Meditația în secolul 21 | Cărți de spiritualitate

Meditația este o practică de limpezire a minții, de concentrare pe prezent, de îmbrățișare a sinelui și de atingere a fericirii adevărate, din interior. Meditația în secolul 21 nu este doar un shot de relaxare, ci, practicând-o, putem atinge relaxare pe termen lung, conștientă și eliberatoare, în ciuda multitasking-ului și a vitezei cu care trăim.

Te regăsești în următoarele afirmații?

  • Meditația nu este pentru mine pentru că am o minte agitată, plină de gânduri. Nu pot să le opresc!
  • Meditația nu este pentru mine, pentru că am un program foarte încărcat, iar dacă trece o zi în care uit să meditez e ca și cum nu mă pot ține de ea.
  • Meditația nu este pentru mine pentru că mă ia somnul și nu pot sta concentrat.

Conform lui Gelong Thubten, călugăr budist de peste 25 de ani, meditația este pentru tine, tocmai pentru că ai o minte agitată, un program încărcat și pentru că nu te poți concentra. Gândurile nu trebuie oprite, nici analizate, ci lăsate să vină și să plece.

El aseamănă mintea cu cerul, pe care uneori apar nori pufoși, întunecați sau răsfirați – adică gânduri. Cerul însă e nelimitat și senin în felul lui. Norii vin și pleacă. Observă-i doar și rămâi cu o stare de liniște, tocmai pentru că nu te agăți de gânduri, nu le dai putere, nu le lași să te invadeze.

Mai mult decât atât, dacă ai un program încărcat, asta nu reprezintă un obstacol în calea meditației. Meditația nu e pe „to do list”, e o pauză de 10-15 minute în care stai doar tu cu tine, îți reîncarci bateriile, îți reglezi respirația și îți crești productivitatea. E un bonus și o practică în care te concentrezi pe tine, de preferat cu gânduri de bine și pentru ceilalți.

De asemenea, dacă nu te-ai putut ține de „programul de meditație” pe care ți l-ai propus, poți face asta și la birou, și în trafic, și în stația de metrou. E doar un proces de conștientizare și de trăit în prezent.

Tot Gelong Thubten spune că în secolul 21, mulți oameni caută un fel de fericire instant, ceea ce presupune o senzație efemeră: o stare de exaltare, ca o injecție cu energie pentru inimă. Însă din cauza caracterului efemer, aceștia o caută încontinuu, se îmbată cu doze mici de așa-zisă fericire.

Fericirea adevărată ține de compasiune, de iubire, de iertare și de conexiunea cu oamenii. Fericirea aia de durată, ce-ți luminează fața și îți face ochii să strălucească se obține prin meditație. Pentru că niciunul dintre lucrurile la care aspirăm în realitate nu are puterea de a ne face fericiți. E doar o senzație trecătoare – așteptarea în sine a acelui lucru ne creează senzația de fericire, dar în momentul în care-l obținem, deja râvnim la altceva.

Pachet Gaseste ti pacea interioara Tsoknyi Rinpoche Bookzone

Pentru mai multe învățături din budism, pentru informații ce te ajută să-ți descoperi fericirea intrinsecă și să-ți dezvolți spiritualitatea, îți recomandăm pachetul „Găsește-ți pacea interioară” format din Trezirea minții luminoase, de Tenzin Wangyal Rinpoche și Inimă deschisă, minte deschisă, de Tsoknyi Rinpoche, la doar 45lei!

De asemenea, dacă ți s-a părut interesant ce am extras din învățăturile lui Gelong Thubten, te anunțăm cu bucurie că vom lansa în curând cartea lui, „A Monk’s Guide to Happiness: Meditation in 21st century”, la editura Bookzone. Fii pe fază!

Namaste!

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.