În gimnaziu, Adina începea să cocheteze cu scrisul prin forma unui jurnal, iar în prezent a adunat în portofoliul editurii Bookzone două titluri sub numele de A. Stephanie: Vorbește cu mine (cel mai citit roman de pe Wattpad în 2016) și Malakai (titlu în două volume, cel mai apreciat roman în categoria #teenficton pe Wattpad până în prezent).
Cine este A. Stephanie?
Stephanie este om. Femeie și copil. Fiică, prietenă, iubită.
Pe cât sunt pe matură în unele situații, pe atât sunt de copilăroasă în altele. Sunt dependentă de muzică, Pinterest, cărți și seriale. Sunt genul de persoană care trage de timp până când ajunge la limită și abia atunci duce lucrurile la capăt – cred că pur și simplu lucrez mai bine sub presiune. Sunt mult mai emotivă decât mi-aș dori să fiu.
Mecanismul meu de autoapărare e sarcasmul, trăsătură pe care se pare că am transmis-o la majoritatea personajelor mele. La prima impresie par arogantă și greu de suportat, deși nu sunt nici una, nici alta. Doar că am nevoie de ceva timp să mă acomodez în preajma oamenilor pe care nu îi cunosc și prefer să păstrez distanța.
Nu știu dacă facultatea absolvită sau locul meu de muncă au vreo relevanță. Nu cred că asta ne definește ca persoane și mi-e și mai greu să mă definesc pe mine. Sunt un paradox, precum toți oamenii.
Care a fost prima ta întâlnire cu scrisul? E în strânsă legătură cu prima carte publicată la editura Bookzone, „Vorbește cu mine”?
Prima mea carte publicată la editura Bookzone a fost prima mea întâlnire cu o editură serioasă din România. Însă prima mea întâlnire cu scrisul a fost prin clasa a șaptea, sub forma unui jurnal care conținea, mai mult sau mai puțin, gânduri haotice și descrieri. Apoi am cochetat cu poezia, dar nu a durat mult până să-mi dau seama că nu e de mine. În timpul liceului am continuat să scriu, dar nu am reușit să duc nimic până la final.
Abia în timpul faculății am reușit să termin un roman – care probabil nu va vedea niciodată lumina tiparului –, dar a fost o realizare destul de mare pentru mine. Am descoperit Wattpad-ul în 2013 și mi-am făcut cont acolo, dar a durat mult timp până să am suficient de multă încredere în mine încât să încep să postez acolo. Cred că abia pe la finalul lui 2015 am început să-mi fac lucrările publice.
De unde a pornit ideea cărții Malakai? Ai găsit inspirație în viața reală?
Mereu găsesc inspirație în viața reală, iar ideile îmi vin atunci când nu am nevoie de ele. Când nu am timp, când nu am pe ce să le notez sau atunci când dau peste vreun serial și mă trezesc împărțită între scris și vreun actor sexy.
Însă nici nu știu dacă aș putea să vorbesc despre ideile din spatele cărților atunci când e vorba de romanele mele. Pentru că uneori, singurul lucru de care am nevoie e să găsesc un nume cu care să rezonez, apoi restul vine de la sine.
Cum a primit publicul tău vestea lansării volumelor Malakai?
Am anunțat de ceva vreme că urma să public Malakai, iar în ultima perioadă cititorii mei erau de-a dreptul nerăbdători și mă tot întrebau când vor putea să o adauge în bibliotecă. Au primit vestea cu entuziasm și m-au sprijinit mereu, lucru pentru care le sunt extrem de recunoscătoare.
Care este cel mai impresionant review pe care l-ai primit despre noile cărți?
Primesc în fiecare zi mesaje de la cititorii mei în care îmi spun cât de mult înseamnă Malakai pentru ei, cum i-a schimbat sau cum i-a ajutat. Mi-e greu să aleg un singur review pentru că fiecare gând și fiecare impresie contează pentru mine. Cel mai satisfăcător sentiment e atunci când afli că ai reușit să ajuți o persoană pe care nu o cunoști, despre care nu știai că trece printr-o perioadă mai grea și avea nevoie de ajutor, dar că, într-un fel sau altul, ai fost acolo pentru ea.
Care sunt punctele forte ale celor două volume Malakai? De ce e o carte pe care s-o adaugi pe lista de lecturi?
Aș spune că unul dintre punctele forte e numele lui. Glumesc.
Cred că e o carte care merită adăugată pe lista de lectură pentru că nu e pur și simplu o poveste de dragoste între doi adolescenți. Deși probabil nu o să mă satur niciodată de drama adolescentină, am vrut ca Malakai să transmită mai mult cititorilor mei. Mi-am dorit să-i fac să înțeleagă că, deși e un gând frumos că dragostea e capabilă să vindece și să ne salveze, uneori nu e suficientă. Că trebuie să învețe să lupte pentru ei înșiși, să se salveze, să să accepte și să se iubească așa cum sunt.
Din păcate, cred că mulți oameni suferă nu doar de depresie, ci trec dincolo de ea, gândurile lor îi omoară încetul cu încetul și le este rușine să ceară ajutor. Am vrut ca oamenii să înțeleagă că viața nu e glumă și că dacă recunosc că au nevoie de ajutor din când în când, asta nu înseamnă că sunt slabi. Că în unele zile e suficient să respire și e de ajuns. Să-și aloce timp să se vindece, dar, înainte de toate, să nu renunțe. În final, nu își fac rău doar lor, deși poate nu realizează.
Zilele trecute am primit un review pe Goodreads care descrie în alte cuvinte ceea am vrut să transmit:
Recitind „Malakai” mi-am adus aminte cât de mult l-am iubit și l-am urât, deopotrivă. Malakai este, cu siguranță, un personaj complex și am încercat de foarte multe ori să îl înțeleg – poate de PREA multe, încât acum realizez că motivul principal pentru care schimbam paginile una după alta era să aflu cât mai multe despre el. Când am citit prima dată cartea, m-a atras povestea din spatele întregii acțiuni, dar abia acum am înțeles că de fapt, toți avem câte puțin din Malakai în noi, ceea ce dă veridicitate poveștii. Mă regăsesc și în Hannah – în lucrurile care îi plac și în cele pe care le detestă, în dorința ei de a ajuta lumea, în naivitatea ei. Chiar dacă știu deja cum se termină povestea lor, mă încăpățânez să îmi imaginez un final în care toată bunătatea nu e risipită și suferința lui Malakai e ameliorată de iubire. Pentru că amândoi merită. Pentru că toți merităm. – Mia
Alekzandre e un personaj misterios pe care îl regăsim atât în Malakai, cât și în cartea publicată pe Wattpad care îi poartă numele. Care e legătura dintre el și Malakai? Ne putem gândi pe viitor la o continuare a volumelor Malakai?
Povestea lui Alek este deja scrisă. Nu o pot numi chiar o continuare a volumelor Malakai, deși Malakai își face simțită prezența. Cât despre povestea lui Malakai în continuare? Orice e posibil.
Te identifici cu unul dintre personajele din carte?
Da și nu. Nu în totalitate. De exemplu, relația dintre Hannah și bunica sa e conturată după relația dintre mine și bunica mea, dar e singurul lucru pe care îl avem în comun.
Dacă ar trebui să alegi doar 3 cărți din biblioteca ta, care ar fi acestea?
Grea întrebare. Aș alege Kindle-ul.
Banda celor șase ciori și Răzbunarea ciorilor – Leigh Bardugo. Astea două se pun ca una singură, nu? Sunt din aceeași serie, deci se pun ca una.
Fructele mâniei – John Steinbeck.
Zgomotul și furia – William Faulkner.
Ce te motivează să scrii și, totodată, să citești?
Scriu pentru că nu știu cum să nu o fac. Sună ciudat, dar la un moment dat, după ce trece prea mult timp fără să scriu, mi se plimbă atât de multe idei prin minte încât am impresia că o să-mi explodeze creierul dacă nu le scriu, dacă nu scap de ele. Mesajele cititorilor mei mă motivează și îmi amintesc că încă mai am ceva de transmis și că pot să ajut oamenii fără să îi cunosc în mod direct. Că pot să fiu prietenul de care au nevoie în zilele proaste. Că le pot oferi o portiță de evadare din realitate uneori.
Ăsta este și unul dintre motivele datorită căruia citesc. Uneori, realitatea ori e prea mult ori nu e de ajuns, și atunci simt nevoia să o las în urmă măcar pentru câteva ore. Citesc pentru că există atât de multe idei neașteptate transpuse pe hârtie, o mulțime de universuri construite din nimic, pentru că există personaje care ajung să-mi fie prieteni, alături de care pot să sufăr – uneori regret că nu rămân în realitatea mea – și care vor rămâne în inima mea mult timp.
Care sunt planurile de viitor ale autoarei A. Stephanie?
Sper să public Alekzadre și poate, cândva, într-un viitor cât mai apropiat să mai scap de ideile care mă bântuie și să revin poate la romanele pe care le-am început, dar pe care nu am reușit să le termin.
Vă mulțumesc vouă și cititorilor mei pentru tot sprijinul!
Cele două volume „Malakai” au prețul special de doar 49 RON și beneficiezi de transport gratuit în toată țara.