REALISMUL – Totul despre acest curent literar de mare interes în școli

Te-ai întrebat vreodată ce presupune realismul? Acesta este un curent literar apărut ca „reacție” la Romantism, undeva la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Franța. După mai bine de două secole în care cititorii de pretutindeni s-au delectat cu efuziunile tragice și spectaculoase ale acestuia, scriitorii au simțit nevoia de o schimbare. 

Contrastele violente, lamentările duse la extrem, situațiile pline de tragism și pasiunile neverosimile sau extazul trezit de reconectarea cu natura, văzută ca o întoarcere la esența umană, nu mai trezesc interes, așadar, perspectiva se schimbă radical. Acum este căutată cât mai mult apropierea de real, omul conturat în cele mai vii nuanțe, indiferent de cât de violente ar fi acestea. 

Așadar, dacă vrei să afli mai multe despre acest curent, Bookzone îți prezintă tot ceea ce trebuie să știi despre acesta!

CUPRINS

1.      Realismul –  Mai multe informații interesante despre acest curent literar

2.      Trăsăturile realismului – Cum se diferențiază acesta față de alte curente literare?

3.      Realismul – Opere literare ce aparțin acestui curent

1. Realismul – Mai multe informații interesante despre acest curent literar

Realismul literar a luat naștere în secolul al XIX-lea, în Franța, și a durat până în secolul XX. Acesta a luat amploare, fiindcă se credea că Romantismul a pierdut contactul cu realitatea, cu viața de zi cu zi a omului de rând. De aceea, Realismul literar aduce în prim plan micile tragedii cotidiene ale fiecăruia, încercând să le redea într-un mod cât mai nealterat cu putință.

În literatura română, acesta înfățișează oameni, locuri și povești familiare, care se învârt mai mult în jurul păturilor mijlocii și inferioare ale societății. De aceea, majoritatea operelor din acest curent au loc în mediul rural, urmărind traiul zilnic al țăranilor din diferite secole. 

Cu toate acestea, mediul citadin nu este complet absent din romanele realiste române, numărând câteva opere remarcabile.

Printre primii scriitori realiști din literatura universală se numără Honoré de Balzac, supranumit și „părintele realismului”, unul dintre cele mai mari scriitori ai tuturor timpurilor. Opera lui are la bază, aproape în întregime, aceeași idee genială: reconstruirea, în scris, a unui Paris imaginar. Toate cărțile sale comunică, astfel, între ele, deoarece unele personaje care în anumite romane ocupă un rol secundar, apar în altele, cu rol principal. 

„Comedia Umană” numără nu mai puțin de 95 de lucrări terminate și te poartă din casă în casă, prin viețile oamenilor de pe fiecare treaptă a societății, de la bancheri și doctori, la cămătari și oameni care au pierdut tot ce aveau, pentru a reda viața de atunci așa cum era, în cele mai mici detalii.

Printre alți realiști celebrii se numără și Gustave Flaubert, Stendhal, Mark Twain, Feodor Dostoievski, Gogol și Lev Tolstoi.  

2. Trăsăturile realismului – Cum se diferențiază acesta față de alte curente literare?

Realismul în literatură nu este greu de depistat. Operele realizate în acest stil au în centru diferite tipologii de oameni și reacțiile lor la diversele încercări ale vieții. 

Trăsăturile realismului literar:

·        Povestea prezentată printr-o perspectivă obiectivă;

·        Naratorul este omniscient și omniprezent;

·        Povestea se petrece într-un loc real, cunoscut;

·        Tonul încearcă să fie cât mai impersonal și neutru;

·        Verosimilitate;

·        Preferința acută către detalii, pentru ca mediul să fie redat conform realității;

·        Importanța descrierii statutului social;

·        Prezentarea moravurilor unei epoci;

·        Personajele sunt tipice, prezentate în situații obișnuite;

·        Fiecare personaj în parte are o trăsătură definitorie, care ajută la diferențierea personajelor;

·        Cele mai întâlnite teme sunt: parvenirea, egoismul, imoralitatea și singurătatea;

·        Drama și comedia sunt speciii narative preferate;

·        Lipsa personajelor magice, cu puteri sau întruchipări ciudate;

Astfel, dacă citești o operă în care personajele au aceleași probleme ca cele ale oamenilor de astăzi; dacă se ceartă și se comportă exact ca în viața reală, atunci cu siguranță ai de-a face cu o creație realistă. 

De exemplu, în astfel de cărți, poți întâlni viața unui cioban care își împarte timpul între ocupație și familie, astfel încât poți să urmărești, alături de el, întreg procesul de transhumanță și cum aceasta afectează viețile oamenilor obișnuiți. Aceasta poate fi relatată cu foarte multe întâmplări banale, dar care au rolul de a prezenta cat mai real traiul și mediul în care trăiește acesta.

3. Realismul – Opere literare ce aparțin acestui curent

Acum că ai aflat că realiștii sunt scriitori care au o viziune foarte sinceră și lucidă asupra lumii, trebuie să afli și care sunt aceștia. Sunt scriitori mari, recunoscuți la nivel național, care au impresionat cu mai multe dintre operelor lor.

Printre aceștia se numără:

·        Ion Luca Caragiale cu „O scrisoare pierdută”

·        Ioan Slavici cu „Moara cu noroc”

·        Mihail Sadoveanu cu romanul „Baltagul”

·        Liviu Rebreanu cu opera „Ion”

·        George Călinescu cu „Enigma Otiliei”

·        Marin Preda cu romanul „Moromeții”

Toate aceste creații sunt întocmite conform curentului realist. Toate personajele regăsite în aceste romane au calități și defecte, narațiunea se petrece la persoana a III-a, iar întâmplările par a fi desprinse din lumea cotidiană. Cu alte cuvinte, toate ideile prezentate în aceste cărți pot fi regăsite și astăzi în orice colț al lumii.

Ceea ce este foarte important de reținut constă în faptul că romantismul are ca scop sensibilizarea, impresionarea cititorului, pe când realismul se axează strict pe cunoașterea și înțelegerea lumii.

În cele din urmă, în momentul în care citești o cartea realistă, ai șansa de a cunoaște și viețile oamenilor necultivați, al căror trai se învârte de obicei în mediul rural cu care, poate, nu ești obișnuit și cu care nu ai putea intra în contact în alt mod. O creație de acest fel îți poate pune în față câteva realități crude, dar reale, ale unor oameni simpli.

Sursa foto: Unsplash.com

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.