Puterea vointei – Kelly McGonigal

Vreau, nu vreau, imi doresc – Puterea vointei

Ce este voința și de ce este important să o avem

Când vă gândiți la un lucru care cere voință, care este prima idee ce vă vine în minte? Pentru cei mai mulți dintre voi, clasicul test de voință constă din a rezista tentației, fie că e vorba de o gogoașă, o țigară, o lichidare de stoc sau o aventură de o noapte. Când oamenii spun „Nu am voință”, ceea ce vor să spună, de fapt, e că „Mi-e greu să spun <nu> atunci când gura, stomacul, inima sau (completați cu partea anatomică la care vă referiți) mă îndeamnă să spun <da>”. Gândiți-vă la asta ca la puterea lui „nu vreau„.
Însă faptul de a spune <nu> reprezintă doar o parte a voinței și a ceea ce presupune ea. La urma urmei, expresia „Spune nu” e preferata celor care obișnuiesc să amâne îndeplinirea sarcinilor și a leneșilor din întreaga lume. Uneori e mai important să spui da. Gândiți-vă la toate acele lucruri pe care le amânați pentru a doua zi (sau pentru totdeauna); o voință fermă vă ajută să le treceți pe lista cu lucruri de rezolvat astăzi, chiar și atunci când anxietatea, lucrurile care vă distrag atenția sau un maraton de reality show-uri amenință să vă facă să renunțați. Gândiți-vă la asta ca la puterea lui „vreau„- capacitatea de a face ceea ce trebuie, chiar dacă o parte din voi se împotrivește.

Puterea lui „vreau” și puterea lui „nu vreau” reprezintă cele două aspecte ale autocontrolului, dar nu constituie voința în sine

Pentru a spune nu atunci când e spre binele vostru să spuneți nu și da atunci când e spre binele vostru să spuneți da, aveți nevoie de o a treia putere: capacitatea de a vă aminti ce vă doriți cu adevărat. Știu, credeți că ceea ce vreți cu adevărat chiar este prajitura aceea cu ciocolată, sau un al treilea martini, sau o zi liberă. Însă atunci când apar tentațiile sau cochetați cu tergiversarea, trebuie să vă amintiți că ceea ce vă doriți cu adevărat este să încăpeți în blugii aceia strâmți, să fiți promovați la serviciu, să vă acoperiți datoria de pe cardul de credit, să vă salvați căsnicia sau să nu ajungeți la închisoare. Altminteri, ce v-ar putea opri să dați curs dorințelor imediate? Pentru a exercita auto-controlul, trebuie să vă găsiți motivația atunci când aveți nevoie de ea. Aceasta este puterea lui „îmi doresc„.
Voința fermă înseamnă să exploatați cele trei puteri – a lui vreau, a lui nu vreau și a lui îmi doresc – pentru a vă atinge obiectivele (și a vă feri de neplăceri). După cum vom vedea, noi, ființele umane, suntem fericitele posesoare ale unor aptitudini intelectuale care sprijină toate aceste capacități. De fapt, dezvoltarea acestor trei puteri – vreau, nu vreau și îmi doresc – ar putea defini esența ființei umane. Înainte de a analiza de ce nu reușim să folosim aceste puteri, să începem prin a aprecia cât suntem de norocoși să le avem.

Care este cel mai greu lucru?

Fiecare provocare pe care o are de înfruntat voința voastră necesită depășirea unui obstacol dificil, indiferent dacă asta înseamnă să vă îndepărtați de o tentație sau să nu fugiți de o situație stresantă. Imaginați-vă că înfruntați provocarea. Care este cel mai dificil lucru pentru voi? Ce anume face ca acel lucru să fie atât de dificil? Cum vă simțiți când vă gândiți la el?

_______________________________________________________________________

Fragmentul de mai sus este extras din cartea „Puterea voinței” scrisă de psihologul Kelly McGonigal .  O găsești la doar 29 RON aici: http://bit.ly/2z3GKLL . Dacă vei alege să cumperi două cărți de pe site, vei beneficia de transport gratuit prin curier rapid, oriunde în România.

Lectură plăcută!

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.