8 motive pentru care ar trebui să citești cu voce tare

 

A fost odată ca niciodată o carte. Și un adult care îi citea cu voce tare unui copil. Acesta este tipul de interacțiune care transformă o oră aparent obișnuită pentru tine într-o amintire extrem de personală pentru un copil.

O amintire care îl ajută să gândească, să simtă și să adauge un strop de curiozitate în viața lui.

Chiar și tu știi ce înseamnă să te conectezi cu personajele din cărți, cu o situație sau o întreagă poveste. Însă știai că cititul cu voce tare îi poate ajuta pe cei mici să devină cititori mai buni și mai încrezători?

Iată câteva motive care te vor convinge să citești cu voce tare!

De ce ar trebui să citești cu voce tare?

O carte este o aventură cu mai multe roluri. Scriitorul poate scrie o poveste, dar cartea nu va fi niciodată completă până când un cititor de orice vârstă nu o va citi și plia pe propriile experiențe. Pentru a ajunge un astfel de cititor, trebuie să interacționezi încă din copilărie cu diferite strategii de înțelegere.

Beneficiile pe care le poți avea și oferi atunci când citești cu voce tare

Cititul cu voce tare reprezintă fundamentul dezvoltării alfabetizării. Este cea mai importantă activitate pentru succesul cititului. Copiilor le este oferită o demonstrație fluentă de lectură, dar și recompensele lecturii. În plus, este dezvoltat interesul ascultătorului pentru cărți și dorința de a putea citi.

În momentul în care îi asculți pe alții citind, poți dezvolta abilități importante, cum ar fi aprecierea pentru modul în care este scrisă o poveste și familiaritatea cu limbajul cărților, cum ar fi „a fost odată ca niciodată” și „fericiți până la adânci bătrâneți”.

Cititul cu voce tare demonstrează relația dintre cuvântul scris și înțelesul acestuia. Copiii înțeleg că toate acele cuvinte scrise spun o poveste sau transmit informații, invitându-i pe ascultători la o conversație cu autorul cărții.

Copiii pot asculta o poveste cu un nivel al limbajului mai ridicat decât dacă ar citi ei. În acest fel cititul cu voce tare face ideile complexe din cărți mai accesibile copiilor și îi expune pe cei mici la un vocabular și la modele lingvistice care nu fac parte din vorbirea de zi cu zi. Mai departe, acest lucru îi ajută pe copii să înțeleagă structura cărților atunci când citesc singuri.

Cititorii mai puțin capabili sunt expuși la aceleași cărți antrenante alese de cititorii mai buni, în acest fel reușind și aceștia să devină cititori mai experimentați. Indiferent ce vârstă ai avea, poți să ai parte de toate aceste beneficii când vine vorba despre cititul unei cărți cu voce tare.

În momentul în care ajuți copiii să găsească și să facă conexiuni în povești și cărți îi ajuți de fapt să parcurgă mai ușor textele necunoscute. Există câteva strategii care pot ajuta copiii să înțeleagă mai bine ceea ce citesc. Printre acestea se numără și:

1. Corelarea cărții cu propria experiență de viață

2. Corelarea cărții cu alte cărți pe care le-au citit

3. Corelarea cărții cu anumite concepte universale

Toate aceste conexiuni necesită planificare și modelare. Părinții și profesorii pot încuraja și sprijini abilitățile de ascultare, gândire și conversație.

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.