Două cărți care îți vor da puterea să treci peste provocările vieții

De cele mai multe ori, ne plângem din orice, facem din tânțar armăsar și uităm că, de fapt, ducem o viață incredibil de confortabilă. Când devenim martorii unor povești emoționante, realizăm că, „dramele” noastre de zi cu zi sunt insignifiante. Fie că au trecut prin boli incurabile, război, foamete sau regimuri politice drastice, unele persoane ne readuc aminte cât de norocoși suntem prin simplu fapt că încă respirăm și ne bucurăm de libertate. Dacă și tu te numeri printre cei care se plâng de vremea de afară, de muncă sau de orice alt aspect cotidian, atunci aceste două titluri îți vor face viața mai frumoasă și te vor învăța să apreciezi micile bucurii ale vieții.

1000 de ani de bucurii și dureri – Ai Weiwei

Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să trăiești într-un univers gri, în care orice ai face, totul e interzis, iar teroarea pândește în aer? În ultima vreme, tot auzim persoane crescute în occident care elogiază comunismul pentru egalitatea de șanse și „mărețele” realizări în plan social. Dar, cum este oare să trăiești cu adevărat într-o societate în care libertatea de opinie nu există, iar fiecare pas îți este urmărit de securitate? Într-un volum tulburător, Ai Weiwei dezvăluie dramele regimului comunist din China, precum și traumele la care a fost supus poporul chinez în ultimul secol. 1000 de ani de bucurii si dureri este epopeea celui mai renumit autor care a luptat pentru culturalizarea unei țări care putea să aibă un cu totul alt destin. 

Cândva un confident al lui Mao Zedong și cel mai renumit poet al națiunii, tatăl lui Ai Weiwei, Ai Qing, a fost catalogat drept un om de dreapta în timpul Revoluției Culturale, iar el și familia sa au fost exilați într-un loc pustiu cunoscut sub numele de „Mica Siberie”, unde Ai Qing a fost condamnat la muncă silnică, respectiv, la curățarea toaletelor publice. Ai Weiwei povestește despre copilăria sa în exil și despre decizia dificilă de a-și părăsi familia pentru a studia arta în America, unde s-a împrietenit cu Allen Ginsberg și a fost inspirat de Andy Warhol. Cu candoare și ingeniozitate, Wei Wei detaliază întoarcerea sa în China și ascensiunea sa de la necunoscut artistic la superstar al lumii artei și activist internațional pentru drepturile omului – și modul în care munca sa a fost modelată de traiul sub un regim totalitar.

Cartea 1000 de ani de bucurii și tristeți este emoție pură: te acaparează total și te face să înțelegi cât de prețioasă este libertatea. Un singur cuvânt: „libertate”, care înglobează atâtea înțelesuri! Ai Weiwei este un artist atât de versatil care îmbină excelent artele vizuale cu scrisul. Sculpturile și instalațiile sale au fost vizionate de milioane de oameni din întreaga lume, iar printre realizările impresionante se numără contribuția la proiectarea emblematicului stadion olimpic Cuibul de pasăre din Beijing. Activismul său politic a făcut mult timp din el o țintă a autorităților chineze, ceea ce a culminat cu luni de detenție secretă fără acuzații în 2011. Aici, pentru prima dată, Ai Weiwei explorează originile creativității sale excepționale și ale convingerilor politice pasionale prin intermediul propriei povești de viață.

Trăiesc a doua oară – Sharon Stone

Boala este un alt aspect care ne face să apreciem viața. Atunci când suntem bolnavi, ne simțim neputincioși și lipsiți de apărare în fața sorții. Nu degeaba se spune că ar trebui să ne dorim sănătate, că-i mai bună decât toate. Cum boala nu-i cruță nici pe cei bogați, în anii ’90, celebra actriță Sharon Stone a suferit o intervenție chirurgicală pentru a-i fi îndepărtate tumorile de la sâni. Această operație s-a sfârșit cu o altă procedură de reconstrucție care nu a ieșit așa cum a plănuit. 

„M-am dus să fac o operație de reconstrucție mamară, presupunând că mă voi trezi arătând exact așa cum arătam înainte de acest proces. În schimb, chirurgul plastician s-a gândit că aș arăta mai bine cu sânii mai mari, mai „buni”. Am plecat de acolo bandajată, iar când am desfăcut bandajul, am realizat că aveam niște sâni care umpleau o cupă întreagă. Chirurgul a justificat noua dimensiune a bustului meu ca fiind direct proporțională cu mărimea șoldurilor. Era sigur că voi fi mulțumită de noul meu look.”

Trăiesc a doua oară este o lectură care sfâșie sufletul oricărei femei. Pe lângă experiența traumatizantă a cancerului la sân, Sharon Stone își împărtășește povestea abuzului din copilărie. Din momentul în care a început școala primară și până la vârsta de 14 ani, Stone susține că a fost abuzată fizic de tatăl ei, Joseph Stone, care a murit în 2009. În volumul său impresionant, povestește despre cum o trăgea la pământ și se arunca asupra ei. Alteori, o târa prin bucătărie, în subsol pentru a fi bătută cu o curea. O experiență pe care nimeni nu vrea să o aibă, cu atât mai puțin, o femeie. Cartea sa este mărturia vie a unei femei care a renăscut din cenușă, un volum care te face să-ți apreciezi părinții pentru cât au putut să-ți ofere. În ciuda acestor experiențe traumatizante, Sharon Stone nu a abandonat lupta cu viața, ci dimpotrivă, a devenit mult mai puternică și recunoscătoare pentru tot ceea ce are în prezent. Trăiesc a doua oară te impresionează până la lacrimi și te convinge să trăiești fiecare zi ca și când ar fi ultima. 

De fiecare dată când spui „nu mai pot”, adu-ți aminte de aceste două cărți fascinante care sunt o sursă nesfârșită de curaj, determinare și luptă cu viață. Ți le recomandăm călduros, și, de asemenea, nu uita că pe rafturile virtuale ale librariei online Bookzone găsești numai cărți de suflet!

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.