Unii oameni pot citi o carte sau vedea un film și reține întreaga acțiune perfect. Pentru mulți alții, experiența consumului de cultură este ca umplerea unei căzi cu apă, îmbăierea și după aceea observarea apei care se scurge. Memoria are, în general, o limitare intrinsecă. Iată de ce uităm cele mai multe cărți pe care le citim!
Care sunt motivele pentru care uităm cele mai multe cărți pe care le citim?
Curba uitării este foarte abruptă în primele 24 de ore după ce înveți ceva. Variază procentul lucrurilor pe care le uiți. Dacă nu citești iar aceleași lucruri, multe dintre acestea dispar din memoria ta după prima zi, iar în zilele următoare din ce în ce mai multe, rămânând doar o fracțiune din ceea ce ai citit sau învățat inițial.
Probabil că mecanismul memoriei a fost mereu același. Jared Horvath, cercetător la Universitatea din Melbourne, spune că modul în care oamenii consumă informații și divertisment a schimbat tipul memoriei pe care o valorificăm. Mai exact, nu este vorba despre memoria care te ajută să ții minte acțiunea dintr-un film pe care l-ai văzut în urmă cu șase luni. În era internetului, abilitatea de a accesa informații din minte în mod spontan a devenit mai puțin necesară. Atât timp cât știi unde se află informațiile respective și cum le poți accesa, atunci nu trebuie să ți le mai amintești.
Cercetările au demonstrat că internetul funcționează ca un fel de memorie externă. Atunci când oamenii se așteaptă să aibă acces la informații în viitor, aceștia își aduc aminte într-o proporție mai mică informațiile în sine, conform unui studiu. Chiar și înainte de existența internetului, produsele de divertisment au fost folosite ca amintiri externe. Nu trebuie să îți aduci aminte un citat dintr-o carte dacă îl poți căuta. Odată ce au apărut casetele video, oamenii au putut revedea un film sau o emisiune cu ușurință. Nu mai există sentimentul că vei pierde informația pentru totdeauna dacă nu o reții. Internetul a redus dorința de a ne aminti informații culturale, dar nici înainte nu se punea accentul foarte mult pe memorie.
Este adevărat că, de multe ori, oamenii își încarcă memoria cu mai multe lucruri decât ar trebui. Horvath și colegii săi de la Universitatea din Melbourne au descoperit că persoanele care au urmărit multe episoade într-o săptămână le-au uitat conținutul mai repede decât persoanele care au urmărit un singur episod pe săptămână. Același lucru este valabil și în cazul cititului, de aceea uităm cele mai multe cărți pe care le citim. Oamenii citesc cel mai des diferite lucruri pe internet, pentru a obține informații. Informații care nu au nicio șansă să rămână în memorie dacă nu sunt puse în practică. Este mai mult o experiență de moment care te face să simți că ai învățat ceva.
Sursă: https://www.theatlantic.com/science/archive/2018/01/what-was-this-article-about-again/551603/