DEZVOLTAREA VORBIRII – Top 5 activități care pot ajuta copilul să comunice eficient

Copilul începe să vorbească de la vârsta de aproximativ 2 ani, însă această funcție vitală trebuie să se afle într-o continuă dezvoltare. Cu alte cuvinte, nu este suficient ca cel mic să poată spune ceea ce își dorește sau ce îl doare, ci este stringent ca vocabularul său sa înceapă ușor, ușor să fie unul cât mai complex. Îl poți ajuta prin intermediul unor jocuri distractive sau al unor activități relaxante, perfecte pentru timpul liber.

 Află de la Bookzone mai multe informații interesante despre dezvoltarea vorbirii.

CUPRINS

1.      Dezvoltarea vorbirii – De ce este important ca micuțul să dezvolte cât mai mult comunicarea verbală?

2.      Dezvoltarea vorbirii – Top 5 activități care ajută copilul în acest sens

1. Dezvoltarea vorbirii – De ce este important ca micuțul să dezvolte cât mai mult comunicarea verbală?

Este esențial ca prichindelul să învețe să comunice în mod eficient de la vârste fragede, fapt pentru care trebuie să insiști asupra acestui subiect. Comunicarea face parte din dezvoltarea personală.

Pentru a fi sigur că cel mic se va putea integra în societate în mod corect și că va ști să spună într-un mod agreabil tot ceea ce vrea, își dorește sau cunoaște, trebuie să-i oferi suport pentru dobândirea unui limbaj elevat. În caz contrar, există șanse foarte mari ca acesta să devină antisocial sau să fie dat la o parte de persoanele din jurul său.

Astfel, nu trebuie să ți se pară de ajuns ca fiul sau fiica ta să știe să pronunțe corect cuvintele sau să se priceapă să lege propoziții. Este necesar ca, din momentul în care învață să vorbească, să faci diferite exerciții cu prichindelul, pentru ca dezvoltarea comunicării să se producă în mod cât mai natural.

2. Dezvoltarea vorbirii – Top 5 activități care ajută copilul în acest sens

Acum că ai aflat de ce trebuie neapărat să faci exerciții de comunicare cu copilul, trebuie să iei la cunoștință care sunt cele mai potrivite acțiuni, perfecte pentru dezvoltarea vorbirii. 

  • Citit

Bineînțeles că nu poți pune prichindelul să citească de la vârsta de 2-3 ani. Cu toate acestea, dacă îi povestești seară de seară câte un basm sau o poveste interesantă, iar acesta ascultă cu atenție, ești pe drumul cel bun.

După ce trece timpul, iar acesta învață să citească de unul singur, este foarte indicat să-l îndrumi către lectură. Literatura are rolul de a forma cititorului un limbaj rafinat, cu termeni rari, ceea ce contribuie la o bună dezvoltare personală. Astfel, pune-i la dispoziție o bibliotecă impresionantă sau șansa de a citi orice carte dorește. Nu trebuie să lectureze doar cărți de specialitate și foarte serioase, ci tot ceea ce îi face plăcere.

  • Jocul “Fazan”

Ai auzit până acum de jocul “Fazan”? Dacă nu, află că acesta are rolul de a dezvolta limbajul printr-un joc de cuvinte. Tot ce trebuie să faci este să spui un cuvânt, iar copilul să găsească un alt lexem ce începe cu ultimele două litere de la cel spus de tine.  De exemplu, dacă tu spui „oală”, prichindelul poate continua jocul cu „lăcustă” și tot așa până vă plictisiți.

Este un joculeț amuzant, care poate întreține atmosfera din mașină în momentele în care aveți de făcut drumuri lungi.

  • Teatru

Observi că cel mic este pasionat de teatru și de jocurile de roluri? Atunci, înscrie-l la câteva ore de actorie, pentru a se dezvolta din mai multe puncte de vedere. Printre cele mai importante aptitudini dobândite prin teatru se numără: latura socială, deoarece interacționează cu mulți alți oameni; memoria, deoarece la teatru trebuie memorată fiecare replică; și comunicarea, care se împletește armonios cu cele două anterior menționate.

  • Silabisire

Pentru copilașii mai mici, este foarte important să faci jocuri de silabisire. Astfel, dacă micuțul are 3-4 ani și vrei ca acesta să învețe cât mai repede să vorbească corect, desparte zilnic în silabe anumite cuvinte. Fă acest lucru împreună cu el o perioadă îndelungată de timp, schimbă mereu cuvintele și lasă-l uneori pe cont propriu să despartă anumite lexeme.

În cele din urmă, orice micuț are nevoie de ajutor și de sprijin din partea părinților, pentru a crește și a se dezvolta în mod cât mai armonios. Este foarte important să depui efort și să te dedici creșterii celui mic, mai ales dacă îți dorești să fii satisfăcut și mulțumit de progresele lui.

Sursa foto: unsplash.com

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.