Romanul: Definiție, trăsături și întrebări de verificare

Orele de limba și literatura română poate nu sunt întotdeauna interactive, iar din acest motiv înțelegi cu dificultate anumite concepte. Clasificarea operelor literare este adesea una dintre lecțiile care provoacă dificultăți, atunci când vine vorba despre înțelegerea definițiilor, trăsăturilor specifice și caracteristicilor fiecăreia în parte. 

Unul dintre aceste tipuri de operă ceva mai greu de înțeles poate fi romanul. Tocmai din acest motiv, articolul prezentat de Bookzone este special creat pentru a-ți veni în ajutor și pentru a te pregăti de ora de română, mai ales dacă urmează să fii ascultat din lecția despre ”Ce este romanul?”. Asigură-te că știi mai mult decât atât și parcurge articolul până la final, pentru a afla și care sunt trăsăturile acestuia, dar și pentru a trece prin întrebările de verificare special create pentru tine. Dacă vei răspunde bine la toate, atunci ești 100% pregătit de oră! 

Cuprins:

1. Ce este romanul? – Definiție

2. Cum să recunoști un roman? – trăsături și caracteristici esențiale

3. Întrebări de verificare despre roman

1. Ce este romanul? – Definiție

Conform unei definiții general valabile ale romanului, acesta se prezintă ca fiind o specie literară în proză ce aparține genului epic, cu dimensiuni considerabile și cu o acțiune ce se desfășoară pe mai multe planuri narative. De asemenea, într-un roman găsești personaje numeroase și o intrigă complicată. 

Există mai multe tipuri de roman, însă, important este să le pe cele mai importante dintre ele. Așadar, iată 5 dintre cele mai întâlnite tipuri:

  • Romanul psihologic – Memoria, analiza psihologică, fluxul memoriei, dar și introspecția sunt caracteristicile principale ale acestuia. Drama interioară a unui personaj este surprinsă și expusă pe baza acestor tehnici specifice;
  • Romanul social – Are rolul de a dezbate și de a oferi informații despre fluxul societății și moravurile ei.  Viața cotidiană a unei comunități este surprinsă în cele mai mici detalii pentru a reda cât mai bine toate aspectele ce țin de ea;
  • Romanul subiectiv – Toată narațiunea este prezentată la persoana I, iar focalizarea este internă. Eul narativ este situat în centrul povestirii, iar acțiunile din trecut sunt selectate astfel încât să fie unele semnificative pentru drama interioară trăită de personaj;
  • Romanul obiectiv – Este specific doar realismului. Naratorul este omniscient și omniprezent, iar narațiunea se face la persoana a III-a. Viziunea ”dindărăt”, mai exact, obiectivă și fără implicare directă, este o altă caracteristică esențială;
  • Romanul balzacian – Inspirat din romanele lui Honoré de Balzac, aici naratorul este obiectiv și relatează acțiunile la persoana a III-a, dar nu este complet impersonal, putând exista unele derapaje subiective. Caracteristicile importante sunt atenția pentru detalii, abordarea unor aspecte ale societății ca teme actuale, prezența tipologiilor și folosirea tehnicii de focalizare (descriere ce începe cu un cadru larg și care se restrânge constant, până la nivelul detaliilor).

Toate tipurile de roman pot fi influențate de cadrul social sau geografic, de situarea în timp, dar, mai ales, de aspectele pe care le prezintă. De aceea, aceste cărți vor fi integrate într-un anume tip, în funcție de particularitățile pe care le prezintă. 

2. Cum să recunoști un roman? – trăsături și caracteristici esențiale

Pe lângă definiția generală a romanului și tipurile importante ale acestuia este foarte important  să știi și cum să recunoști o astfel de operă. 

Așadar, iată care sunt caracteristicile și trăsăturile esențiale sau, mai bine spus, particularitățile romanului:

  • Este o specie a genului epic în proză;
  • Personajele sunt numeroase – construite și caracterizate într-un mod complex;
  • Existența unor coordonate spațio-temporale ample;
  • Prezentarea unei imagini ample asupra vieții cotidiene;
  • Acțiunea este prezentată în multiple episoade și se desfășoară pe mai multe planuri narative;
  • Modul de expunere predominant este narațiunea – care se îmbină și cu dialogul, monologul și descrierea.
  • În funcție de perspectiva narativă există romane subiective (relatarea se face la persoana I) și romane obiective (relatarea se face la persoana a III-a)

3. Întrebări de verificare despre roman

Pentru a te asigura că ești pregătit pentru ora de română despre roman și că vei știi ce să răspunzi atunci când auzi ”Romanul: definiție și trăsături”, iată un set de întrebări de verificare:

  1. Ce este un roman?
  2. Dați câteva exemple de tipuri de roman.
  3. Care sunt particularitățile romanului ca specie literară?
  4. Prezentați 3 trăsături ale romanului.
  5. Care este definiția romanului?
  6. Care este modul de expunere predominant într-un roman?
  7. Care sunt criteriile care încadrează romanul în diferite tipuri?
  8. Cum sunt personajele într-un roman?
  9. Care sunt diferențele dintre romanul subiectiv și cel obiectiv?
  10.  Există sau nu mai multe planuri narative într-un roman?

Orele de limba și literatura română pot fi mult mai interesante și mai interactive atunci când te prezinți cu lecția învățată și îți dorești să răspunzi. Una dintre aceste ore poate fi cea despre romanul românesc. Ține cont de faptul că ori de câte ori apar întrebări ale căror răspunsuri nu le găsești, nu ezita să-ți întrebi profesorul pentru a elucida toate neclaritățile. 

Echipa Bookzone ți-a venit în ajutor cu câteva informații care au rolul de a te pregăti pentru ora de română despre ”Ce este romanul?” Așadar, acum poți scăpa de orice griji ai avea la acest capitol! 

Sursa foto: Shutterstock.com 

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.