Stăm de vorbă cu Bogdan Marcu

Singura presiune pe care o simt este să mă mențin și, eventual, să evoluez. Consider că este mai greu să te menții acolo sus decât drumul până acolo. – Bogdan Marcu

Bogdan, sunt foarte puțini fani de-ai tăi care știu că ai “purtat uniforma” unei instituții ani buni. Ce le poți spune despre acea perioadă? Care a fost relația ta cu profesorii? Ai fost un elev model sau unul problemă?

Liceul militar și academia militară m-au maturizat și responsabilizat. Și, de cealaltă parte, m-au făcut să-mi dau seama că nu suport șefii, șefuții și prostia de la vârful ierarhiei. Cât despre relația cu profesorii, a fost una normală, bazată pe indiferența mea și puterea pe care credeau că o au ei în stilou. Am ales să învăț ce am considerat că-mi ajută în viață și am ales să învăț să fiu om.

Cum ți-ai descoperit talentul de a scrie?

În clasa a VIII-a, am citit “Invitație la vals”, de Mihail Drumeș. Finalul m-a bulversat și, cumva, îmi doream să am puterea să îl schimb. Cred că asta a fost scânteia. Apoi, în clasa a IX-a, am început să scriu poezie, dar dându-mi seama că nu este pentru mine, am schimbat direcția înspre proză. Iar în 2015, am început să scriu pe blog – puțin, dar acolo am început să scriu. Și, treptat, datorită feedback- ului primit, am început să cred că ceea ce scriu este măcar decent. Cam asta este povestea, pe scurt.

Ce anume te-a determinat să scrii “Jurnalul unui Adam”?

Visul meu, după ce mi-am descoperit, să zicem, vocația pentru scris, a fost să scot o carte, cândva. Mă gândeam că va la 30, 30 și ceva de ani.Și, uite, am scos-o mai repede decât m-aș fi așteptat. Și, de asemenea, voiam să le ofer oamenilor care îmi citeau blogul altceva, un roman în care să se regăsească și care să le răspundă cumva unor întrebări ce-i macină.

Ce ai simțit în momentul în care ai observat că ai reușit să vinzi 4.000 de exemplare într-o singură zi, ba chiar cu o zi înainte de lansarea oficială? Recenziile și feedback-ul primite de la cititori pentru cele două volume din “Jurnalul unui Adam” sunt excepționale. Anticipai un astfel de succes sau te-au surprins chiar și pe tine reacțiile cititorilor?

Bucurie. Împlinire. Cred că 60% mă așteptam să fie bine, 40% m-au surprins reacțiile lor. Și mulțumesc fiecărui cititor în parte cu ocazia asta! Datorită lor am avut niște trăiri intense și nemaiîntâlnite până în acel moment.

Dacă de mâine nu ai mai putea scrie, ce ai face?

Bună întrebare! Nu știu, căci nu văd de ce nu aș mai putea scrie. Cred că … m-aș dedica marketingului dacă este să aleg un domeniu.

Privind în trecut, ai alege tot postura de scriitor sau altceva? De ce?

Cred cu tărie că aș alege postura actuală, pentru că asta-mi place să fac. Și ca să nu simți că muncești, trebuie să alegi ceva ce-ți place.

Care este cea mai tare fantezie pe care ai avut-o? Ai aplicat-o? Care a fost cel mai atipic loc in care ai facut sex?

Altă întrebare! :)) Deși sunt deschis când vine vorba de sex, îmi place să păstrez lucrurile personale așa cum sunt. Adică personale. Plus că despre fantezii se vorbește puțin și se împlinesc mai des.

Ce vor găsi diferit fanii tăi în noul titlu „Ultima noapte de sex, prima noapte de dragoste” față de “Jurnalul unui Adam”?

Două perspective – el și ea – raportate la aceeași acțiune. Acesta va fi elementul nou față de Jurnalul unui Adam. Și, desigur, personajele care, cred eu, sunt interesante – un el dependent de sex și o ea dependentă de dragoste.

Sunt foarte mulți autori care urmărindu-te pe tine își doresc să-și publice gândurile. Ce sfat le-ai da?

În România, autorul trebuie să fie cunoscut înainte de a lansa o carte. Nu este ca în SUA unde, de exemplu, apar autori deveniți celebri peste noapte. Așadar, le-aș spune să muncească pentru a se face cunoscuți înainte de a lansa o carte.

Ai ceva surprize pentru acest an pe care le pregătești fanilor tăi? Ne poți dezvălui o parte dintre ele?

Nu am surprize neanuțate, din câte îmi amintesc. Dar le reiau aici – romanul scris cu Ștefania, iubita mea, și aplicația blogului. Promit să anunț dacă vor mai urma.

 Pentru a vedea întregul interviu despre începutul și cariera lui Bogdan, poți comanda DVD-ul „Totul despre autorii Bookzone”

1 Comentariu
  1. Bogdan au te apreciez foarte mult îmi plac foarte mult cărțile pe care le ai scris le-am citit cu atenție și nerăbdare pentru a afla povestea lui Adam și Andrada într-adevăr trebuie sa prețuiești persoana de lângă tine ține-o tot asa e nemaipomenit de frumoas ce scrii. PS dacă ai vrea sa ști o poveste de dragoste scrie-mi și vom povesti.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.