Recenzie Antidot pentru depresie de Dr. Lisa Miller

Autor: Dr. Lisa Miller Data recenziei: 2022-03-16

Pentru o lungă perioadă de timp, depresia a fost analizată strict dintr-o perspectivă deterministică. Frazele de tipul „spune-mi ce „te doare” ca să știu ce tratament îți prescriu” au fost dintotdeauna pe buzele psihiatrilor. Spre deosebire de alte organe, creierul uman nu poate fi supus unor analize din care să rezulte un diagnostic concret. Astfel, pe lângă obișnuitele Xanax, Citalopram sau Prozac, medicii psihiatri ar trebui să asculte cu adevărat ce se întâmplă în sufletele pacienților. Spre deosebire de alți specialiști, Lisa Miller vine cu o perspectivă mult mai flexibilă asupra depresiei, și, pe lângă aspectele clinice, aduce în discuție și metode alternative de vindecare. Într-o lume în care ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de spiritualitate și credință, autoarea ne sugerează că acestea ar putea fi chiar remediile prin care putem depăși o criză existențială.


Antidot pentru depresie este o carte scrisă pe un ton cald, care îți mângâie sufletul și te face să reconsideri tot ceea ce știai deja despre psihoterapie și sănătate mintală. Adesea, ne simțim stingheri în preajma psihologilor și a psihiatrilor, deoarece avem impresia că ne supun testelor și ne etichetează, însă Lisa Miller este exact opusul. Este specialistul care te face să te iubești în adevăratul sens al cuvântului și să te accepți așa cum ești. Psiholog clinician și cercetător la Columbia University, Lisa este acea voce blândă, care, pe lângă expertiza pe care o deține în domeniul psihoterapiei, povestește despre emoții din proprie experiență. În capitolul O ciocănitură în ușă relatează episodul dramatic cu privire la pierderea sarcinii și la imposibilitatea de a rămâne însărcinată. Fiecare persoană are parte de drame personale, dar cine și-ar fi închipuit că un psiholog, în ciuda studiilor pe care le are, poate trece prin senzația neputinței, prin acel strigăt visceral care te paralizează până în măduva oaselor? Astfel, cartea Lisei Miller este mai mult decât un studiu clinic, este mărturia vie a unei persoane care s-a aflat pe ambele baricade, atât în calitate de pacient, cât și de psiholog clinician.


Lisa Miller a deprins secretele psihoterapiei din familie, respectiv, de la bunica sa, fost terapeut. În timpul stagiului din Manhattan, și-a amintit de un episod în care o vizitase pe una dintre pacientele bunicii sale. Spre deosebire de alți clinicieni, bunica Lisei și-a concentrat mereu atenția pe comunicarea cu bolnavii și pe socializarea lor în centrele de îngrijire. Astfel, în loc să le administreze medicamente invazive, a încercat să le afle poveștile de viață și să îi determine să vorbească. De altfel, este dovedit științific faptul că, atunci când povestim, o parte din rănile noastre emoționale se vindecă.


Descoperirile Lisei Miller în materie de sănătate mintală sunt puternice și convingătoare, la fel cum este și experiența ei personală prezentată ca o hiperbolă. În Antidot pentru depresie vorbește despre cum, în disperarea de a avea o familie, precum și din conversațiile avute cu pacienții săi, a ajuns să conștientizeze cele mai intense emoții. Astfel, a intrat în acea stare pe care o numește „creierul deșteptat” și care descrie atât de bine ce se întâmplă atunci când devenim stăpânii propriei persoane, iar medicamentele nu mai sunt cele care ne dictează stările interiore. Ca ultim remediu împotriva depresiei, Lisa Miller propune meditația și întoarcerea către spiritualitate. Atunci când avem acea „bucățică divină” în noi, ne dezvoltăm un resort interior de vindecare. Indiferent dacă suferi din cauza depresiei sau pur și simplu, vrei să știi mai multe despre cum funționează creierul tău, cartea Lisei Miller îți va răspunde la toate întrebările.