Simbolismul: TOT ce trebuie să știi – De la definiție până la întrebări de verificare

Considerat de numeroase persoane ca fiind unul dintre cele mai grele și complexe curente literare, simbolismul are scopul de a se manifesta ca o reacție împotriva romantismului și parnasianismului. Ideea fundamentală pe care se bazează simbolismul este aceea că valoarea fiecărui obiect și fenomen din lumea înconjurătoare poate fi exprimată sau descifrată cu ajutorul unor simboluri. 

Pentru a-ți fi mai ușor de înțeles acest curent literar, articolul prezent este special creat cu informații despre trăsăturile simbolismului, definiția simbolismului, etapele simbolismului românesc și alte detalii importante. Însă, echipa Bookzone, pentru a se asigura că ai înțeles ce rol a avut simbolismul în literatura română, ți-a pregătit și câteva întrebări de verificare. În acest fel te poți asigura că vei merge la ora de limba și literatura română cu lecția învățată și poți chiar să răspunzi tu atunci când profesorul pune întrebări despre simbolism. 

Cuprins:

1. Ce este simbolismul? – Definiție

2. Care sunt particularitățile simbolismului? – Trăsături și etapele simbolismului românesc

3. Întrebări de verificare despre simbolism 

1. Ce este simbolismul? – Definiție

Fiind creat pe baza unei mișcări de revoltă împotriva romantismului (motivul era teatralitatea acestuia) și parnasianismului (cauza fiind impersonalitatea acestuia), simbolismul are bazele în Franța, la sfârșitul secolului IX și începutul secolului XX.

Curentul se bucură de denumirea de ”simbolism” în urma publicării articolului intitulat la fel de către Jean Moreas, în anul 1886. 

Ulterior, este evidențiat în operele a doi mari autori care au contribuit și ei la răspândirea și definirea simbolismului în numeroasele cărți și volume. Charles Baudelaire și Stephane Mallarme sunt doi poeți simboliști care și-au dorit să contribuie la formarea unei identități conceptuale a curentului literar. Mallarme a afirmat faptul că: „A numi un obiect înseamnă a suprima trei sferturi din plăcerea pe care ți-o dă un poem, plăcere care constă în bucuria de a ghici încetul cu încetul; să sugerezi, iată visul nostru.”

Simbolismul românesc se bucură și el de poeți consacrați ce s-au exprimat, avându-l drept teoretician pe marele Alexandru Macedonski. 

Pe scurt, simbolismul este o tehnică utilizată de poeți, prin care sunt folosite simboluri precum cuvinte, oameni, semne, locuri, fenomene, idei abstracte și alte elemente cu valoare simbolică pentru a reprezenta, dincolo de sensul literar, anumite situații. 

2. Care sunt particularitățile simbolismului? – Trăsături și etapele simbolismului românesc

La fel ca fiecare curent literar, simbolismul este special și poate fi recunoscut în funcție de câteva particularități unice pe care le are. Iată câteva trăsături ale simbolismului:

  • Toate trăirile eului liric sunt sugerate și nu conturate clar;
  • Puterea de sugestie este oferită prin intermediul folosirii motivelor, versificației și sentimentelor – singurătatea, nevoia, reveria, spleen-ul, starea de plictis, toamna, ploaia, marea, instrumentele muzicale etc.;
  • Prezența versului liber;
  • Respingerea a tot ce este comun și banal;
  • Temele adesea abordate în cadrul poeziilor simboliste: natura, singurătatea, moartea, orașul, iubirea (care este asociată cu numeroase semne ale morții sau bolii, în niciun caz cu o iubire salvatoare a eului liric), evadarea, spleen-ul, târgul provincial, nevroza, toamna, ploaia;
  • Muzicalitatea exterioară – ritmuri și rime perfecte și interioară – imagini artistice, aliterații, asonanțe;
  • Obsesia cromaticii – alb, violet, negru, roșu, galben, urmată de obsesia instrumentelor muzicale – vioara, harfa (harpa), pianul, clavirul

Cele patru etape ale simbolismului românesc:

  1. Etapa căutărilor – Al. Macedonski, Tudor Arghezi
  2. Direcția pseudosimbolistă – ”Viața nouă” de Ovid DensuSianu – poezia citadină
  3. Simbolismul exterior – Ion Minulescu – modalități noi de expresie
  4. Simbolismul autentic bacovian – George Bacovia – în volumele ”Plumb”, ”Scântei galbene” – promovează poezii ale tristeții, depresiei

3. Întrebări de verificare despre simbolism

Pentru a te asigura că ai înțeles cât mai bine ce este simbolismul și alte detalii despre acest curent literar, răspunde singur la următoarele întrebări:

  • Ce este simbolismul? 
  • Care este definiția simbolismului?
  • Unde a apărut simbolismul și în ce perioadă?
  • Care sunt temele principale abordate în poeziile simboliste?
  • Cum este muzicalitatea în poeziile simboliste?
  • Care sunt cele patru etape ale simbolismului românesc?
  • Prin intermediul cui este oferită puterea de sugestie simbolistă?

Subiectul simbolismului poate fi unul interactiv dacă te vei prezenta la ora de limba și literatura română cu lecția învățată. Citește noțiunile despre acest curent și parcurge întrebările de la final pentru a te asigura că stăpânești cât mai bine informațiile pe care echipa Bookzone ți le-a pus la dispoziție.

Sursa foto: shutterstock.com 

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.