Cărțile pe care le citești în copilărie sunt cele de care te atașezi cel mai mult. Nu este neașteptat ca adulții să se adune pentru a viziona adaptarea TV a unei cărți scrise de un autor descoperit la vârsta adultă, dar este mult mai probabil ca acest lucru să se întâmple cu un autor de cărți de copii. Ce stă la baza legăturii strânse pe care o avem cu cărțile pe care le-am citit în copilărie? Există câteva motive pentru care cărțile pe care le citesc copiii sunt atât de importante. Iată câteva dintre acestea!
Motivele pentru care cărțile pe care le citesc copiii sunt atât de importante
Tendința copiilor de a reciti nu este doar sănătoasă, ci și necesară, având în vedere volumul mare de informații transmise prin cărți. Înveți despre oameni, despre relații, despre varietatea răspunsurilor date de personaje în diferite situații și circumstanțe. Mult mai multe decât ar fi posibile în viața reală. Fiecare carte reprezintă un întreg univers, o lume nouă. Cărțile pentru copii sunt locul în care întâlnim pentru prima dată diverse aspecte ale vieții. Iar astfel de perioade intense de descoperiri tind să rămână în memoria noastră.
Există și un alt factor: timpul. În copilărie petrecem zile întregi citind, fără a fi întrerupți. Este mai greu să faci același lucru când ai un loc de muncă și atât de multe rețele sociale și aplicații. De asemenea, adulții au așteptări ridicate și nu e la fel de ușor să ai parte de astfel de zile în care să te poți cufunda în lectură. Atunci când ești adult, gusturile și prejudecățile tale sunt mult mai dezvoltate, timpul tău este mai prețios. Pe de altă parte, copiii sunt fericiți atunci când citesc, nu se tem că o anumită carte sau un anumit autor nu se va potrivi cu imaginea lor de pe Instagram.
În plus, cărțile pe care le citesc copiii funcționează în două moduri: acestea satisfac setea de aventură a copiilor și includ cunoștințele autorului adult cu privire la diferite aspecte ale vieții. La un anumit nivel, cărțile pentru copii sunt mai importante decât cărțile pentru adulți, abordând un anumit sens cu mai multe straturi, cu o finețe care nu trece neobservată de cititori. De aceea cărțile care ne marchează cel mai tare și care modelează felul în care vedem lumea sunt cele pe care le citim în copilărie.
Bineînțeles că unele persoane sunt de părere că acele cărți pe care le citești în copilărie îți vor aduce nostalgie când ești adult. Iar această nostalgie te face să îți dorești să te întorci în timp, când totul era mai simplu și tu erai mai fericit.
Sursă: The Guardian