6 cărți young adult pe care ar trebui să le citești

Stilul young adult are o inocență aparte, așa că, nu ne miră faptul că oameni în toată firea sunt de-a dreptul fascinați de acest tip de ficțiune. De ce? Pentru că le aduce aminte de perioada adolescenței în care se iubeau activ și de anii în care trăiau adevărate aventuri la tot pasul. Așadar, dacă dorești să îi faci o surpriză copilului tău sau, pur și simplu, vrei să uiți pentru câteva ore de viața de adult, uite câteva titluri care îți vor face cu ochiul. 😉

Malakai – A. Stephanie

Dacă ar fi să caracterizăm printr-un singur cuvânt seria Malakai, acela ar fi, cu siguranță, „emoție”. O carte care te face să pătrunzi adânc în psihologia adolescentului și să vezi dincolo de alura de macho a băieților. Malakai nu este doar o altă poveste de dragoste, ci un roman complicat despre coincidențe, supraviețuire, prietenie, responsabilități, sacrificii și speranță. Uneori, cel mai greu lucru nu este să salvezi viața unei persoane, ci să o ții în viață. Probabil, la fel a simțit și Hanna, protagonista romanului care i-a donat sânge lui Malakai după ce acesta a suferit un accident de mașină. Și, cum altruismul feminin nu are limite, dăruirea ei nu se oprește aici. După ce Malakai se recuperează, Hanna face tot posibilul să devină sprijinul său și să îl ajute să-și recupereze examenele, însă Malakai este extrem de recalcitrant și nu pare să aprecieze eforturile fetei. O situație care te va pune pe gânduri și te va face să realizezi că sacrificiul clasic din iubire, cel pe care îl promovează cu atât de mult patetism filmele de dragoste nu este nici pe departe atât de sănătos pe cât ne imaginăm.

Scopul – Elle Kennedy

Dacă ești fan American Pie sau Gossip Girl, atunci Scopul de Elle Kennedy este pentru tine! Un roman fascinant, plin de intrigi delicioase și scene fierbinți, care continuă seria Off campus, avându-i drept protagoniști pe Sabrina și Tucker. Dacă până acum Elle Kennedy ne-a obișnuit cu adolescente care, inevitabil, se îndrăgostesc și suferă, Sabrina este exact opusul. Am putea spune că este genul de player feminin: îl seduce pe Tucker, rămâne însărcinată, dar nu se implică foarte mult în relație. Tucker, în schimb, își ia foarte în serios rolul de tată, o protejează pe Sabrina și face tot posibilul pentru a-i asigura copilului lor un viitor sigur. Deși în majoritatea cazurilor empatizăm cu personajele feminine și suferim de fiecare dată când sunt rănite, în Scopul, o să ni se rupă sufletul pentru Tucker și pentru toată atitudinea lui de „băiat bun.” O carte care îmbină perfect dramele vârstei cu sexul adolescentin și pulsul vibrant al campusurilor universitare din America. 

Skin – Andrea Fowler

Nimic nu este mai inocent decât iubirea adolescentină. Descoperă povestea de dragoste dintre Sin și Skye, doi tineri care își explorează anxietățile vârstei, secretele și pasiunile. Un roman care prinde contur pe linia fină dintre actorie și realitate, dintre minciuni și adevăr, dintre secrete și sincere destăinuiri șoptite la ureche. Împreună dau naștere unei furtuni de sentimente care aruncă fulgere în toate direcțiile. Andrea Fowler este o scriitoare uimitor de talentată care și-a început cariera pe Platforma Wattpad sub pseudonimul Pufoșenie. La numai 15 ani, a depășit pragul de un milion de vizualizări, având o ascensiune fulminantă în lumea cărților. Skin este emoție pură, o carte care te cucerește de la primele pagini și te face să vrei să fii din nou la vârsta la care să simți fluturi în stomac. 

Legendarii – Tracy Deon

Ce poate fi mai plăcut decât o combinație între young adult și fantasy? Legendarii este una dintre cele mai bine vândute cărți care te poartă într-o călătorie fantastică pe urmele miturilor. După moartea mamei sale, Bree Matthews își dorește să evadeze, astfel, încearcă să își găsească tot felul de activități care să o distragă de la tragicul incident. Programul pentru liceeni supradotați pare a fi opțiunea perfectă, însă nu știe că în prima noapte petrecută în campus va asista la un atac de magie care îi va schimba total parcursul vieții…

Un vrăjitor misterios din Ordinul Merlin încearcă fără succes să-i șteargă din minte toate lucrurile pe care le văzuse, dar reușește exact opusul: îi activează puterile magice și îi dezvăluie o amintire legată de moartea mamei ei.  De acum, misiunea lui Bree este de a se infiltra în societatea secretă a Legendarilor, alcătuită din descendenții Regelui Arthur. Va reuși oare să lupte pentru ei sau împotriva lor? Legendarii este un debut excepțional al autoarei, cu un imens potențial în categoria young adult. Prologul este scris într-un mod fenomenal: ușor de parcurs, te ține „în priză” și te face să aștepți cu sufletul la gură ceea ce urmează. 

Ugly love – Colleen Hoover

Este oare posibil ca iubirea să aibă și o parte înfiorătoare, plină de secrete tenebroase? Se pare că da. Colleen Hoover ne prezintă o poveste care este departe de siropurile hollywoodiene și tot ce știam despre iubire. Atunci când ne îndrăgostim, tindem să proiectăm în cealaltă persoană ceea ce nu e. Dar, dacă pentru o secundă, ne-am lua vălul îndrăgostirii de ochi, nu ne-am scuti oare de dezamăgiri? Răspunsul e inevitabil „da”, însă nimic nu se compară cu fiorii pe care ți-i dă o persoană aparent indisponibilă emoțional. Așa a simțit și Tate Collins, o studentă amibițioasă care se îndrăgostește de prietenul fratelui ei. Deși Miles Archer este fermecător, inteligent și misterios, ascunde un secret care îi soarbe energia în fiecare zi. Aura sa secretoasă o seduce până în măduva oaselor pe Tate. Deși se bucură de compania ei, Miles nu îi permite să îi încalce regula de bază: „Nu întreba despre trecut și nu te aștepta la un viitor.” O carte care îți dă fiori pe șira spinării și te face să dai pagină cu pagină.

Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți – Holly Jackson

Cum putea lipsi un thriller young adult de pe această listă? Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți este acea serie pe care o cumperi direct în trei volume, fiindcă pur și simplu, dai pagină cu pagină și de-abia aștepți să vezi ce se mai întâmplă. Un roman care, pe lângă filonul polițist îți prezintă psihologia adolescentului, cu traume și anxietăți. Pippa Fitz-Amobi este o elevă de liceu aparent normală până în momentul în care devine un fel de Sherlock Holmes al orașului natal. Liniștea orașului Little Kilton este tulburată de uciderea adolescentei Andie Bell. Trupul său nu a fost niciodată găsit, iar poliția a închis cazul, luându-l drept vinovat pe iubitul său, Sal Singh. Sal fusese la rândul lui găsit mort în urma unui presupus suicid, având asupra sa telefonul lui Andie și sânge sub unghii. Aproape tot orașul este convins că Sal este vinovat de moartea lui Andie, însă conștiincioasa Pippa Fitz-Amobi este singura care crede în nevinovăția lui Sal. Așadar, cu simț detectivistic, începe să investigheze crima pentru un proiect de școală. Însă, activitatea Pippei îi va pune viața în pericol…

Indiferent că vorbim de romane polițiste, fantasy sau chick-lit, stilul young adult are multe de oferit. Atunci când vrei să te desprinzi de realitatea cotidiană, intră în lumea adolescenților! Nu uita că pe bookzone.ro ai acces la o varietate de cărți, tu trebuie doar să alegi!

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.