Relațiile au o dinamică fascinantă. La început, toată lumea exultă. Pereții Facebook-ului abundă de emoticoane și inimioare, în poze vezi o energie nemaipomenită, mesajele sunt într-o proporție covârșitoare pe plus… ce să mai, plouă cu BINE! La final însă, totul se schimbă radical! În poze vezi priviri pierdute, ochi care plâng, mesajele sunt de un pesimism îngrijorător… ce să mai… se simt tunetele și fulgerele suferinței.
De ce se întâmplă toate astea?
Pentru că așa am fost învățați! Ca la început, când trupurile noastre sunt inundate de hormoni ai fericirii, să m ca oițele alea care zburdă pe pajiște, iar la nal… să ne închidem în noi ca și când ne-ar murit cineva drag. Și, dacă ne gândim mai bine, chiar asta se întâmplă – chiar moare cineva drag: NOI! Cu vise, cu scopuri, cu așteptări, cu tot…
Despărțirea e nasoală rău de tot! Doare tare! Uneori simți că nu o să-ți mai revii în veci din lovitură. Iar atunci când ingredientul care a dus la despărțire se numește in deli- tate… durerea e cu atât mai nasoală.
De ce se întâmplă toate astea?
Pentru că putem jura că așa trebuie să e! Oare?
Eu cred că nu ar trebui să tragedizăm infidelitatea! Vorbesc serios. Și, vă rog să mă credeți, am fost înșelat la viața mea, deci știu cum e!
Sigur, e greu să te bucuri atunci când ești înșelat/ă, însă nici nu e sănătos să suferi prea mult. Nu o să-ți ridice nimeni o statuie. Drept urmare, atunci când ți se întâmplă, suferă o vreme – dar nu prea mult, după care mergi mai departe. Universul te așteaptă!
Revenind la infidelitate, aici există o adevărată cultură socială. Ieșirea asta în decor, trădarea – pentru că despre asta este vorba – a existat întotdeauna, indiferent de contextul social. Și, oricât de mult va evolua societatea, mi-e teamă că ne vom confrunta în continuare cu ea.
Infidelitatea nu înseamnă doar sex. Ar simplu să e doar atât. In delitatea este o încălcare de contract, o distrugere a tuturor așteptărilor, o aruncare în aer a planurilor, a scopului relației, a tot ceea ce ați visat să faceți împreună.
Află mai multe despre relații comandând cartea lui Andrei Vulpescu, IUBIREA DE LA “A” la “Z”
In delitatea pică de ecare dată ca o ghilotină. La femei, seceră su etul! Direct. Jap! La bărbați, seceră întâi masculinitatea lui și apoi su etul. Un bărbat înșelat se simte to- tal inutil, vă rog să mă credeți. Infidelitatea lovește întotdeauna la nivel profund. Ăsta este și motivul pentru care nimeni nu este pregătit pentru acest moment.
Sigur, la început, atunci când intrăm în- tr-o relație, nici nu ne gândim că s-ar putea întâmpla așa ceva. Însă realitatea arată că se întâmplă, ba chiar foarte des. În cazul in – delității, nici nu apuci să vezi că vine! Poc! Te pune la pământ cât ai zice… au!
Cum putem să ne ferim de asta?
Greu de spus! Dacă am putea să-i mirosim pe in deli, oho… psihologii ar șoma. Nu- mai că asta nu prea se poate. Și totuși, cred că există niște pași pe care poți să-i faci pen- tru a putea avea parte de o relație sănătoasă – deși nici ăștia nu te scutesc neapărat de griji.
Să-i luăm pe rând:
1. Selecția!
De aici pleacă totul. În general, atunci când alegem un partener, nu suntem foarte atenți la ceea ce ne dorim. Din acest punct de ve- dere, cred că ar trebui să m extrem de prag- matici. Adică să ne facem o listă clară. Și în- cepem cu o întrebare importantă: ce vreau eu de la o relație? Este foarte important să știm ce vrem. Nu toți oamenii vor aceleași lucruri de la relații. Nu toți vor familie sau copii. Trăim în secolul 21, ceea ce înseamnă că unii vor socializare, companie, aventură, călătorii, sex etc… În plus, gândiți-vă că sunt foarte mulți oameni divorțați, care au deja copii. Ei nu vor sări imediat într-o nouă căsnicie. Drept urmare, este foarte import- ant să știi exact ce vrei de la o relație pent- ru a putea căuta/găsi partenerul care se po- trivește scopului tău.
Urmează o altă întrebare foarte importantă: ce fel de partener sunt eu? Ce pot eu să ofer pentru a obține ceea ce îmi doresc? Tony Robbins are dreptate când spune că iubirea se oferă la liber. Ce înseamnă asta? Că pentru a avea o relație sănătoasă trebuie să i capabil/ă să oferi iubire. Dacă stai și aștepți de la celălalt… există șanse mai mari să i dezamăgit/ă. Fă-ți o analiză atentă și vezi cine ești și ce poți să-i oferi unui posibil partener. Când a i care sunt punctele tale forte și care sunt ‘bubele’, poți să începi să contruiesti, să te dezvolți, să lucrezi cu tine, astfel încât să devii un partener excelent.
Tot la procesul de selecție apare un alt ele- ment extrem de important – posibilul part- ener/ă. Și aici ai nevoie de o cunoaștere te- meinică. Ce înseamnă asta? COMUNICARE! Și aici poți apela tot la întrebări. Știți cum se spune – pune între- bările corecte pentru a obține răspunsurile pe care ți le dorești. Să îți dau câteva ex- emple de întrebări: ‘Ce îți dorești de la o relație?’, ‘ Ce părere ai despre in delitate?’, ‘Ai fost vreodată înșelat? Ce ai simțit?’, ‘Ai înșelat vreodată? Ce ai simțit’ etc… Sunt întrebări cât se poate de directe. Însă sunt întrebări care-ți pot oferi su ciente infor- mații despre posibilul partener. Știu că nu e ușor să faci asta atunci când simți că pluteș- ti, însă poate o variantă ce te poate scuti de suferințe inutile.
Mergem mai departe și ajungem la pasul 2 – RELAȚIA!
Ce facem aici? O punem pe primul plan!
Poți găsi mai multe sfaturi despre relații în cartea IUBIREA DE LA “A” la “Z” .