Dorința de a ne explora eul interior, de a ne gestiona emoțiile, dar și de a ne transforma în cea mai bună versiune a noastră a devenit principala ocupație în timpul liber. Astfel, deși multe persoane critică zona de life coaching, în continuare, cărțile de dezvoltare personală ocupă un loc important în bibliotecile cititorilor. Într-adevăr, bunicii noștri nu au avut timpul și resursele necesare pentru a-și vindeca rănile emoționale sau pentru a-și cultiva hobby-uri care să le dezvolte latura creativă, dar noi putem! Așadar, iată topul cărților de dezvoltare personală care te vor ajuta să îți îmbunătățești multe sfere ale vieții.
TOP CARTI DEZVOLTARE PERSONALA 2022
Împăcarea cu tine însuți
Așa cum nu i-ai mai văzut vreodată, Părintele Constantin Necula și Părintele Francisc Doboș dezbracă mantia preoțească și devin oameni, la fel ca noi, toți ceilalți. Astfel, Împăcarea cu tine însuți este, mai degrabă, o carte scrisă de doi prieteni decât predica tradițională pe care o aștepți din partea a doi preoți. Un volum care aduce împreună două credințe diferite, dar aceeași dorință de iubire și comuniune spirituală. Într-o epocă a dezbinării, Părintele Constantin Necula și Părintele Francisc Doboș scriu pe sute de mii de inimi, invitându-ne să privim dincolo de diferențele care ne despart, să ne iubim aproapele, dar nu în ultimul rând, să ne împăcăm cu noi înșine. Așa cum spunea Părintele Necula, „Împăcarea cu tine însuți este răzbunarea pe război și pe tot ceea ce îi învrăjbește pe oameni unii împotriva celorlalți.”
Dialogul speranței
Dialogul speranței este un alt titlu care răspunde la întrebările care care au măcinat omenirea din cele mai vechi timpuri, anume: „Cine este Dumnezeu?” Sau „Dumnezeu chiar există?” În dialog cu Dan Negru, Părintele Vasile Ioana vorbește despre acele lucruri intime, cum ar fi credința, rugăciunea, precum și conversația pe care oamenii o au cu Dumnezeu. Un titlu care a ajuns ușor în topul cărților de dezvoltare personală datorită limbajului sincer, dar și a înțelepciunii Părintelui Vasile Ioana. Atunci când citești această carte, ai impresia că ești martorul unei conversații de tipul „tată-fiu.”
Arta subtilă a nepăsării
Arta subtilă a nepăsării este, cu siguranță, cartea care a bătut recordurile literaturii de dezvoltare personală. Atunci când ești într-o criză existențială, ultimul lucru pe care vrei să îl auzi este „totul va fi bine!” Trecut printr-un divorț și o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, Mark Manson a experimentat pe propria-i piele tot ce era mai rău. Astfel, de-a lungul timpului, și-a dezvoltat convingerea fermă că, oricât de mult ai vrea să controlezi acțiunile celor din jur, este imposibil. Așadar, tot ce ne rămâne este să acceptăm ceea ce vine din exterior și să nu ne mai lamentăm din lucruri lipsite de importanță. Poate că Mark Manson ți se va părea brutal de sincer, chiar vulgar pe alocuri, dar, cu timpul, vei descoperi că Arta subtilă a nepăsării îți va salva mulți neuroni și te va scuti de nopțile nedormite.
Antidot pentru depresie
Pentru unii un moft, pentru alții o suferință cruntă, nu putem nega faptul că depresia a devenit boala secolului XXI. Chiar dacă simptomele nu sunt vizibile, la fel ca în cazul bolilor fizice, este o afecțiune care macină sufletul, iar cu timpul, poate cauza somatizări pe diferite organe. În Antidot pentru depresie, Lisa Miller vorbește despre metodele mai puțin tradiționale de tratare a depresiei. În timp ce majoritatea psihiatrilor se înghesuie să prescrie antidepresive, ei omit faptul că, cel mai important lucru pentru pacienții lor este, pur și simplu, să fie ascultați. Așadar, autoarea nu crede în „pastila-minune” care vindecă o anumită afecțiune psihică, ci mai degrabă, recomandă o serie de activități care vindecă sufletul. Printre ele se numără meditația, yoga, rugăciunea și confesiunea. O carte pe care îndată ce o citești, simți că ești pe cale de vindecare.
Când corpul spune NU
Ți-ai închipuit vreodată că organismul tău poate să cedeze fără vreo explicație plauzibilă? Să te trezești într-o dimineață și să simți că nu mai poți? În cartea Când corpul spune NU, Gabor Maté vorbește despre afecțiunile nevăzute, mai precis, despre efectele stresului ascuns. Nu-i de mirare că acest titlu este în topul cărților de dezvoltare personală! Atunci când simți că îți cedează corpul, cel mai înțelept lucru este să ceri sfatul specialistului, însă de cele mai multe ori, medicina tradițională răspunde doar la întrebările „alb-negru” de tipul „spune-mi ce te doare ca să știu ce tratament îți prescriu.” Spre deosebire de alți medici, Gabor Maté este preocupat de factorii emoționali care afectează sănătatea. Astfel, Când corpul spune NU reprezintă mărturia vie a unor pacienți care au trecut prin experiențe îngrozitoare doar pentru că nu au știut să ia o pauză când a fost cazul. Dacă și tu te numeri printre cei care spun: „atunci când nu mai pot, mai pot puțin”, ar fi cazul să faci din corpul tău o prioritate, căci vei locui mult timp în el.
Noaptea în care am învins gândurile negre
Cât de înspăimântătoare poate fi depresia, mai ales atunci când nu te crede nimeni? Sau, și mai rău, atunci când trebuie să-ți ascunzi suferința, deoarece te temi să nu fii judecat de ceilalți. Daniel Howell, autorul cărții Noaptea în care am învins gândurile negre a simțit pe propria-i piele agonia depresiei, dar, mai presus de orice, stigma celor din jur. Hotărât să nu mai lase pe nimeni să treacă prin acest chin, alături de Dr. Heather Bolton, specialistă în psihologie clinică, a decis să scrie o carte prin care să-și împărtășească experiența, dar, nu în ultimul rând, să-i încurajeze ceilalți să ceară ajutorul atunci când este nevoie. Un volum care te zguduie, dar care te face să înțelegi că oricând te poți afla în cabinetul psihiatrului dacă îți neglijezi sănătatea mintală.
Arta sexualității
Te-ai gândit vreodată că nu există orgasmul ideal? Sau că ejacularea nu înseamnă neaparat plăcerea absolută? În Arta sexualității, Emily Nagoski demontează toate miturile erotice conform cărora totul se rezumă la cantitate, și nu la calitate. O carte captivantă care te face să înțelegi că nu este nimic în neregulă cu tine și cu modul în care îți percepi propriul corp. Filmele erotice și cultura pop ne-au învățat că sexualitatea trebuie să aibă un iz comercial, iar corpurile noastre să se apropie de perfecțiune. În realitate, de multe ori, imperfecțiunile pot fi chiar sexy. Astfel, Emily Nagoski ne încurajează să ne iubim corpul pentru ceea ce poate să facă, și nu pentru modul în care arată.
Acestea sunt doar câteva dintre titlurile din topul cărților de dezvoltare personală. Desigur, poți descoperi o întreagă varietate, pe libraria online bookzone.ro. Nu rata ofertele și pachetele noastre speciale!