Top 10 motive să citești mai mult

Cărțile nu sunt pentru toată lumea. De fapt, ba da, sunt, dar nu reprezintă nici o prioritate, nici o pasiune pentru mulți. Noi suntem mari susținători ai cititului și nu doar pentru că e ca pâinea pe care o mâncăm și ca aerul pe care-l respirăm, dar și pentru că are o mulțime de avantaje. De aceea îți prezentăm și ție top 10 motive să citești mai mult, poate reușim astfel să te motivăm.

1. Mai puține șanse să fii diagnosticat cu Alzheimer

Un studiu recent a descoperit faptul că oamenii care citesc au mai puține șanse să fie diagnosticați cu sindromul Alzheimer. Asta nu înseamnă, desigur, că cititul previne apariția bolii. Însă trebuie menționat că cititul este ca un exercițiu pentru creier, care îl antrenează și îl forțează să se concentreze asupra detaliilor, prin urmare există o strânsă legătură între citit și minimizarea șanselor de a căpăta Alzheimer.

2. Într-un mod deloc evident, înveți câte ceva cu fiecare carte citită

Anne E. Cunningham a condus o lucrare de cercetare prin care a descoperit că cititul frecvent chiar are forța miraculoasă de a te face mai inteligent. Nu doar că te ajută să reții mai multe informații, dar te ajută să îți amintești acele informații mai târziu în viață. Poate că trebuia să începem cu asta și apoi să vorbim despre Alzheimer, dar… parcă se leagă lucrurile, nu-i așa?

3. Studiile zic că ai șanse mai mari să devii un om cult

Whoa, asta sună așa cool. Să fii un om cult. Să ai capacitatea de a lua decizii, de a vota în cunoștință de cauză, de a cunoaște lucruri din diverse domenii și, practic, să poți purta o conversație adevărată, semnificativă. Și să știi despre ce vorbești. Nah… prea complicat.

4. Cititul te relaxează și are efect terapeutic

Sunt oameni care citesc ca să adoarmă și sunt oameni care citesc să se trezească. Pentru cei din prima categorie, cititul este doar de relaxare. Dar pentru cei din a doua categorie, cititul are efect terapeutic. Adică îi poate destresa, îi poate ajuta să găsească răspunsuri, să își găsească drumul în viață sau, pur și simplu, să se vindece. Of, revelațiile astea… de ce nu pică din cer?

5. O să ai memorie de elefant

Bănuiesc că îți sună cunoscută expresia. Dar știai că de fiecare dată când citești ceva, creierul tău face loc informației, la propriu? Se creează noi conexiuni neuronale care stochează acea informație și ghici ce, o să te ajute când nici nu te aștepți!

6. U-la-la! Cititul te face sexy

Studiile zic că se aplică mai mult la femei, dar cred că sunt realizate de bărbați. Altfel nu-mi explic cum ar putea un bărbat să nu fie sexy cu o carte în mână, cu părul ușor răvășit și cu mintea concentrată pe ceva ce… nu e o minge de fotbal? Verdictul nostru e clar, cititul te face sexy, atât ca bărbat, cât și ca femeie, pentru că hei… inteligența chiar e atrăgătoare!

7. A zis cineva gândire analitică?

Gândirea analitică… atât de abstract pentru muritorii de rând. Și totuși, se pare că cititul chiar are super puteri și dezvoltă inclusiv această funcționalitate a creierului! Ba mai mult, face din abstract ceva concret! Unde mai pui că te ajută foarte mult în carieră, dacă îți dorești să urmezi medicina sau avocatura. Hm… parcă nu mai sună a pierdere de vreme, nu?

8. Wow fact – cititul îți dezvoltă vocabularul

Știm că nu te-ai gândit la asta până acum și că nu ți s-a spus de miliarde de ori într-o singură viață. Dar ținem totuși să îți reamintim că dacă îți dorești un vocabular bogat, trebuie să pui mâna pe cărți. Și nu doar să le analizezi, că tot am vorbit de gândirea analitică… ci chiar să le citești! Îți promitem că nu vindem gogoși… (doar cărți, shh).

9. Ficțiunea te face mai empatic

Știm că ești simpatic(ă), dar nu vrei să fii empatic(ă)?

Un studiu realizat de Universitatea din Buffalo a descoperit că accesul la alte realități posibile, imaginate, îți deschide supapele inimii și îți trezește emoții și trăiri noi, neștiute. În felul acesta devii mai empatic, mai înțelegător cu ceilalți, putându-ți imagina cum este în pielea lor. Brr…

10. Cireașa de pe… carieră

O ultimă observație. Cititul îți deschide uși la care nici nu sperai și te ajută să fii mai detașat, să ai o atitudine mai potrivită, indiferent de situație. Prin urmare îți conferă atuurile necesare pentru a excela în carieră și a avea succes în viață!

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.