În momentul în care te gândești la cuvântul „psihopat” nu îl asociezi cu ceva pozitiv. În societatea în care trăim, psihopații nu au nicio calitate, locul lor este doar în celule (asta când forțele de ordine reușesc să pună piesele de puzzle cap la cap și să îi prindă), iar înțelepciunea psihopaților este un concept care nu există în mintea multor persoane.
Însă Kevin Dutton are o altă părere, pe care o explică cu ajutorul experienței de viață a spionilor și a criminalilor în serie în cartea sa, „Înțelepciunea psihopaților„. Dacă vrei o carte care să îți schimbe preconcepțiile și să te învețe să preiei calitățile psihopaților (da, ai citit bine), search no more! Doar dă scroll mai jos!
Ce presupune „Înțelepciunea psihopaților”?
În percepția lui Kevin Dutton, înțelepciunea psihopaților poate fi percepută ca acea doză mică de otravă pe care o poți înghiți în mod constant, în fiecare zi, astfel încât să devii imun la ea. Cu alte cuvinte, autorul încearcă să ne învețe cum să recunoaștem laturile pozitive și negative ale psihopatiei, dar și să recunoaștem care sunt stimulii care îi fac pe psihopați să pară atât de atrăgători și de înspăimântători deopotrivă pentru restul populației.
Este o carte care generează dezbateri și controverse, dar și un ghid pentru cei care adoră serialele polițiste și psihologice și care se întreabă dacă au închis de suficiente ori ușa de la intrare înainte să se culce.
„Există, însă, argumente care susțin că psihopatia în doze mici este ca o personalitate colorată, ce poate avea beneficii surprinzătoare”, afirmă Kevin Dutton. Cu siguranță, este vorba despre calmitatea și detașarea pe care o poate avea un chirurg în sala de operații, nu despre folosirea în alte moduri a unui bisturiu și trăsăturile de caracter care însoțesc acest comportament.
Până la urmă, să încercăm să rămânem la secțiunea de cărți pentru dezvoltare personală și cărți psihologice și să evităm pe cât de mult este posibil să ajungem la secțiunea de cărți horror.
Fragment din „Înțelepciunea psihopaților”
„Dovezile sunt foarte clare. Dacă un psihopat poate profita de o situație, adică există o recompensă, atunci acționează ca atare, în ciuda riscurilor sau consecințelor nefaste. Nu numai că își păstrează sângele rece în fața pericolelor sau a adversităților, dar, în lipsa acestora, devine foarte exact în abilitățile lor de a „face tot ce îi stă în putință” să își ducă la îndeplinire sarcina.”
Adesea, trăsăturile considerate a fi psihopatice se regăsesc și la baza personalității persoanelor care au succes în viață. Printre acestea se numără și:
✓ șarm superficial;
✓ manipulare;
✓ grandomanie;
✓ inventarea de povești încâlcite;
✓ impulsivitate;
✓ căutarea de senzații tari;
✓ sărăcie emoțională.
Dar unde putem trage linia între un lider (care ar avea așa-zisele calități de mai sus în lumea afacerilor) și un psihopat care și-ar folosi inteligența pentru a plănui crimele perfecte? Probabil că diferențele se revăd în detalii. Detalii pe care le vei descoperi și tu în cartea „Înțelepciunea psihopaților”, disponibilă acum la prețul redus de 28,9 lei: bit.ly/cartea-intelepciunea-psihopatilor