Recenzie Cand corpul spune nu de Gabor Mate

Autor: Gabor Mate Data recenziei: 2022-01-11

Ai simțit vreodată că ești atât de sfârșit încât nici măcar nu te poți ridica din pat? Că orice ai face, corpul tău refuză să te asculte și te imploră să îl cruți de atâta suferință? De cele mai multe ori, atunci când ne îmbolnăvim, ne gândim doar la afecțiunea fizică în sine, și nu la adevărata cauză. Mergem la medic, începem nenumărate terapii, ca apoi să constatăm că simptomele reapar și nu suntem bine deloc. În încercarea de a găsi un remediu pentru bolile inexplicabile ale pacienților săi, doctorul Gabor Maté a scris o carte care te va face să pui sub semnul întrebării tot ce știai despre medicina tradițională.


În ultimii ani, medicii s-au obișnuit să pună diagnostice automate, fără a cerceta în amănunt alte detalii despre pacient care nu țin neaparat de medicină.


„Cu cât medicii se specializează mai repede, cu atât cunosc mai mult o parte a corpului și cu atât mai puțin înțeleg ființa umană în care își are locul acel organ. Cei pe care i-am intervievat au relatat aproape în unanimitate că nici specialiștii lor, nici medicii de familie nu i-au încurajat vreodată să analizeze conținutul personal și subiectiv al vieților lor. La drept vorbind, au simțit că un astfel de dialog a fost descurajat de majoritatea contactelor cu medicii întâlniți.”


Când corpul spune nu este acea carte neconvențională care te va face să înțelegi că, în unele situații, cea mai importantă investigație medicală este cea a sufletului. Indiferent că vorbim de migrene, palpitații sau complicații gastrointestinale, multe dintre aceste afecțiuni au cauze emoționale și traume nerezolvate din trecut. Gabor Maté nu respinge în totalitate medicina tradițională, dar atrage atenția asupra factorilor care pot deteriora organismul până la epuizare. Cancerul, de exemplu, este una dintre bolile căreia nu i s-a găsit încă o cauză exactă. Adesea, este pusă pe seama moștenirii genetice ori a stresului oxidativ.


În capitolul Există o personalitate canceroasă, Gabriel Maté povestește despre legătura șocantă dintre traumele suferite în copilărie și apariția tumorilor maligne. Pe lângă testele medicale, subiecții intervievați au fost supuși unor interviuri psihologice, astfel, autorul a aflat amănunte care au schimbat în totalitate raportul medical. Doi dintre pacienții săi au fost grav afectați de relația defectuoasă cu părinții, ceea ce a dus la diminuarea stimei de sine, depresie și, în final, la boală. Cu ajutorul dermografului, un dipozitiv care înregistrează reacțiile electrice ale organismului în piele, Maté a descoperit că subiecții studiului său erau bântuiți de umilințele copilăriei. De exemplu, Jimmy, unul dintre pacienți fusese întotdeauna înjosit de propriul tată, iar primele expresii care i-au venit în minte au fost: „ești urât” sau „numai tu ești de vină.” Jill, o altă pacientă resimțea responsabilitatea pentru mama sa imatură emoțional chiar și pe patul de moarte. Toate aceste descoperiri l-au făcut pe doctorul Maté să înțeleagă că malignitatea este, de multe ori, o reacție la neputințele emoționale.


Gabor Maté este autorul care a simțit pe prorpia piele traumele transgeneraționale. Fiind descendentul unor deținuți de la Auschwitz, a înțeles că bolile nu debutează din senin, ci au, de multe ori, o cauză emoțională. Astfel, interesul său de cercetare s-a îndreptat spre traumele petrecute în copilărie care pot declanșa boli autoimune, cancer, deficit de atenție sau tulburări gastrointestinale. O carte care te va cutremura, dar care te va învăța să îți asculți corpul atunci când îți cere odihnă, mâncare sau iubire.