Rolul poveștilor în dezvoltarea limbajului preșcolarilor: beneficii și sfaturi

Vorbitul este prima modalitate de a interacționa cu persoanele din jur, iar această abilitate trebuie să fie încurajată încă din primii ani de viață.

Povestitul este un instrument remarcabil de a-i ajuta pe copii să-și dezvolte limbajul. Când un copil ascultă o poveste, absența unor indicii vizuale îi ajută să-și imagineze scenele și să proceseze desfășurarea acțiunii. Când învață să spună povești, aceștia reușesc să folosească cuvintele pe care le știu, să explice și să vorbească clar publicului lor.

Astfel, limbajul este o abilitate esențială pentru succesul oricărui copil. În special, preșcolarii trebuie să aibă abilități de vorbire solide, deoarece, în mediul școlar, vor fi nevoiți să interacționeze cu colegii și profesorii lor.

Citește în continuare și află mai multe despre rolul poveștilor în dezvoltarea limbajului la preșcolari.

Cuprins

  1. Beneficiile dezvoltării limbajului prin povești
  2. Dezvoltarea limbajului prin povești într-o limbă străină
  3. Trucuri pentru cititul cu preșcolari
  4. Ce tipuri de cărți să citești cu preșcolarii?

1. Beneficiile dezvoltării limbajului prin povești

Când copiii încep școala, trebuie să își extindă abilitățile lingvistice pentru a include citirea și scrierea.

Povestirea și ascultarea poveștilor oferă o punte între vorbitul din timpul copilăriei timpurii și limbajul scris, care este mai formal. Dezvoltarea limbajului, a expresivității și a creativității prin intermediul poveștilor și povestirilor sunt esențiale pentru orice copil.

Odată cu deprinderea de a spune povești, se dezvoltă și abilitatea de a vorbi despre lucruri, de a înțelege modul în care limbajul este folosit pentru a exprima cauza și efectul și de a vorbi despre sentimente și trăiri. Aceste abilități sunt utilizate atât în situații sociale, cât și pentru înțelegerea conceptelor matematice.

Până la vârsta de cinci ani, poveștile copilului ar trebui să aibă un început, un cuprins și un final clare. Pentru a încuraja această abilitate la copilul tău, roagă-l să redea o povestea pe care tocmai a citit-o.  Pune-i întrebări precum “Cine este în această poveste?”, “Ce s-a întâmplat mai întâi?”, “Ce s-a întâmplat la final?”. Folosește marionete și alte elemente de recuzită pentru a-l ajuta pe copil să povestească.

Pe măsură ce capacitate celui mic de a povesti se îmbunătățește, poți pune întrebări și să faci comentarii despre cauză, efect și sentimente, cum ar fi “Cum s-a simțit când s-a întâmplat un anumit lucru?” sau “De ce crezi că personajul a acționat în acest mod?”.

Dificultatea de a întelege și reproduce povești poate fi un semn al unei dizabilități de învățare. Un logoped îl poate ajuta pe copil să-și dezvolte abilitățile de povestire care îi sunt necesare pentru a se descurca la școală.

2. Dezvoltarea limbajului prin povești într-o limbă străină

Poți citi și spune povești în orice limbă te simți confortabil vorbind, acest lucru permițându-ți să comunici mai ușor. De asemenea, cititul cărților în alte limbi va face timpul pentru povești mai distractiv, iar cel mai mic va avea posibilitatea de învăța cuvinte într-o limbă străină. 

Spre exemplu, chiar dacă engleza nu este limba maternă a celui mic, cu siguranță îi va fi predată la școală. Astfel, începând încă din perioada de dinainte să se familiarizeze cu sunetele și cuvintele în engleză, îl va ajuta să învețe și să proceseze mai ușor orele din timpul cursurilor.

3. Trucuri pentru cititul cu preșcolari

În etapa de dinaintea școlii, a citi cu copilul înseamnă să petreci timp împreună cu el și să te bucuri de limbajul și ilustrațiile din cărți. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta pe tine și pe preșcolarul tău să profitați la maximum de timpul pentru citit.

Uitați-vă la carte

Înainte de începe, pune-i copilului câteva întrebări despre carte:

  • Cine este autorul? 
  • Despre ce crezi că este povestea?
  • Ce personaje ar putea fi?
  • Ce crezi că se va întâmpla?

Citiți povestea

  • Variază ritmul lecturării, precum și intensitatea vocii. Schimbarea tonului și a expresiilor pentru diferite personaje poate fi, de asemenea, de ajutor.
  • Încurajează-ți copilul să-și folosească degetul pentru a urmări cuvintele în timp ce le citiți;
  • Lasă-l să întoarcă paginile.

Uitați-vă la litere, cuvinte și punctuație

  • Indică diferențele dintre litere și cuvinte, dar și dintre majuscule și minuscule. De exemplu, “Există o majusculă “M”. Poți observa cum este mai mare decât această minusculă “m”?”;
  • Indică diferite semne de punctuație, inclusiv puncte, semne de exclamare și semne de întrebare. Explică care este semnificația lor.
  • Când vezi cuvinte tipărite îngroșat sau mai mari, indică-le și explică modul în care se pronunță aceste cuvinte.
  • Jucați-vă “Găsește literele și cuvintele”.

4. Ce tipuri de cărți să citești cu preșcolarii?

Copiii mici se bucură adesea de cărți care au rimă, ritm și repetiție, acestea fiind unele dintre modurile în care învață.

În anii preșcolari, cărțile pentru copii trebuie să fie nelipsite din casă, iar cei mici s-ar bucura și ar beneficia în special de:

  • cărți cu alfabetul, cu forme și numere;
  • cărți cu povești simple;
  • cărți despre familie, prieteni și mersul la școală;
  • cărți cu personaje care au aproximativ aceeași vârstă cu copilul tău, cum ar fi Micul Prinț sau Amintiri din copilărie;
  • cărți care folosesc umorul, precum Păcală și Tândală;
  • cărți care pun accentul pe anumite subiecte. Spre exemplu, cărți despre dinozauri, zâne, fotbal sau animale. Unii preșcolari sunt foarte interesați de cărțile de non-ficțiune, inclusiv cărți despre stele, ocean, invenții și călătorii în jurul lumii.

Prin urmare, poveștile și povestirile joacă un rol esențial, fiind principala modalitate de dezvoltare a limbajului copilului tău. Așadar, asigură-te că incluzi activități cu cărți în programul zilnic al copilului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.