Revolta curvelor sau strigătul unei industrii care calcă în picioare demnitatea umană

Când vezi un astfel de titlu nu ai cum să rămâi indiferent. Revolta curvelor de Amelia Țigănuș este mărturia vie a unei femei care a văzut iadul în fața ochilor. Dintr-un act fizic care ar trebui să producă plăcere, sexul a devenit o modalitate de câștigare a existenței sau, mai bine zis, un act de supraviețuire. Ne aflăm în fața unei cărți extraordinare, care, din păcate, este o experiență tristă, trăită de o fostă lucrătoare sexuală. Într-o eră în care prostituția se vrea a fi un job normal, impozitat, milioane de femei sunt abuzate zilnic în această pseudo-industrie și supuse unor umilințe greu de imaginat. Amelia Țigănuș, alături de multe alte gălățence, a fost traficată în Spania și vândută pentru suma de 300 de euro. Dacă te numeri printre cei care cred că lucrătoarele sexuale sunt acolo pentru că „le place”, ia loc și înarmează-te cu multă empatie, fiindcă urmează detalii care te vor afecta emoțional.

Povestea Amaliei Țigănuș începe la 13 ani, când a fost violată în grup, în drum spre școală. Temându-se de eventuale amenințări, nu a reclamat infracțiunea, iar abuzurile au continuat, astfel, la vârsta de 13 ani, Amalia a abandonat școala, iar 17 ani a fost vândută unui proxenet spaniol. Și-a petrecut cinci ani în mai mult de 40 de bordeluri, pentru că trebuia schimbată „marfa”. Și, surprinzător, chiar și în acest domeniu trebuie să te străduiești să fii cea mai bună, fiindcă există reguli nescrise și trebuie să te chinui să fii favorita „peștelui”.

O lume de neimaginat, în care bătaia și abuzurile fizice sunt la ordinea zilei, iar umilința face parte din „fișa postului”. După tot ce a îndurat, Amelia Țigănuș s-a ridicat din cenușă și este pregătită să-și împărtășească experiența și să educe tinerele cu privire la pericolele care pândesc la colț de stradă. Într-o lume în care sexul a devenit monedă de schimb, multe persoane consideră că este o metodă facilă de a face bani. Fie că vorbim de video chat, pornografie sau prostituție, societatea modernă pledează pentru legalizarea și normalizarea acestor „meserii”. În realitate, abuzul pândește la tot pasul, bordelurile fiind o sursă nesfârșită de traume. 

Să fii prostituată este ca o închisoare cu gratii invizibile. Am reuşit să scap, deşi a fost greu. Îmi era frică de orice: de lumina zilei, de oameni”, a povestit Amelia Ţigănuş, într-un interviu.

În momentul în care a ajuns în Spania, Amelia a realizat că România este furnizorul principal al Europei pe piața traficului de carne vie, așadar, cel puțin 5000 mii de românce au fost obligate să se prostitueze, 80% dintre ele provenind din județul Galați. De asemenea, nimeni nu cunoaște numărul real al victimelor, iar statul are doar soluții pe hârtie pentru a reduce fenomenul. 

O lectură care te lovește în moalele capului și te trece prin toate stările posibile, de la furie, tristețe și spaimă. Revolta curvelor este „vaccinul” împotriva exploatării și umilinței umane. În ciuda limbajului dur, este cartea pe care ar trebui să o citească orice tânără pentru a se pune la adăpost de lumea plină de pericole a traficanților de carne vie. Dacă și pe tine te-a marcat această carte, o găsești pe Bookzone, alături de alte volume care te vor inspira. Și, nu uita, pentru banii murdari poți plăti cu prețul vieții!

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.