s-a folosit de investitorii străini pentru a-și detrona unchiul, iar în cele din urmă, casa de modă a fost cumpărată în 1993, fără a lăsa membrii familiei în poziții de conducere. De asemenea, Forden explică în amănunt cum Gucci și-a revenit de pe urma deciziilor impulsive luate de Maurizio. Cartea este o adevărată bijuterie pentru împătimiții de modă, oferind o viziune intrigantă asupra uneia dintre familiile care au contribuit la crearea stilului și a afacerilor în secolul al XX-lea. Familia Gucci nu doar că a redefinit noțiunea de eleganță, dar a construit un stil de viață, o stare de spirit, astfel, când auzi numele acestui brand, ți se face pielea de găină.
„Glamour, lăcomie, sex, stil și articole din piele care îți iau ochii – ce poți cere mai mult de atât? Poate doar o reducere de 30 la sută.” – Michael Gross, autorul bestseller-urilor Model și 740 Park.