Recenzie Arta sexualității de Emily Nagoski
Sexualitatea este, adesea, acel subiect pe care îl evităm, îl băgăm sub preș, sperând ca problemele de cuplu să se rezolve de la sine. Dar, este un pilon care, odată dărâmat, poate să ducă la sfârșitul unei relații. Social media și tot ceea ce vedem în jurul nostru ne învață că sexul trebuie să aibă întotdeauna finalitate, mai ales atunci când vine vorba de orgasmul feminin. Astfel, actul sexual a devenit un joc de putere între cine este mai satisfăcut și cine nu. În realitate, intimitatea nu este despre asta. Arta sexualității de Emily Nagoski ne aduce mai aproape de esența noastră, și, nu în ultimul rând, de modul în care ne percepem corpul și fanteziile.
Unul dintre principalele sfaturi desprinse din cartea lui Nagoski este renunțarea la standardele fizice contemporane. De cele mai multe ori, atunci când deschidem revistele de modă sau Instagram-ul, vedem corpuri perfect lucrate, bronzate, ten fără pori și un păr perfect aranjat. În realitate, câte dintre femei arată așa după o zi de muncă, o noapte nedormită și doi copii care cer în permanență câte ceva? Așadar, de fiecare dată când te surprinzi spunându-ți că nu ești suficient de suplă sau atrăgătoare, adu-ți aminte că nu este vorba despre tine, ci despre toxicitatea transmisă pe toate rețelele de socializare. Atunci când ne setăm standarde nerealiste, avem toate șansele să clacăm în ceea ce privește viața sexuală. Când ne spunem în sinea noastră că nu suntem suficient de bune pentru cel de lângă noi, ne blocăm energia sexuală, iar la un moment dat, ne vom face și partenerul să creadă acest lucru.
Încă din copilărie am fost învățați să credem că fizicul influențează foarte mult modul în care atât noi, cât și ceilalți ne percep sexualitatea. În realitate, fiecare persoană are propriul sex appeal, iar arta seducției vine din interior. Există persoane care nu au pătrățele sau sâni perfecți, dar, care, prin modul lor de a fi sunt mai atrăgătoare decât orice top model. De asemenea, sexul, spre deosebire de alte sfere ale vieții are nevoie de o doză mare de spontaneitate. O altă presiune pe care o resimt femeile, în special, este orgasmul. Nu e nimic mai stresant decât atunci când partenerul te întreabă încontinuu dacă ai terminat sau dacă te simți bine. Emily Nagoski demontează și acest mit. Atât bărbații, cât și femeile pot fi satifăcuți din punct de vedere sexual, fără a avea finalizare.
Așteptările noastre nerealiste sunt hrănite de cultură, mass-media și știință. Romanele de dragoste sau filmele porno ne dictează cum trebuie să fie orgasmul perfect sau în ce poziții să stăm. În realitate, plăcerea sexuală depinde de niște factori atât de volatili, încât orice formă de planificare devine ridicolă. Spontaneitatea este printre cele mai importante elemente, apoi contextul, dar nu în ultimul rând, compatibilitatea emoțională dintre parteneri. Altfel, orgasmul este doar o mișcare musculară, nimic mai mult. În Arta sexualității, Emily Nagoski nu neagă importanța orgasmelor pentru sănătatea mintală a femeilor, dar se declară vehement împotriva presiunii pe acest subiect. Ca femeie, dacă nu ai orgasm de fiecare dată, nu înseamnă că ești frigidă!
Al treilea și cel mai important sfat pe care Emily Nagoski îl dă cuplurilor este reducerea nivelului de stres. Este adevărat că nu ne putem abandona joburile stresante sau copiii care ne solicită non-stop, dar este important să ne deconectăm de la grijile cotidiene. O altă percepție greșită este că sexul reduce nivelul de stres. În unele cazuri, așa este, dar, de cele mai multe ori, constituie o piedică în calea satisfacției. Astfel, înainte de a ne pune pe „treabă”, este important să fim relaxați și disponibili din toate punctele de vedere.
O carte care îți va schimba total percepția despre sexualitate. Te va face să îți apreciezi corpul pentru ceea ce poate să facă, nu pentru modul în care arată! De asemenea, te va ajuta să te cunoști mai bine și să ignori presiunile societății.