De ce citesc oamenii din ce în ce mai puțin

Te-ai întrebat vreodată de ce citesc oamenii din ce în ce mai puțin? Având în vedere că timpul petrecut în lumea digitală este pus pe primul loc în viața oamenilor, nu este de mirare că cititul nu se mai situează pe primele locuri în preferințele oamenilor. Dar de unde vine această dependență pentru informațiile noi și de ce nu o mai putem „trata” cu ajutorul cărților?

Care sunt motivele pentru care oamenii citesc din ce în ce mai puțin?

Atunci când îți petreci timpul cu prietenii și familia, ești adesea atras de acel dispozitiv din metal și sticlă pe care îl ții în buzunar. Parcă îți spune să te uiți la el, să îl scoți din buzunar. Parcă ceva interesant te așteaptă în lumea digitală. Însă de ce te atrage atât de mult telefonul? De ce nu poți sta foarte mult departe de el? Cu alte cuvinte, de ce simți nevoia compulsivă să îți verifici e-mailurile și conturile din social media de parcă ai aștepta un mesaj personal chiar de la președinte?

Conform studiilor, noile informații cresc nivelul dopaminei, un neurotransmițător care te face să te simți bine. Numai ideea că vei obține noi informații cu ajutorul telefonului tău te face să te uiți des la ecran. Cu toate că cele mai multe persoane consideră e-mailurile ca făcând parte din sarcinile de la muncă, RMN-urile arată că, la nivelul creierului, se activează centrul plăcerii în momentul în care primim un e-mail nou. Pe termen lung, se dezvoltă o dependență irezistibilă.

Există un studiu faimos realizat pe șoareci de laborator, care au fost conectați la electrozi. În momentul în care șoarecii apasă o manetă, creierul lor primește un impuls, care mai departe stimulează eliberarea de dopamină. Cu alte cuvinte, este o manetă a plăcerii. Atunci când sunt puși să aleagă între mâncare și dopamină, șoarecii de laborator aleg dopamina, cu riscul înfometării și epuizării. Unele studii au observat că șoarecii de laborator au apăsat pe maneta care declanșează producția de dopamină peste 700 de ori într-o oră. Același lucru fac și oamenii când vine vorba despre e-mail. Refresh, refresh, refresh.

Nu este o decizie ușoară să renunți la nenumăratele ore petrecute în rețelele sociale sau citind diferite articole. În plus, este dificil și să susții această decizie pe termen lung. Important este să dezvolți acest obicei sănătos. Se pare că toate obiceiurile sunt formate din trei părți: un semnal, o rutină și o recompensă. Semnalul este factorul declanșator pentru creier, care îi spune să intre pe pilot automat. Rutina poate fi procesul fizic sau mintal care urmează după semnal. Recompensa îți ajută creierul să stabilească dacă rutina este un răspuns potrivit pentru semnal. Pentru multe persoane un moment liber la birou sau când așteaptă la o coadă reprezintă semnalul de care au nevoie pentru a răspunde cu rutina de a-și verifica e-mailul sau conturile din social media. Iar recompensa este producția de dopamină stimulată de obținerea informațiilor noi.

Problema cu obiceiurile proaste este că nu le poți opri. Trebuie să identifici semnalele și să înlocuiești rutina într-un mod în care te ajută să primești aceeași rutină. Trebuie să îți antrenezi creierul să își dorească recompensa nouă, iar treptat vei ajunge să treci rutina pe pilot automat. Poate că ar trebui să îți iei o carte în geantă sau ghiozdan. Sau să îți downloadezi o carte în telefon, iar când te plictisești să o citești.

Sursă: Medium

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.