Uneori, o carte bună este aproape la fel de incitantă precum o călătorie virtuală către o locație exotică, înainte chiar și de a-ți face pașaportul sau de a obține viza. Nu există nicio modalitate de a te familiariza mai bine cu o țară sau cultura acesteia decât prin literatură. Poate că te întrebi cum este posibil acest lucru. Îți vei da seama din cărțile care te inspiră să călătorești prin lume. Iată câteva sugestii!
Care sunt cărțile care te inspiră să călătorești prin lume?
Scriitorii folosesc cuvintele pentru a descrie peisajele, sunetele și mirosurile din viața noastră, deschizându-ne apetitul pentru propriile călătorii. Fie că este vorba de Napoli, Tokyo, India sau alte orașe și țări, scriitorii ne ajută să ne teleportăm în aceste locații. Singura problemă? Ne teleportăm doar în propria imaginație. Soluția? Poți să cumperi un bilet de avion și să mergi propriu-zis în locurile din cărțile care te inspiră să călătorești prin lume. Mai jos, vei regăsi câteva volume care te vor convinge să vizitezi locuri în care nu ai mai fost până acum.
Tetralogia Napolitană, Elena Ferrante – Napoli
Primul volum din seria Tetralogia Napolitană, „Prietena mea genială”, este cel care te va convinge să îți organizezi o vacanță în Napoli. Povestea Elenei Ferrante urmărește viețile a două fete care cresc împreună într-un cartier periculos de la marginea orașului Napoli.
Pachet „Iubiri exotice”, Dinah Jefferies – Hanoi și Sri Lanka
Pachetul „Iubiri exotice” conține 2 cărți importante pentru scriitoarea Dinah Jefferies: „Fiica negustorului de mătase” și ”Soția plantatorului de ceai”. „Fiica negustorului de mătase” este un roman de atmosferă și spune povestea unei iubiri, a unei moșteniri și a unei supraviețuiri, în Hanoi. „Soția plantatorului de ceai” este un roman fermecător, care îți va capta atenția de la primele pagini răsfoite, transpunându-te într-o poveste pasionantă, cu mistere, conduite și prejudecăți, în Ceylon (Sri Lanka de astăzi).
Căsătorie de plăcere, Tahar Ben Jelloun – Dakar
Povestea a două generații într-un roman cu parfumul intens al mirodeniilor. O incursiune în lumea islamică, o viață trăită în paralel, condimentată cu tabuuri, prejudecăți, convingeri și credințe. Tahar Ben Jelloun transformă toate aceste concepte în experiențe palpabile în cartea sa, „Căsătorie de plăcere”.
Țara zăpezilor, Yasunari Kawabata – Japonia
Un roman clasic al literaturii japoneze moderne, „Țara zăpezilor” te va purta printre gheișe, tradiții și situații neașteptate. Autorul a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 1968, așa că este o carte de referință pentru cultura niponă.
Alchimistul, Paulo Coelho – Egipt
În momentul în care vei deschide paginile cărții „Alchimistul”, vei descoperi povestea rătăcitorului. Cartea autorului brazilian urmărește viața unui tânăr cioban andaluz, care călătorește în Egipt, după ce a avut un vis recurent că acolo va găsi comoara pe care o caută.