Lectura este foarte importantă în viața oricărui om. Cărțile sunt adevărate oglinzi ale sufletului uman, fructul imaginației scriitorului, acele obiecte care luminează viața, îmbogățind bagajul de cunoștințe și dezvoltând gândirea. Nicolae Manolescu spunea atât de frumos că a citi înseamnă a învăța, că este o formă de experiență, un multiplicator pentru experiențele omului.
Într-adevăr, însă, contează foarte mult ceea ce citești, așa că înainte de a porni în această frumoasă aventură, ar trebui să cunoști care sunt cele mai bune recomandări pentru a petrece într-un mod plăcut timpul liber, pentru a te detensiona, dar și pentru educarea și dezvoltarea mentală.
În articolul de mai jos vei descoperi câteva nume de scriitori români și francezi, precum și operele lor de căpătâi, lecturi captivante, care te vor ține cu inima la gură de emoție. De asemenea, cei care de abia acum au descoperit lectura vor înțelege care sunt motivele pentru care ar trebui să transforme cititul într-o activitate permanentă.
Cuprins:
1. Lista numelor de scriitori români ale căror opere trebuie citite
1.1. Scriitori români contemporani
1.2. Scriitori români din perioada interbelică
1.3. Scriitori români clasici
1.4. Scriitori români celebri
2. Lista numelor de scriitori francezi preferați de cititorii români
2.1. Scriitori francezi contemporani
2.2. Scriitori francezi clasici și celebri
3. De ce să citești lucrările unui scriitor din zilele noastre
1. Lista numelor de scriitori români ale căror opere trebuie citite
Literatura românească are o gamă vastă de scriitori ale căror opere suscită interesul cititorilor de orice vârstă. Deși lectura în ultima vreme are tot mai puțini adepți, totuși, există încă oameni dornici de cultură, care încearcă din răsputeri să deschidă noi orizonturi în acest sens tinerilor și adolescenților printr-o mulțime de activități interesante desfășurate la școală, la bibliotecă, în librării sau în diferite târguri.
Cineva care tocmai a descoperit lumea minunată a cărților poate fi curios în legătură cu scriitorii pe care ar putea să-i abordeze pentru început, așa că este important ca fiecare cititor amator să descopere o listă în acest sens. România a oferit în decursul anilor scriitori de valoare inestimabilă, care au reușit să hrănească intelectul oamenilor și să le îmbogățească bagajul de cunoștințe.
Cititul reprezintă un mod plăcut de relaxare, un mijloc de îmbogățire a cunoștințelor, o modalitate prin care se dezvoltă imaginația și creativitatea. Cărțile au devenit și o sursă de inspirație pentru filme, mulți cititori observând faptul că, de cele mai multe ori, acestea au “bătut” filmul detașat.
1.1. Scriitori români contemporani
Scriitorii români contemporani, în viață, sunt cunoscuți de publicul care citește sau pentru că apar tot timpul la televizor, în emisiuni de profil.
- Un exemplu clar în acest sens poate fi considerat scriitorul Stelian Tănase, cel care a debutat cu romanul Luxul melancoliei, dar și cu alte două titluri respinse de cenzura regimului comunist, ultima sa carte fiind Marele Incendiator. Cronica unui fapt divers, un roman cu suspans, fraze scurte, sacadate, cu nerv;
- Neagu Djuvara, trecut recent în neființă, a fost un istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier, cu un talent de povestitor înnăscut. Des citită este lucrarea sa Amintirile din pribegie, împărțită în patru mari capitole. Era foarte cunoscut și prin emisiunile despre cultură la care participa ori de câte ori era invitat;
- Vasile Ernu vine în fața cititorilor săi cu Jurnal la sfîrșitul lumii și cu Mica trilogie a marginalilor și îi place nespus să povestească. Un scriitor în viață, basarabean de origine, Vasile Ernu are subiecte de mare actualitate și este un bun observator al lumii din preajmă;
- Mara Wagner este un alt scriitor român contemporan, care a debutat spectaculos cu romanul În spatele blocului și a continuat cu volumul Renovări. Amenajări interioare;
- Mircea Pora este un scriitor contemporan consacrat, care scoate volume de proză în mod regulat sub genericul Ce mai faceți, maestre?. Povestirile sale sunt lungi și pline de amintiri, nostalgiile copilăriei fiind presărate cu amintirile anilor 50.
1.2. Scriitori români din perioada interbelică
Perioada interbelică, cuprinsă între cele două războaie mondiale, este una destul de prolifică în ceea ce privește literatura românească, atunci impunându-se personalități, precum:
- Mihail Sadoveanu – Baltagul, Creanga de aur, Domnul Trandafir;
- Liviu Rebreanu – Ion, Răscoala, Pădurea spânzuraților;
- Camil Petrescu – Jocul Ielelor, Act venețian, Patul lui Procust;
- Mateiu Caragiale – Craii de Curtea Veche;
- Tudor Arghezi – Adam și Eva, Cenușa visărilor, Creion, Cuiul, Flori de mucigai;
- Lucian Blaga – Poemele luminii, Amurg de toamnă;
- Eugen Lovinescu – Istoria civilizației române moderne, Memorii;
- Ion Barbu – După melci, Riga Crypto și Lapona Enigel;
- Tudor Vianu – Studii de literatură română.
Scriitorii români interbelici au fost prolifici și pot fi citite lucrări diverse, ample, captivante, pline de învățăminte. O scriitoare care a luat parte la viața literară în această perioadă este Jeni Acterian, de origine armeană, care a scris Jurnalul unei fete greu de mulțumit, publicat la mulți ani după moarte de către fratele acesteia. În acest jurnal își spune părerea cu admirație sau cu sarcasm despre nume mari ale literaturii: Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Constantin Noica, Petre Țuțea, Alice Botez, Mihai Rădulescu, Cella Delavrancea și nu numai.
1.3. Scriitori români clasici
S-a observat că mulți români preferă să citească operele scriitorilor români clasici, în topul preferințelor acestora situându-se:
- Mihai Eminescu încântă prin operele sale: Luceafărul, Scrisoarea I, Floare Albastră, Glossă, Epigonii, Odă în metru antic, Sărmanul Dionis;
- Ion Luca Caragiale, scriitor care atrage prin operele dramatice și prin teatru (cele mai interesante, spun cititorii de azi, sunt: O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă, Năpasta, Un pedagog de școală nouă);
- Ioan Slavici este foarte citit încă de români de toate vârstele, în topul lucrărilor sale fiind Moara cu noroc, Popa Tanda, Mara, Budulea Taichii, Păduranca, Comoara;
- Ion Creangă a fascinat orice generație cu ajutorul Amintirilor din copilărie sau a diferitelor povești și povestirii fascinante: Povestea lui Harap Alb, Dănilă Prepeleac, Ivan Turbincă.
Scriitorii români clasici au un stil extraordinar de complex, bine conturat, având darul de a surprinde foarte bine spațiul și timpul în care trăiesc, fiind extrem de bine documentați. Operele lor au darul să determine cititorii să-și pună întrebări, să descopere mesajele ascunse. Deși s-a creat o tendință în rândul generației tinere de a nu citi operele acestora pe motiv că nu mai sunt actuale, că sunt extrem de plictisitoare, totuși, valoarea lor a crescut cu timpul, iar frumusețea lor dăinuie peste veacuri.
1.4. Scriitori români celebri
Românii se mândresc cu diferiți scriitori care au ajuns să devină un nume pe plan internațional, fiind cunoscuți de multă lume. Literatura este extrem de importantă pentru a înțelege o țară și un popor, ceea ce le definește, modul cum gândesc sau cum trăiesc locuitorii. Scriitorii români sunt cei care reușesc cu brio să transmită și altora informații esențiale despre realitatea din zona carpato-danubiano-pontică, conturând o întreagă imagine a țării în lume.
Mulți dintre scriitorii români celebri din secolul al XX-lea, care și-au făcut un nume în literatura universală, nu au rămas neapărat în țară, dar asta nu a însemnat că nu au păstrat în suflet tot ce înseamnă a fi român.
- Mircea Eliade este cunoscut peste tot datorită nuvelelor fantastice, a prozei despre dragoste și ținuturi exotice și a cărților despre religie și spiritualitate, dar și pentru că un mare regizor al lumii, Francis Ford Coppola, a ales una dintre nuvelele scriitorului român pentru a face un film. Se spune că Eliade era atât de dornic să aibă timp suficient să scrie tot ceea ce își dorea, încât a început să se priveze de somn pentru a-și duce la îndeplinire proiectele literare. O carte foarte interesantă este Jurnalul adolescentului miop, dar nu pot fi uitate alte capodopere, precum Maitreyi sau Memoriile;
- Emil Cioran a fost un scriitor și un filosof român devenit apatrid. El a trăit în Franța până la sfârșitul vieții sale, fără să ceară cetățenia acestui stat. Prima lui cartea a fost Pe culmile disperării și a primit un prestigios premiu. Foarte interesante de citit sunt și operele Cartea amăgirilor, Schimbarea la față a României, Lacrimi și sfinți. În 1941 părăsește definitiv România și începe să scrie doar în limba franceză, devenind un scriitor francez;
- Eugen Ionescu este un scriitor român celebru în străinătate și care a influențat cultura europeană. A militat împotriva comunismului lui Nicolae Ceaușescu și după 1989 a văzut salvarea în revenirea regelui Mihai la cârma țării. Piesele sale de teatru sunt adorate de mulți, jucându-se peste tot în lume;
- Gellu Naum poate fi numit cel mai cunoscut poet român din Franța, reprezentant al curentului suprarealist. Opera sa a fost tradusă în principalele limbi de circulație internațională și a fost încununată de premii importante;
- Panait Istrati va începe să scrie la îndemnul lui Romain Rolland, încercările sale literare dând naștere unor opere celebre: Chira Chiralina, Spovedanie pentru învinși, Cruciada mea sau a noastră, Ciulinii Bărăganului.
2. Lista numelor de scriitori francezi preferați de cititorii români
Limba și cultura franceză au avut o strânsă legătură cu spațiul românesc de-a lungul istoriei, iar acest lucru se observă cu ochiul liber prin modalitatea de creare a României moderne. Mulți români au ales să studieze la universități de prestigiu din Franța, dar și mari oameni de cultură francezi au ales țara noastră ca loc de manifestare a activităților culturale:
- Michel Sanjouand, arhitect francez care a profesat la București;
- Henri Jacquier, profesor de franceză stabilit în Capitală;
- poeta Anna Brâncoveanu de Noailles;
- Elena Văcărescu, scriitoare franceză de origine română, a primit Legiunea de Onoare din partea președintelui Franței;
- Martha Bibescu, scriitoare franceză de origine română, a scris zeci de volume interesante (Papagalul verde, La bal cu Marcel Proust).
2.1. Scriitori francezi contemporani
Operele unor scriitori francezi contemporani celebri sunt gustate de o parte a cititorilor români, putând fi amintite:
- Sărută-mă, un roman scris de Katherine Pancol, născută în 1979 în Morocco;
- Domnul Ibrahim și florile din Coran, scris de Eric- Emmanuel Schmitt, unul dintre cei mai citiți scriitori francezi moderni de literatură contemporană (a mai scris și Milarepa, Vizitatorul, Oscar și tanti Roz, Viața mea cu Mozart, Copilul lui Noe, Secta egoiștilor);
- Michel Houellebecq este fără îndoială unul dintre cei mai importanți scriitori francezi contemporani, iar romanul său Particulele elementare a trezit o polemică publică de proporție, poate și din acest motiv fiind citit foarte mult și de către publicul român;
- Orizontul de Patrick Modiano, laureat al Premiul Nobel;
- Femeia cu carnetul roșu, roman scris de Antoine Laurent;
- Trei femei puternice, opera scriitoarei Marie NDiaye.
2.2. Scriitori francezi clasici și celebri
Cine dorește să facă o călătorie adevărată în lumea literaturii franceze, nu poate să nu citească următorii scriitori francezi:
- Moliere, unul dintre maeștrii satirei comice (Prețioasele ridicule, Tartuffe, Avarul, Bolnavul imaginar, Don Juan, Amfitrionul, Școala de femei);
- Albert Camus, romancier și dramaturg francez (Ciuma, Străinul, Căderea, Mitul lui Sisif, Nunta, Exilul și împărăția, Fața și reversul);
- Jean-Paul Sartre, romancier, eseist, dramaturg și fondatorul Școlii de idei Existențialism (Cuvintele, Idiotul Familiei, Singur pe lume, Pentru un fluture, Nostalgia);
- Victor Hugo, o figură de vază a secolului al XIX-lea în literatura franceză (Mizerabilii, Cromwell, Regele petrece, Omul care râde);
- Stendhal (Roșu și Negru, Mănăstirea din Parma, Viața lui Napoleon, Amintirile unui egoist);
- Alexandre Dumas impresionează și astăzi cititorii români datorită operelor sale celebre: Cei trei muschetari, Contele de Monte-Cristo, Laleaua Neagră.
3. De ce să citești lucrările unui scriitor din zilele noastre
După această introspecție prin listele lungi ale scriitorilor români și francezi clasici sau contemporani, un cititor amator ar trebui să înțeleagă de ce este util pentru el să fie interesat și de lucrările unui scriitor de astăzi.
- lecturarea lor poate fi un mod foarte bun de a petrece timpul liber;
- pentru că educă și dezvoltă mental către înțelegerea societății de astăzi, iar lucrările scriitorilor în viață pot fi mentori în dezvoltarea psihologică, emoțională și intelectuală a tinerei generații;
- unele dintre ele pot fi citite în perioada adolescenței și pot interveni pozitiv în formarea personalității, a modului de gândire și de a acționa a tânărului;
- generația nouă își îmbogățește vocabularul, învață multe cuvinte și expresii noi.
Dintre scriitorii români contemporani celebri pot fi amintiți și Mircea Cărtărescu (lucrările Orbitor și Solenoid), Dan Lungu (Cum să uiți o femeie, Raiul găinilor), Gabriela Adameșteanu (Dimineața pierdută, Anii romantici), Florin Lăzărescu (Lampa cu căciulă) și Doina Rusti (Manuscrisul Fanariot).
În concluzie, lectura este o modalitate plăcută de a petrece timpul, așa că înainte de a intra în lumea minunată a cărților ar fi bine dacă ai răsfoi puțin lista cu nume de scriitori români și străini clasici, din perioada interbelică sau contemporani și să alegi cărțile în cunoștință de cauză.
Surse foto:
shutterstock.com
bookzone.ro
ro.pinterest.com