TOP 10 cele mai iubite cărți ecranizate

Pe hârtie sau pe marile ecrane, poveștile prind forme diferite spre entuziasmul publicului de pretutindeni. Când cinematografia și literatura se întâlnesc, rezultatul nu poate fi decât unul excelent. Te invităm să descoperi alături de noi 10 cărți care au fost transformate în filme sau seriale de cei mai iubiți regizori ai lumii.

Tetralogia Napolitană, Elena Ferrante

Cea mai citită serie de romane contemporane va deveni preferata ta! Elena Ferrante, un autor ce a cunoscut un succes incontestabil, ne vorbește despre relațiile dintre oameni, dragoste, familie și, mai ales, despre sentimentul de apartenență. Tetralogia Napolitană este acel tip de carte în care fiecare detaliu contează și cu ajutorul căreia vei putea privi viața în întreg ansamblul ei. O serie ce ne vorbește despre povești de iubire cu iz italian. Tetralogia a fost ecranizată în 2018 într-o serial de 32 de episoade, disponibile pe HBO.

Shining (ed. 2019), Stephen King

Hotelul Overlook. O forță monstruoasă izbucnește de îndată ce Jack Torrance și familia lui sosesc, iar entități stranii se manifestă în jurul lui Danny, băiețelul de 5 ani care are un dar unic. Un destin teribil, învăluit de un rău necunoscut. Shining este o capodoperă a suspansului ecranizată desăvârșit de Stanley Kubrick în 1980. Filmul și cartea au finaluri diferite, lucru care îți va stârni imaginația de îndată ce vei începe să descoperi destinul teribil al familiei lui Jack Torrance.

After, Anna Todd

O poveste plină de emoții pozitive, ideală pentru iubitorii de diversitate. Seria After, de Anna Todd, e asemenea unei răscruci de drumuri în care dragostea necondiționată este cea care te conduce pe drumul potrivit. Un roman de dragoste din perspectiva a doi tineri care s-au provocat constant ca în final să ne arate că nu e nimic greșit să vezi potențialul în cineva chiar și atunci când acesta nu este conștient de el. Seria After a fost transpusă într-un film lansat anul acesta.

Trei metri deasupra Cerului, Federico Moccia

Babi e o studentă care iubește hainele și își căută marea dragoste. Pe de cealaltă parte, rebelul Step adoră situațiile riscante și aventura. Ambii aparțin unor lumi diferite, însă lumile lor se unesc în cele mai frumos mod cu putință, prin iubire, lucru care va aduce schimbări majore în destinele ambelor tineri.

Trei metri deasupra cerului, o carte de dragoste cu accente de umor, îți va rezerva o adevărată surpriză de îndată ce vei observa că personajele principale par să facă schimb de atitudini. Cartea a fost ecranizată în premieră în 2004, în Italia.

Hoţul de cărţi, Marcus Zusak

Anul 1939. Moartea își plimbă coasa prin Germania nazistă și o zărește pe mica Liesel în timp ce îi face o vizită fratelui ei. Astfel începe un șir lung de întâlniri cu moartea, iar destinul lui Liesel capătă formă de îndată ce găsește lângă mormântul fratelui un obiect ascuns în zăpadă. Era Manualul groparului și, în același timp, prima ei carte furată. Hoțul de cărți înseamnă puterea cuvintelor de a schimba lumea, dovadă fiind succesul romanului și a ecranizării din 2013 deopotrivă. Evadează alături de Liesel prin rodul imaginației!

Fata din tren, Paula Hawkins

O rută zilnică pe care Rachel trebuie să o parcurgă în fiecare dimineață cu același tren. Același ritual atât în tren, cât și în priveliștea care străjuiește linia ferată. Însă, într-o zi oarecare, ceva avea să schimbe ruta lui Rachel, iar ea va primi șansa de a fi parte din destinele pe care le-a zărit doar de pe margine. Fata din tren e o carte învăluită în suspans, un roman thriller care te va pasiona încă de la primul drum cu trenul al protagonistei. Cartea a fost ecranizată în 2016 devenind un film de mister care ne arată realitatea în întreaga ei splendoare, fără ocolișuri, fără vise care ne depărtează de ceea ce se întâmplă cu adevărat în viața noastră.

Jurnalul unui adolescent timid, Stephen Chbosky

O lectură mai mult decât sinceră. Romanul Jurnalul unui adolescent timid a devenit de-a lungul timpului un fenomen literar cu peste 2 milioane de exemplare vândute pe întreg Globul. Aflat în pragul adolescenței, Charlie este în căutarea factorului de perfecțiune din orice lucru. Iar pentru că în mintea lui se adună deja prea multe lucruri, acesta decide să își povestească viața prietenului lui imaginar către care începe să trimită o serie de scrisori. Pe scurt, a venit moment ca Charlie să intre în ringul propriului său destin. Cartea a fost adaptată pentru marele ecran de însăși autorul ei în 2012.

Mănâncă, roagă-te, iubește, Elizabeth Gilbert

Există anumite situații în care valoarea călătoriilor nu poate fi asociată doar cu ideea de vacanță și relaxare. O astfel de situație o întâlnim la Liz Gilbert, o femeie ambițioasă ce are tot ce-și poate dori de la viață. Însă, în această viață care de pe margine poate părea perfectă, Liz se lovește de incertitudini și  panică ce duc la divorț și depresie. În acest moment de cumpănă, Liz abandonează totul și pleacă într-o călătorie spirituală menită să-i aducă echilbrul și să descopere adevăratele bucurii ale vieții.  Mănâncă, roagă-te, iubește, romanul ecranizat în 2010, ne arată că fericirea nu e mereu unde ne așteptăm, dar poate fi găsită chiar și la capătul lumii.

Înainte să te cunosc – Jojo Moyes, Jojo Moyes

Lou Clark, un caracter imprevizibil ce va aduce culoare în viața lipsită de bucurie a lui Will Traynor de după teribilul accident de motocicletă. Destinul a făcut ca Lou să rămână fără loc de muncă de îndată de Will avea nevoie de îngrijitoare. Înainte să te cunosc pune în cuvinte povestea de dragoste a noii generații. O carte romantică al cărei final te va face să te întrebi: merită să-ți sacrifici propria fericire de dragul celui pe care îl iubești? Romanul a fost ecranizat în 2016 cu același fir dulce amărui al iubirii care poate schimba viețile unor oameni care la prima vedere par că nu au nimic în comun.

Inferno, Dan Brown

Un roman atipic, un melanj senzațional între thriller, mister, artă și istorie. Inferno e o carte ce mizează pe simbolistică cu accent pus pe simboluri extrase din Divina Comedie de Dante Alighieri, la baza căreia stă o poveste ce anunță începutul unui mister de proporții. Robert Langdon se trezește amnezic pe patul unui spital de Florența, fără cea mai mică idee despre ce i s-a întâmplat. De aici Robert începe o aventură de-a lungul și de-a latului Europei, urmărit fiind de un asasin plătit de o organizație internațională care seamănă teroare pe tot parcursului încercării lui de a dezlega lucrurile care i s-au întâmplat. Inferno, ultimul roman al lui Dan Brown, a fost ecranizat în 2016.

Întrebarea finală: care va fi primul pe lista ta, filmul sau cartea? Indiferent de ordine, vei descoperi noi perspective, intrigi și detalii care te vor lua prin surprindere.

2 Comentarii
  1. 2 povesti de viata impresionante si adevarate , pe care citindu le , am ras , am plans.
    Discretie totala scrisa in stilul caracteristic a lui Alex Turner, foarte sensibil, care descrie viata Ameliei, viata escortei dincolo de aparente. Dar ca de obicei cartile lui Alex Turner , sau Alexandru Gulie nu au un final fericit ci dramatic, asa cum este viata.
    Jurnalul lui Adam , de asemeni foarte reala in care am parcurs greselile unui adolescent, lectiile si invataturile pe care si le a insusit , apoi evolutia si slefuirea lui ca om si ca barbat
    Niste carti foarte frumoase, desprinse din viata din care ai ce invata.
    Multumesc Bookzone pt minunatele carti

  2. buna ziua. Greu va mai contacteaza cineva. De fapt nici nu stiu daca am nimerit bine. Am citit seria Jurnalul unui Adam de Bogdan Marcu , apoi Ultima noapte de sex si prima noapte de dragoste.Ati fost un adevarat motiv de inspiratie pt mine despre cum iubirea invinge tot. Va rog , si poate ati mai primit incurajari de la alti cititori. Va rog, continuati cu al doilea volum. Lumea are nevoie si de happy enduri nu numai de tragedii. Are nevoie si de modele de viata asa cum Stefaniei i a fost drept model bunicii ei

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.