Povești cu animale pentru copii – basmele preferate de către toți prichindeii

Poveștile sau basmele joacă un rol important în viața tuturor copiilor, așa că adulții încearcă să le ofere pe cele mai captivante dintre ele în diferite momente din zi și noapte. Specialiștii sunt de părere că acestea contribuie profund la dezvoltarea vocabularului, la stimularea creativității, la consolidarea relației dintre părinți și copii, precum și la însușirea unor principii și valori de viață. Basmul trebuie introdus în viața celor mici la vârsta potrivită, adulții având obligația de a avea grijă de scenele care ar putea să-i sperie sau să le inducă diferite fobii. 

În articolul de mai jos, vei afla de ce copiii preferă poveștile cu animale domestice sau sălbatice, care sunt cele mai iubite basme, dar și răspunsuri la unele întrebări legate de acest subiect. 

Cuprins:

1. Motivele pentru care copiii preferă poveștile cu animale

2. 6 povești cu animale sălbatice pentru copii iubite de cei mici

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre poveștile pentru copii cu animale

1. Motivele pentru care copiii preferă poveștile cu animale

Poveștile reprezintă principalul mijloc de exprimare a vieții afective a copilului. Personajele din basme îl vor însoți de-a lungul vieții și îi vor oferi modele demne de urmat până când ajunge la maturitate. Dintre toate, cele despre animale domestice sau sălbatice sunt mai aproape de inima prichindeilor din diferite motive:

  • În primul rând, copiii adoră animalele de companie, așa că așteaptă cu nerăbdare să li se citească basme care au în centrul acțiunii căței, pisici, șoricei, dar și alte viețuitoare, pe care le pot întâlni în curtea bunicilor de la țară, la zoo sau în pădure: găini, capre, rațe, cai, urși, tigri, girafe, vulpi, lupi, lei etc;
  • Un alt motiv pentru care preferă poveștile cu animale este faptul că sunt mult mai distractive, mai ales când părinții își intră în rol și încep să le imite în timp ce citesc. Amuzamentul este garantat;
  • Există și o legătură foarte puternică între copii și animale. Micuții consideră că aceste viețuitoare sunt prietenele lor, așa că așteaptă cu nerăbdare să citească sau să li se citească despre ele.

2. 6 povești cu animale sălbatice pentru copii iubite de cei mici

Poveștile sunt ideale pentru a-i învăța pe copii diferite aspecte din viață, iar personalizarea animalelor iubite atât de mult de ei este utilizată de mulți scriitori pentru a transmite, prin intermediul poveștilor pentru copii create, diferite mesaje sincere către inima prichindeilor și o anumită lecție de morală. 

  • ”Colț alb” este povestea unui câine lup crescut agresiv pentru a reuși să facă față luptelor între câini. Rănit grav în urma unei lupte, este găsit și luat în grijă de către un miner ce reușește să-i câștige încrederea și inima;

  • ”Vulpea și capra” este o poveste despre animale sălbatice și domestice, extrem de apreciată pentru că spune povestea unei vulpi șirete, care căzuse într-o fântână. Ea  păcălește o capră să sară pentru a se salva de o mare secetă ce va veni. După ce capra ajunge în puț, vulpea sare pe spinarea ei și iese. Copiii învață că nu trebuie să te încrezi în sfatul unui om aflat la necaz;
  • ”Leul și porcul mistreț” prezintă două animale care ajung în același timp la un ochi de apă ca să bea și se iau la ceartă. După o perioadă, observă pe cer că vulturii se învârteau așteptându-i să se omoare între ei și să se înfrupte din carnea lor. Își dau seama că trebuie să se împace, să devină prieteni și să bea împreună din apă pentru a nu sfârși hrană vulturilor;
  • ”Un măgar în pielea unui leu” este o poveste cu animale care demonstrează copiilor că, indiferent de hainele purtate, cuvintele pot să dea de gol persoana – cu alte cuvinte, nimeni nu ar trebui să se prefacă în ceva ce nu este, ci mereu să fie onesc cu propria persoană;
  • ”Vulturul și săgeata” aduce în prim plan povestea unui vultur, care este omorât de un vânător cu o săgeată realizată chiar din penajul acestei păsări. Morala este: să nu se ofere niciodată dușmanului mijloace cu care poate ataca;
  • „Vulpea fără coadă” este povestea unei vulpi, care își prinde coada într-o capcană și o pierde în încercarea de a scăpa. Se rușinează de celelalte surate și le propune tuturor să-și taie cozile pentru că nu folosesc la nimic, ba mai mult, chiar sunt prinse mai repede din cauza lor. Vulpile refuză acest lucru. Morala este să nu asculți sfaturile celor care vor să te coboare la nivelul lor.

Poveștile pentru copii, scurte sau lungi, cu animale sălbatice sau domestice vor rămâne mereu printre preferatele lor, așa că părinții ar trebui să-și facă program în fiecare zi pentru a-i distra în acest fel și a-i învăța diferite aspecte din viața de zi cu zi. 

În concluzie, personajele din basme sunt instrumentele perfecte, pe care părinții, educatorii și învățătorii le pot utiliza, în așa fel încât prichindeii să descopere lumea ce-i înconjoară, consecințele faptelor și atitudinilor pe care le vor adopta, însușindu-și diferite comportamente sociale pozitive. 

surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre poveștile pentru copii cu animale

De ce le plac copiilor poveștile cu animale?

Micuții sunt atrași de animale și, de aceea, cărțile pentru copii care întruchipează aceste viețuitoare au mare succes la prichindei, care tind să asculte cu mare interes întâmplările relatate sau chiar să le citească ei. Empatia și curiozitatea față de necuvântătoare par a fi motivele acestei atracții.

Care sunt cele mai populare povești cu animale?

Unele dintre cele mai populare povești cu animale sunt: „Vulpea și capra”, „Capra cu trei iezi”, „Vulpea și cioara”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Motanul încălțat” și „Ursul păcălit de vulpe”.

Care este cel mai popular animal din povești?

”Povestea iepurașului Peter” de Beatrix Potter este cea care prezintă un iepuraș ce se credea invincibil și pe care mama îl sfătuia să nu meargă în grădina de zarzavat a fermierului McGregor. 

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.