Sfaturi pentru o viață fericită de la oameni fericiți

„Ai nevoie de puține lucruri pentru a avea o viață fericită. Fericirea ține de tine și de modul tău de a gândi.” – Marcus Aurelius Antoninus

Încă din vremea romanilor, aceștia și-au pus întrebări de felul „ce este fericirea” și „cum o putem atinge”, însă puțini au reușit să găsească un răspuns. Adevărul este că nu există o rețetă universală. Fericirea este diferită pentru fiecare dintre noi. În secolul al XXI-lea, efectele stresului sunt tot mai vizibile și ne influențează viețile tot mai mult. Cercetătorii au făcut chiar și un top al nivelului de fericire pe țări, pe care îl găsești aici.

În acest articol însă o să vorbim despre:

Cum să găsești fericirea într-un secol atât de agitat în care omenirea traversează o stare continuă de neliniște?

Cum să identifici micile bucurii zilnice care te ajută să rămâi optimist?

Ce este stresul? Cum să-i identifici cauzele și să scapi de el?

Cum să descoperi blocajele din viața de zi cu zi pe care nu le observi, dar care te împiedică să te dezvolți?

Cum să găsești fericirea într-un secol atât de agitat în care omenirea traversează o stare continuă de neliniște?

Răspunsul la această întrebare vine de la Gelong Thubten, călugăr budist și profesor de meditație care și-a trăit tinerețea într-un mod extrem, având un stil de viață haotic cauzat de meseria de actor pe care a urmat-o în New York. Măcinat de tot ce i se întâmpla, acesta a decis să caute o soluție, să aibă grijă de propriul suflet și să înțeleagă ce contează cu adevărat în viață.

Acesta ne recomandă 5 modalități prin care putem să ne „cultivăm fericirea”. Iată care sunt acestea!

Meditează

Meditația înseamnă deconectare, relaxare. Chiar și pentru 15 minute pe zi, meditația ne ajută să ne detașăm de problemele zilnice și să le dedicăm mai puțin din timpul nostru acestora. După cum afirmă și Gelong Thubten, fericirea este o stare a minții noastre pe care o putem „antrena”. 

Practică mindfulness

Aceasta este o tehnică prin care alegem în mod voluntar să trăim în prezent pentru a observa gândurile și emoțiile noastre și pentru a fi în conexiune cu corpul nostru. 

Exprimă mulțumire

Poți să faci asta dimineața după ce te trezești: alocă-ți câteva minute și gândește-te la toate lucrurile frumoase din viața ta pentru care ești recunoscător! Poți să incluzi și situațiile mai complicate peste care ai reușit să treci de-a lungul timpului. Acestea sunt cele care ne ajută să creștem ca persoane. 

Exprimă compasiune

Învață să fii bun cu tine însuți și cu persoanele din jurul tău! Încearcă să judeci mai puțin și să fii mai tolerant! 

Ai grijă de corpul tău

La fel cum ai grijă de mintea ta, trebuie să ai grijă și de corpul tău pentru a fi într-o perfectă armonie. Mănâncă sănătos și încearcă să faci exerciții fizice pentru a-ți menține starea de bine! 

Învățăturile de mai sus sunt un rezultat pe care Gelong Thubten a reușit să îl acumuleze în peste 20 de ani de practică. Dacă ți-a plăcut modul lui de a găsi fericirea, poți să citești mai multe în cartea acestuia pe care o găsești aici

Cum să identifici micile bucurii zilnice care te ajută să rămâi optimist?

Pentru rezolvarea aceste probleme, ne vine în ajutor Gaur Gopal Das, un călugăr indian și speaker motivațional cu peste 3 milioane de fani pe YouTube, care a fost invitat de-a lungul timpului să vorbească la mai multe conferințe TEDx

Acesta are o filosofie puțin diferită, și anume că fericirea nu vine singură și că noi suntem cei care trebuie să decidem să trăim fericiți. El crede că oamenii s-au născut cu un scop și acela nu constă doar în avere sau lucruri materiale, ci și în bunăstarea lor și a celor din jurul lor. Cu ajutorul conceptelor pe care le enumeră în cartea sa, „Secretele unei vieți uimitoare, acesta ne arată cum să fim mai buni și să avem o viață mai fericită, bucurându-ne de micile lucruri zilnice. Sub forma unui dialog cu prietenul lui, Harry, ne arată că, deși unii oameni au o viață minunată în aparență, se pot confrunta cu probleme emoționale puternice. Cartea sa este scrisă într-un mod foarte relaxat și amuzant pentru a fi pe întelesul tuturor. Și o poți găsi aici

Ce este stresul? Cum să-i identifici cauzele și să scapi de el?

Dacă ar fi să ne ghidăm după definiția medicală, atunci stresul este reacția organismului atunci când ne este teamă de ceva. Momentul acela când ne transpiră palmele și ne crește pulsul inimii. În realitate însă toți ne confruntăm cu situații de stres, pe care le descriem diferit. Pentru unii stresul este acel moment în care stau bară la bară în trafic, pe când pentru alții este atunci când simt presiune la locul de muncă. 

Putem să identificăm stresul gândindu-ne la momentele acelea în care ne-am simțit inconfortabil și în care identificăm senzațiile de mai sus. Corpul nostru nu știe să facă prea bine diferența dintre un pericol fizic și un pericol emoțional, așa că până și o discuție mai aprinsă cu o altă persoană poate să declanșeze reacția de stres. 

Daniela Irimia ne învață cum să facem față stresului, cum să identificăm momentele în care acesta apare și cum să le controlăm pe acestea. 

În cartea „Eliberează-te de stres”, aceasta ne vorbește despre metodele prin care  poți întelege cu adevărat stresul și efectele sale asupra bunăstării tale, diferențele dintre stresul bun și stresul rău, rezistența la stres, precum și cum poți combate stresul cu metode de relaxare și de gestionare a timpului. 

„Orice vis poate deveni realitate dacă investești în el și nu renunți atunci când lucrurile se complică. Mai ales când vine vorba de viața ta. Pentru că aceasta poate fi percepută ca un coșmar stresant până când îi descoperi sensul, valorile și bucuria.”

Poți găsi aici toate sfaturile si metodele Danielei.

Pentru a avea o viață echilibrată, este nevoie de timp alocat persoanei noastre, pentru a ne cunoaște și pentru a ne înțelege mai bine nevoile. Fericirea este ceva ce trebuie să învățăm să cultivăm și să menținem pe tot parcursul vieții. 

Dezvoltarea personală ar trebui să fie ceva nelipsit din viața noastră. 

Dacă și tu crezi asta, poți să găsești mai multe cărți care să te ajute în călătoria ta aici: https://bookzone.ro/carti/dezvoltare-personala-motivationale. În plus, poți să te abonezi la newsletterul nostru, pentru a fi la curent și cu alte articole. 

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.