În momentul în care Donald Trump s-a mutat la Casa Albă, doar câțiva dintre membrii familiei sale l-au însoțit sub lumina reflectoarelor. Parcă nu trece nici măcar o zi fără să auzim câteva ceva despre cel mai puternic lider din lume, Donald Trump. Însă adevărul ajunge de multe ori să fie secret sau modificat, mai ales când vine vorba despre actualul președinte al Statelor Unite. De aceea, Mary L. Trump, psiholog clinician și singura nepoată a lui Donald Trump, și-a luat o misiune extrem de dificilă: să facă lumină asupra trecutului întunecat al familiei Trump și asupra celui pe care îl consideră cel mai periculos om din lume.
Aceasta a declarat că unchiul său este un narcisist care pune în pericol viața tuturor americanilor. Însă cum îl descrie mai degrabă pe acesta din perspectiva unei persoane cu doctorat în psihologie clinică? La începutul cărții sale, „Prea mult și niciodată destul: Cum a creat familia mea cel mai periculos om din lume”, Mary L. Trump afirmă că „Donald nu este pur și simplu un om slab, orgoliul său este un lucru fragil care trebuie consolidat în fiecare moment, deoarece știe în adâncul sufletului său că nu este nimic din ceea ce pretinde că este.” Însă lucrurile nu au stat întotdeauna astfel. Donald Trump a fost influențat foarte mult de tatăl său, un mogul imobiliar din New York, care i-a deteriorat abilitatea de a dezvolta și experimenta întregul spectru al emoțiilor umane.
Mary L. Trump nu este singura persoană care îl descrie pe Donald ca fiind narcisist, nenumărați psihologi, părerologi și jurnaliști încercând să găsească motivele comportamentului bizar al președintelui Statelor Unite și folosind expresii precum „narcisism malign” și „tulburare de personalitate narcisică”.
Susținătorii lui Donald Trump ar putea spune cu ușurință că aceste declarații sunt nefondate. Însă Mary L, Trump, nepoata lui Donald și autoarea cărții „Prea mult și niciodată destul: Cum a creat familia mea cel mai periculos om din lume”, și-a luat doctoratul în psihologie clinică la Derner Institute of Advanced Psychological Studies, a lucrat ani de zile la secția de internare a Centrului de psihiatrie din Manhattan cu cei mai vulnerabili pacienți, a predat ca lector cursuri de psihologie, traumatologie, psihopatologie și psihologia dezvoltări și a făcut terapie cu pacienții unei comunități clinice specializate în dependențe. Toate aceste experiențe profesionale i-au demonstrat autoarei că diagnosticul necesită simptome.
„Este posibil ca Donald să îndeplinească criterii de diagnosticare pentru tulburarea de personalitate antisocială, care, în formă agravată, este considerată sociopatie, dar care s-ar putea prezenta, de asemenea, sub formă de infracționalitate cronică, aroganță și lipsă de respect pentru drepturile celorlalți. Să fie vorba de comorbiditate? Probabil. Donald ar mai putea fi încadrat parțial în diagnosticul de tulburare de personalitate evitantă, care, printre altele, include incapacitatea de a lua decizii, de a-și asuma răspunderea, de a sta singur și o capacitate nelimitată de a face orice pentru a obține sprijin din partea altora. Mai sunt și alți factori care ar trebui luați în considerare? Cu siguranță. Este posibil ca el să sufere de dizabilitate de învățare nediagnosticată care, timp de decenii, a interferat cu capacitatea sa de a prelucra informații. De asemenea, se pare că bea mai mult de douăsprezece Diet Coke pe zi și că doarme extrem de puțin. Suferă de tulburare de somn indusă de substanțe chimice (în acest caz cafeină?). Nu se hrănește corect și nu face sport, ceea ce poate exacerba celelalte posibile tulburări.” – fragment „Prea mult și niciodată destul: Cum a creat familia mea cel mai periculos om din lume”
Însă Donald Trump nu a fost supus niciodată unei testări amănunțite, cu toate că acțiunile sale și comportamentul său aberant au fost observate de o lume întreagă. O diagnosticare completă ar necesita o întreagă serie de testări psihologice și neuro-psihologice, pe care președintele Statelor Unite nu le-ar accepta niciodată. La fel cum și-a dorit ca această carte scrisă de nepoata sa să nu fie citită de nimeni.
Cartea „Prea mult și niciodată destul: Cum a creat familia mea cel mai periculos om din lume” este disponibilă în librăria online Bookzone pentru comandă la prețul de 39 de lei aici: COMANDĂ.