Recenzie Arta conversatiei - Tongue Fu! de Sam Horn

Autor: Sam Horn Data recenziei: 2022-02-25

Ai simțit vreodată că ai limba legată, iar indiferent de ce ai zice, ceilalți se uită la tine ca la avione stricate? Sau, pur și simplu, te trezești în mijlocul unui conflict, și, dintr-odată, distrugi totul prin trei fraze pe care le vei regreta mai târziu? Comunicarea este precum un joc de Bricks & Brutes: o cărămidă pusă greșit și totul se surpă. Însă, nu dispera, sunt puțini oameni care s-au născut genii în arta oratoriei. Noi, muritorii de rând, încă mai avem de învățat și de citit printre rânduri. Arta conversației este „o carte fantastică, plină de „șmecherii” verbale, menite să ne îndrepte atenția spre realizarea unor dialoguri constructive cu semenii noștri prin intermediul unei arte ideale de comunicare.” – Anthony Robbins


Te-ai gândit vreodată că artele marțiale și comunicarea pot avea atât de multe lucruri în comun? Pentru a dezarma o persoană toxică nu-ți trebuie forță fizică, ci doar cuvintele potrivite care pot acționa ca instrumente mortale. Inspirată de tehnicile de luptă, Sam Horn îți arată ce „butoane” să apeși pentru a obține ce vrei. Cu toții avem anumite tipologii umane pe care le evităm din cauza comportamentului abuziv: plângăcioșii, agresivii, manipulatorii sunt acele persoane care ne aduc în pragul disperării. Vestea bună este că poți ieși învingător din astfel de situații conflictuale, folosind, evident, psihologia inversă. Dacă cineva are un comportament ostil față de tine, în niciun caz nu recurge la același stil verbal. Nu degeaba se spune „vorba dulce mult aduce.” Atunci când reacționezi cu tact, ai mari șanse ca interlocutorul tău să cedeze. Când o persoană este înverșunată pe o anumită idee, nu te chinui să o contrazici, ci răspunde-i calm cu „ai dreptate.” În acest mod, nu numai că o dezarmezi complet, dar îi ridici dubii în ceea ce privește propriul comportament. Așadar, data viitoare se va gândi de două ori înainte să bată cu pumnul în masă pentru diverse lucruri.


Arta conversației este precum un manual de instrucțiuni. Pe lângă discursul autoarei, fiecare capitol cuprinde un plan de acțiune unde cuvintele conflictuale sunt înlocuite cu cele conciliante. De exemplu, dacă dorești să pui capăt unei discuții interminabile la telefon, amintește-i cu amabilitate persoanei cu care vorbești despre multitudinea de sarcini pe care o ai de făcut când vei termina conversația. Nimic nu e mai neplăcut decât să asculți monologul altcuiva, dar în loc să răspunzi pe un ton iritat, poți spune: „Dragul/Draga mea, pe cât îmi face plăcere să te ascult, am de băgat o tură de rufe la mașina spălat și trebuie să-mi pregătesc sarcinile pentru ziua de mâine.”


Această carte este o mină de aur pentru oricine trebuie să lucreze cu oamenii. Măiestria autoarei rezultă din ideile incontestabile, dar și din învățăturile preluate de la personalități precum Abraham Lincoln, Benjamin Franklin, Dale Carnegie și mulți alții. De asemnea, prin exemplele pe care le folosește, te ajută să depășești momentele de criză și să îi faci și pe ceilalți să conștientizeze importanța cuvintelor. Așadar, prin intermediul comunicării eficiente, îți vei simplifica multe aspecte ale vieții și vei dobândi arta persuasiunii.