Te așezi pe pat, cu capul pe pernă, închizi ochii și aștepți să vină. Somnul, bineînțeles. Și aștepți. Și aștepți. Și iar aștepți. Dar nu se întâmplă nimic. Există nenumărate motive pentru care insomnia este un rezident al nopților tale. De la stresul zilnic, care poate fi mai apăsător în aceste zile, până la toate distracțiile prezente în viața ta înainte de culcare, factorii care aduc cu ei lipsa somnului diferă de la persoană la persoană. Chiar dacă este vorba despre cauze diferite, cititul îți poate vindeca insomnia. Vei descoperi mai jos de ce și cum poți apela și tu la acest tratament.
Cuprins
1. Care sunt motivele pentru care cititul îți poate vindeca insomnia?
2. Cum îți modifică cititul creierul?
1. Care sunt motivele pentru care cititul îți poate vindeca insomnia?
Se cunoaște corelația dintre un nivel scăzut al stresului înainte de culcare și un somn odihnitor. Iar cititul înainte de somn te-ar putea relaxa. În cadrul unui studiu realizat de Universitatea din Sussex a fost crescut nivelul de stres al participanților, iar apoi s-a încercat reducerea acestuia. Doctorul neurolog David Lewis a constatat că cititul a fost opțiunea care a funcționat cel mai bine, reducând nivelul de stres cu 68%. Pe locul doi a fost muzica (61%), locul trei a fost ocupat de băutul ceaiului sau al cafelei (54%), plimbările aflându-se tocmai pe locul 4, cu un procent de 42%. A fost nevoie doar de 6 minute ca nivelul stresului participanților să fie redus.
Motivul? În momentul în care citești o carte care îți place, mintea este distrasă de la stresul și grijile zilnice, care cauzează tensiune în viața ta. Poveștile din cărți îi oferă minții tale opțiunea de a fi în altă parte pentru puțin timp, ceea ce înseamnă că poți uita de problemele tale pentru o perioadă. Cititul îți ajută și mușchii să se relaxeze, respirația să încetinească, instaurând o stare de calm la nivelul întregului corp.
Încă te mai întrebi cum îți poate vindeca insomnia cititul? Un procent de 39% dintre persoanele care obișnuiesc să citească înainte de culcare dorm foarte bine. Este logic ca o activitate care reduce stresul să fie benefică înainte de culcare. Cu siguranță poți înlocui uitatul la televizor sau scrolling-ul pe ecranul telefonului, având în vedere că aceste dispozitive emit lumina albastră care îți face creierul să creadă că încă este zi.
2. Cum îți modifică cititul creierul?
Pe lângă faptul că cititul îți deschide porți către nenumărate lumi, îți poate stimula și creierul. Creierul tău este un mușchi. La fel ca restul corpului, are nevoie antrenament pentru a fi sănătos. Cititul solicită creierul din punct de vedere neurologic mai mult decât vorbitul sau procesatul imaginilor. Mai exact, diferite părți ale creierului care au evoluat pentru alte funcții, precum vederea, vorbirea și învățarea asociativă, se conectează într-un circuit neuronal specific pentru lectură. Acest lucru înseamnă că cititul reprezintă o modalitate excelentă de a-ți antrena creierul făcând o activitate plăcută.
Cititul te poate face și o persoană mai empatică. Empatia este abilitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele celorlalți. Ce modalitate mai bună de a-ți îmbunătăți această abilitate decât citind din punctul de vedere al altcuiva? În cărți vedem lumea prin ochii altora și empatizăm cu sentimentele lor. Aplicarea acestei abilități în lumea reală este mult mai ușoară atunci când avem practica pusă la punct din cărți.
Un alt beneficiu uimitor al cititului este faptul că poate reduce riscul de a dezvolta o boală degenerativă – Alzheimer. Conform studiilor, persoanele care își antrenează creierul cu activități precum cititul, rezolvatul puzzle-urilor sau jocul de șah, prezintă un risc de 2,5 ori mai mic de a dezvolta boala. Afecțiunea Alzheimer este adesea corelată cu pacienții care au o activitate a creierului limitată. Pe lângă faptul că îți poate îmbunătăți starea de bine, lectura ar putea avea și un efect de durată asupra sănătății tale.
Lectura de seară poate avea un cuvânt important de spus și când vine vorba despre creativitate. Când citești cărți, poți vedea lucrurile într-o manieră diferită, fiind o activitate care îți lărgește perspectiva. Studiile sugerează că cititul din cărți fizice este asociat cu un vocabular mai dezvoltat, cunoștințe generale mai ample și abilități verbale mai bune. De aceea este și atât de important să le citim copiilor. Poveștile înainte de culcare pot avea un impact uriaș. Expunerea la cuvinte este cu 50% mai mare în cazul cărților față de televizor. Acesta este un procedeu perfect, având în vedere că cei mici nici nu simt cititul poveștilor ca pe lecții, ci ca pe o activitate plăcută.
Cititul înainte de culcare poate fi văzut ca o tradiție veche. Adevărul este că unele persoane nu pot adormi fără să citească câteva pagini, pe când pentru alte persoane poveștile înainte de culcare au fost uitate în copilărie. Însă nu uita de lectură când te confrunți cu insomnia!
Sursă foto
Bookzone.ro