De ce ar trebui să îi citești copilului tău înainte de culcare în fiecare seară?

Cititul înainte de culcare este mai mult decât un obicei drăguț care te ajută să adormi copilul în fiecare seară. Poveștile înainte de culcare pot întări legătura dintre părinți și copii. În ultima perioadă, cercetătorii au descoperit și alte beneficii, cum ar fi stimularea dezvoltării creierului copiilor. Iată de ce ar trebui să îi citești copilului tău înainte de culcare în fiecare seară!

Care sunt motivele pentru care ar trebui să îi citești copilului tău înainte de culcare în fiecare seară?

Cercetările neuronale arată că, în momentul în care părinții interacționează verbal cu cei mici, fiind inclus și cititul pe această listă, copiii învață mult mai multe decât se credea până în prezent. Poate fi vorba despre abilități logice mai bune sau un nivel de stres mai mic. Cel mai mare beneficiu descoperit în ultimii ani probabil că este modul în care cititul înainte de culcare poate reface creierul copiilor, astfel încât aceștia să își dezvolte mai ușor vocabularul.

Pinguinul care voia sa afle mai multe Jill Tomlinson Bookzone

La nivel neurologic, există o diferență clară între copiii cărora li s-a citit în mod regulat și cei cărora nu li s-a citit. Vestea bună este că aceste discrepanțe nu sunt neapărat permanente. Cercetătorii de la Universitatea Yale și Universitatea Texas din Austin au descoperit că imaginile creierului copiilor cărora nu li s-a citit în mod constant indicau o activitate scăzută în ariile de procesare verbală. Însă cercetătorii au petrecut 1-2 ore pe zi timp de 8 săptămâni pentru a le citi acestor copii. Activitatea creierului copiilor s-a schimbat, ajungând să fie la fel ca cea a copiilor cărora li se citea frecvent.

Atunci când îi citești copilului tău, exagerezi anumite sunete din cuvinte. În acest fel, stimulezi conexiuni din creier care gestionează sunetele limbajului, mai exact cortexul auditiv. Cu cât aude mai des copilul aceste sunete, cu atât mai repede începe să le proceseze. În momentul în care va încerca să învețe să vorbească, va putea să facă mai ușor diferența între cuvintele asemănătoare. Iar atunci când va începe să citească, îi va fi mai ușor să pronunțe cuvinte necunoscute pe care le întâlnește.

Aventurile lui Fram ursul polar Adrian Barbu Alexandra Abagiu

Pentru a-l ajuta pe cel mic și mai mult când vine vorba despre abilitățile lingvistice, părinții pot folosi poveștile ca un pilon pentru conversație. De exemplu, îi poți arăta șapca unui personaj dintr-o carte celui mic și îl poți întreba dacă are și el o șapcă la fel. În acest mod, îl ajuți și să exerseze folosirea limbajului în mod corect. Cu toate acestea, nu trebuie să corectezi mereu erorile de vorbire ale copilului, pentru că acesta va fi descurajat. În schimb, poți modela vorbirea prin repetarea propoziției corecte.

De-a lungul timpului, vocabularul copilului va fi îmbogățit și mai mult. Cărțile pot prezenta copiilor idei și obiecte noi, pe care nu le regăsesc de obicei în mediul lor înconjurător, așa că nu fac parte din conversațiile lor zilnice. Este important să alegi cărți luând aceste detalii în calcul. Avem și câteva recomandări de cărți pentru copii, printre care se numără:

Aventurile lui Tup Alex Donovici Bookzone
  1. Aventurile lui Fram, ursul polar (Adrian Barbu, Alexandra Abagiu) – redusă acum la 52 lei: bit.ly/fram-ursul-polar
  2. Micul prinț (Antoine de Saint – Exupery) – la un preț special de 10 lei: bit.ly/povestea-micul-print
  3. Pinguinul care voia să afle mai multe (Jill Tomlinson) – la un preț redus de 12,5 lei: bit.ly/pinguinul-care-voia-sa-afle-mai-multe
  4. Aventurile lui ȚUP (Alex Donovici) – pachet de 3 cărți disponibil la 119 lei: bit.ly/pachet-aventurile-lui-tup

Sursă: https://www.parents.com/fun/entertainment/books/the-brainy-benefits-of-bedtime-stories/

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.