Fotbal minut cu minut – o „enciclopedie” a celui mai popular sport din lume

Fotbalul, adesea criticat pentru trivialitate și scandalurile din tribune rămâne totuși pe buzele tuturor. România, la fel ca multe alte țări, a dat naștere unor legende de aur, astfel încă din perioada interbelică, a existat o emisiune dedicată acestui sport. Fotbal minut cu minut a fost prima transmisiune radiofonică sportivă din România, avându-l comentator pe Ioan Chirilă. Programul de 150 de minute era în mare parte dedicat prezentării meciurilor și recapitulării rezultatelor, iar pauzele dintre prezentări erau acoperite cu muzică și umor. Astfel, fostul ziarist sportiv, Ovidiu Blag s-a gândit să dedice o carte acestei emisuni care, timp de peste 50 de ani, a ținut milioane de români în fața micilor ecrane.

​​„Oamenii emisiunii Fotbal minut cu minut au reprezentat un etalon, un reper, o lume în care lucrurile erau așezate pe criteriile firești: meritocrație, devotament, responsabilitate, cultul muncii asidue, camaraderie, onestitate, verticalitate și, peste toate, profesionalism în stare pură. Poveștile protagoniștilor emisiunii, precum și cele ale observatorilor ei sunt tot atâtea mărturii despre o parte importantă a istoriei presei românești făcute ca la carte.“ – Ovidiu Blag

Vara 2022 este, cu siguranță, sezonul de aur al titlurilor dedicate fotbalului. După succesul neașteptat al cărții lui Adrian Mutu, volumul lui Ovidiu Blag vine ca o completare excelentă la istoricul acestui sport. O carte pe care o citești chiar dacă nu ești microbist. Poate te gândești că această industrie este doar despre crampoane, gazon și înjurături, însă realitatea este cu totul alta. În spatele microfoanelor se află oameni de Litere și Jurnalism, precum Ioan Chirilă, Ion Ghițulescu sau Sebastian Domozină. Acum 40-50 de ani nu exista nici internet, nici social media, așa că, singura plăcere a românilor era etapa de fotbal, urmărită „minut cu minut” la postul național de Radio. O carte inedită, plină de umor și interviuri sincere care îți dezvăluie secțiuni întregi despre „zeii microfonului”, conducători de club, arbitri și jucători.

Celebra replică „Domozină, ai legătura!” a rămas în istoria fotbalului românesc, precum și alte detalii pe care le vei descoperi pe parcurs citind cartea lui Ovidiu Blag. Dincolo de format și context, Fotbal minut cu minut a avut un succes extraordinar datorită producătorilor care au întreținut-o și au adus-o la cote de performanță greu de egalat. Crainicii și-au făcut datoria de a informa publicul la modul cel mai onest posibil, de a-i ține conectați și de a le trimite pe calea undelor tot ce era nevoie pentru a le cultiva sau satisface gustul pentru sportul pur, pentru fotbalul ce era prezentat poate chiar mai frumos decât era.

Descoperă poveștile celor care au făcut istorie în fotbalul românesc. Comandă Fotbal minut cu minut de pe bookzone.ro și împărtășește-ne părerea ta!

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.