Literatura științifico-fantastică: Ce este, caracteristici și ce trebuie să știi despre cărțile SF

Fantasticul și subiectele extraordinare ce atrag atenția pasionaților vor rămâne întotdeauna în inimile celor ce au avut o astfel de carte în mână. Indiferent de subiectul abordat sau de povestea ce a fost relatată în paginile cărții, adepții literaturii SF vor trăi intens și vor fi captivați profund. 

Chiar dacă îți este sau nu cunoscut acest gen, este momentul să afli mai multe detalii despre caracteristicile acestor cărți, despre literatura SF și ce înseamnă aceasta și dacă este cu adevărat utilă. De aceea, echipa Bookzone îți prezintă toate informațiile de care ai nevoie!

Cuprins:

1. Ce este literatura științifico-fantastică?

2. Care sunt trăsăturile literaturii științifico-fantastice?

3. De ce să citești literatură științifico-fantastică?

1. Ce este literatura științifico-fantastică?

În primul rând, literatura științifico-fantastică este considerată unul dintre cele mai creative genuri existe. Prezentarea personajelor ce iau partea la acțiune, cadrele în care se întâmplă aceasta, dar și modul în care sunt relatate întâmplările, fac din acest gen unul extrem de captivant. Numeroase persoane se declară îndrăgostite de el, tocmai datorită faptului că prezintă lumi diferite, total rupte de realitatea cotidiană, iar acest lucru le pune creativitatea la bătaie. 

Astfel, științifico-fantasticul, SF-ul sau science fiction-ul este mai mult un gen artistic adesea întâlnit în cinematografie, dar și în filele cărților. Toate acțiunile de domeniul fantasticului sunt puse pe seama personajelor, iar tehnologia este adesea un subiect dezbătut și utilizat pentru dinamizare. Societatea este un pilon important, la fel și evenimentele care sunt aproape imposibile în realitate. 

Două tendințe distincte se conturează, în principal, atunci când vine vorba de literatura SF. Ambele au, însă, același punct de pornire: conceptul de știință. În acest caz, majoritatea operelor din acest gen se concentrează fie pe descrierea unei lumi unde aceasta domină, unde tehnologia a atins noi culmi și a devenit indispensabilă, fie pe aventurile unui individ atipic (humanoid, robot, un mutant cu puteri ieșite din comun), care încearcă să se integreze într-o lume tipică, normală, cu care cititorii sunt obișnuiți.

În ambele cazuri, cititorul va găsi ceva neobișnuit și nefamiliar, care îi va crea o senzație de stranietate și, deci, care îl va face să citească în continuare. Noul a atras întotdeauna, de aceea, atunci când omul întâlnește ceva cu totul diferit de ceea ce cunoaște, va fi imediat captivat și interesat de acel ceva. Acesta este mecanismul pe care se bazează literatura SF și motivul pentru care este atât de gustată în orice epocă.  

Numele sonore din literatura universală la acest capitol sunt Isaac Asimov, Frank Herbert, Philip K. Dick, Arthur C. Clark, H.B. Wells și William Gibson. 

2. Care sunt trăsăturile literaturii științifico-fantastice?

Pe lângă explicația termenului de literatură SF, trebuie să cunoști și caracteristicile care o fac diferită de restul genurilor. Așadar, aceasta poate fi recunoscută pentru:

  • Focusul este pe descrieri ale unor situații sau societăți neobișnuite;
  • Personajele sunt atipice, fie pentru că trăiesc într-o societate hipertehnologizată, fie pentru că dețin anumite atribute, diferite față de cele ale oamenilor obișnuniți;
  • Majoritatea operelor încearcă să prezică viitorul și cum va arăta acesta (de aici și apariția distopiilor sau utopiilor);

O povestire, o carte sau un film SF sunt ușor de recunoscut încă din primele momente. Chiar dacă personajele participante la acțiune nu au puteri speciale sau nu au corpul alterat datorită tehnologiei (subiect preferat pentru literatura cyberpunk), acțiunea sau evenimentele care se vor întâmpla, cu siguranță, vor fi din domeniul SF. Ideea de stranietate, de diferit față de normele cu care fiecare e obișnuit, trebuie să fie scoasă în evidență, pentru a putea fi încadrat în acest tip de artă.

3. De ce să citești literatură științifico-fantastică?

În cazul în care te întrebi dacă literatura științifico-fantastică este utilă sau nu, există numeroase motive pentru care poți să o citești chiar și tu. Adepții acestui gen de literatură îți pot oferi o mulțime de motive pentru care să parcurgi o astfel de carte, însă principalul este să te atragă domeniul. 

Însă, dacă vei citit cărți SF, te vei bucura de faptul că:

  • Acest tip de carte de va duce în afara acestei lumi;
  • Promovează interesul pentru știință;
  • Încurajează imaginația;
  • Îți poți dezvolta o gândire critică;
  • Te poate motiva să cercetezi mai mult un domeniu anume;
  • Te face mai creativ;
  • Te lasă cu întrebări la care vei vrea să găsești răspunsuri;
  • Îți stimulează mintea.

Pe lângă acestea, există și alte beneficii și motive pentru care poți să citești astfel de cărți, iar acest lucru îl poți descoperi chiar tu. Odată ce ai parcurs o astfel de carte și te-a atras, vei vrea să găsești și altele cel puțin la fel de bune.  

Literatura fantastică românească se bucură de numeroase exemplare de cărți din care poți alege ceea ce consideri potrivit, în funcție de subiectul pe care ai vrea să îl citești. Există chiar și literatură fantastică romantică, potrivită pentru visători și pentru cei ce își doresc să trăiască povești de iubire fantastice prin intermediul personajelor din carte. 

Acum că ai aflat mai multe despre literatura SF și caracteristicile ei, dar și de ce trebuie să citești măcar o dată în viață o astfel de carte, alege lectura potrivită și bucură-te de o cu totul altă lume! 

Tu cu ce carte îți vei începe călătoria în domeniul fantasticului? Te vei putea opri numai după una? Încearcă și află răspunsul!

Sursa foto: Shutterstock.com

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.