Seducţia, o stare a minţii

Ştiţi celebra replică „Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”? Războiul sexelor ne dă dureri de cap încă din cele mai vechi timpuri şi nici măcar specialiştii nu au descoperit limbajul comun dintre bărbat şi femeie. Totuşi, frumuseţea unei relaţii vine exact din această polaritate, din ying şi yang, din caracterul ei visător şi simţul lui pragmatic. În Femeile inteligente vorbesc pe limba bărbaţilor, Andrei Vulpescu îşi propune să fie ghid în lumea relaţiilor, dar, mai ales, să îţi ofere ţie, dragă femeie, acele sfaturi pe care nu le-ai mai auzit de la mama, bunica sau mătuşa ta. Este acea carte pe care fie o citeşti pe nerăsuflate, fără prejudecăţi, fie dai cu ea de pământ, spunând: vai, alt misogin care atacă femeile! În realitate, Andrei Vulpescu îşi doreşte foarte mult să ajute femeile să clădească relaţii armonioase, dar pentru asta este nevoie de renunţarea la acea relaţionare toxică cu care femeile din România sunt atât de familiare.

Una dintre cele mai importante probleme pe care le abordează Andrei Vulpescu este alegerea partenerului. Fie că recunosc sau nu, multe femei sunt atrase de bărbaţi toxici, acei bad boys sau, şi mai rău, bărbaţi cu probleme emoţionale, care din victime se transformă în călăi. Potrivit zicalei „Cum îţi aşterni, aşa dormi”, nu te poţi aştepta ca un bărbat lipsit de respect de sine şi integritate să îţi ofere acel basm romantic la care visezi tu. De altfel, respectul şi integritatea sunt două dintre cuvintele-cheie care stau la baza discursului lui Andrei Vulpescu. Deşi pare că atacă femeile, în esenţă, prin această carte le învaţă să îşi rafineze personalitatea şi să găsească parteneri pe măsură. Citindu-l pe Andrei Vulpescu, ai impresia că stai la o cafea cu un prieten care, fără niciun interes ascuns, îţi vinde câteva ponturi bune despre natura masculină şi despre cât de uşor poţi seduce un bărbat dacă renunţi la ego şi îţi foloseşti senzualitatea şi inteligenţa.

Uşor de citit, Femeile inteligente vorbesc pe limba bărbaţilor este un manual al femeii deştepte, care, în primul rând, şi-a rezolvat problemele emoţionale şi îşi doreşte acea „igienă relaţională”. Este o carte pe care o citeşti atunci când ai înţeles că feminitatea nu este o slăbiciune, ci un atu într-o relaţie. O femeie puternică nu înseamnă o carieristă preocupată de control şi putere, ci o femeie blândă, educată şi rafinată, care ştie că zâmbetul şi mângâierile delicate îi pot aduce mult mai multe beneficii în relaţia cu bărbatul ei decât reproşurile şi crizele de isterie.

Andrei Vulpescu este autorul care ne scutură de toate cutumele sociale, ne scoate din şablonul potrivit căruia „cine mă iubeşte, mă iubeşte aşa cum sunt” sau „femeia nu trebuie să aibă experienţă sexuală”. Prin definiţia lor, relaţiile sunt construcţii în care ambii parteneri trebuie să îşi dea interesul şi să investească emoţional. Societatea contemporană ne învaţă că femeile sunt independente şi nu mai au nevoie de bărbaţi pentru a-şi câştiga existenţa, iar asta duce la dezechilibre majore în cuplu.

„Societatea trage de femeie în zona de consum, luând-o de lângă casă; femeia trage de bărbat în zona de stabilitate şi siguranţă a viitorului, bărbatul trage de femeie în zona asigurării plăcerii acum; nimeni nu pare să mai ştie ce rol are; divorţul este prima soluţie atunci când apar conflicte (şi, normal, doar oferta pare infinită, nu?) şi nicidecum ultima; totul arată ca o maşină de tocat destine!”

Oricât de moderni am vrea să fim, nu putem schimba ceea ce este natural şi firesc, anume, echilibrul dintre masculin şi feminin. Andrei Vulpescu nu este nicidecum partizanul femeilor întreţinute sau al relaţiilor de tip sugar daddy – sugar baby, ci este un susţinător al legăturilor bazate pe înţelegere, încredere şi respect, unde bărbatul este protectorul femeii, iar femeia este cea care menţine armonia relaţiei.

Surprinzător, Andrei Vulpescu demontează mitul conform căruia bărbaţii vor doar „sex şi mâncare caldă”, subliniind faptul că aprecierea şi eleganţa comportamentală sunt două dintre principalele calităţi pe care bărbaţii le caută atunci când vine vorba de o relaţie de lungă durată. În ziua de astăzi, sexul a devenit foarte uşor de obţinut, asta şi datorită reţelelor sociale şi a aplicaţiilor de dating. În momentul în care eşti la un swipe distanţă de o femeie frumoasă şi disponibilă sexual, nu mai depui efortul să o cucereşti, să îi cunoşti toate dedesubturile. La rândul lor, femeile au renunţat la standarde, nu mai au aşteptări, iar când nu mai ai aşteptări, vorba lui Andrei Vulpescu: „te mulţumeşti cu ce ai”. Limitele ne ajută să atragem în viaţa noastră persoane de calitate, integre şi să ne păstrăm stima de sine.

O carte scrisă cu umor, Femeile inteligente vorbesc pe limba bărbaţilor este menită să deschidă minţile femeilor, să le facă conştiente de nevoile bărbaţilor, de ce pot oferi şi cum îşi pot îmbunătăţi metodele de seducţie. Desigur, discuţia poate continua, dar pentru asta aşteptăm cu mare interes următoarea carte a lui Andrei Vulpescu!

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.