Literatura contemporană: preferata tinerilor. Află ce cărți citesc și care sunt cei mai apreciați autori!

Literatura contemporană, prin definiție, se referă la operele scrise în perioada de după al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, lectura lui Marin Preda, de exemplu, nu are multe în comun cu operele lui Mircea Cărtărescu. Din acest motiv, se vorbește tot mai des despre necesitatea unei delimitări clare între epoca postbelică și cărțile ieșite din tipar 30-40 de ani mai târziu. Așa a apărut denumirea: “romanul românesc de după 1980”, o expresie ce face referire la  publicațiile recente. 

Tinerii par atrași de acest gen de lectură și caută mereu titlurile nou apărute pe rafturile din librării. Motivul principal constă în faptul că mulți dintre ei se identifică atât cu subiectele tratate de autorii contemporani, cât și cu temele abordate de aceștia. Fie că este vorba despre romane de dragoste, ficțiune sau literatură contemporană de specialitate (cărți de dezvoltare personală, educație financiară etc.), toate par a fi mai citite de către tineri decât operele din literatura clasică.

Cuprins:

1. Literatura contemporană – 5 motive pentru care tinerii o preferă

2. Cei mai apreciați autori contemporani și operele lor

3. Întrebări și răspunsuri despre literatura contemporană

1. Literatura contemporană – 5 motive pentru care tinerii o preferă

Lectura este privită ca un mijloc de autoeducare, îmbogățire intelectuală și spirituală, iar adolescenții sunt încurajați mereu de către dascăli să citească. Cu toate acestea, puțini parcurg cu drag operele marilor clasici. Mulți afirmă că citesc cărțile date de profesori pentru că sunt obligatorii la școală, iar referitor la cea recreativă, preferă literatura contemporană. Pe de altă parte, tinerii care au ieșit de pe băncile facultății par interesați, în principal, de literatura de specialitate (matematică, psihologie, afaceri etc.) și de noile titluri apărute în librării. 

Iată 5 motive pentru care cărțile contemporane sunt pe placul lor:

  • De multe ori, tinerii spun că vor să citească lucruri pe care le pot recunoaște, despre trăirile și problemele lor. Aceștia se identifică, astfel, mult mai bine cu literatura contemporană, iar evenimentele relatate le par mai interesante. Autorii acestor cărți vin cu un stil literar nou, iar temele abordate de aceștia sunt actuale, mult mai apropiate de realitatea de azi;
  • Literatura clasică are un stil mai greoi, iar mesajul este considerat dificil de descifrat pentru realitatea zilelor din prezent. De multe ori, perioadele și faptele descrise sunt străine tinerilor, iar mulți găsesc scriitorii clasici ca fiind mai greu accesibili, atât din punct de vedere al limbajului, cât și al evenimentelor prezentate;
  • Modul de abordarea al autorilor contemporani este mai accesibil, iar cărțile sunt ușor de citit. Unii filologi afirmă că nu este greșit ca adolescenții să-și deschidă pofta de lectură cu astfel de scrieri, dar nu ar trebui să ignore literatura clasică, cu o mare valoare literară, pentru că trecutul reprezintă temelia într-o lume în continuă schimbare;
  • Scriitorilor contemporani vorbesc despre evenimente recente, iar operele  sunt, deseori, un “manifest” sau o revoltă față de anumite mișcări petrecute în prezent. Fie că este vorba despre legi, politică, finanțe, subiecte sociale, tinerii aleg domeniul de interes și cu ajutorul acestor lecturi află lucruri noi despre anumite subiecte sau întâmplări;
  • Multe cărți scrise de autori contemporani îi ajută pe tineri să se perfecționeze într-un anumit domeniu și să descopere noi posibilități de afirmare.

Așadar, cu toate că valoarea literaturii clasice este de necontestat, mulți tineri preferă să citească autori contemporani. 

2. Cei mai apreciați autori contemporani și operele lor

Pe rafturile sau pe site-urile librăriilor online, apar numeroase romane și cărți ale scriitorilor contemporani. Aceste lecturi sunt urmărite și apreciate de tineri, iar multe titluri au fost recunoscute drept valoroase din punct de vedere literar. Chiar și în școli, manualele auxiliare au introdus texte de acest tip, cum ar fi cele scrise de Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Ioana Nicolae. 

Pe lângă aceștia, mai sunt și alți scriitori valoroși care au publicat cărți extrem de bine primite de către cititori, precum: Neagu Djuvara (Amintiri din pribegie), Dan Lungu (Sunt o babă comunistă), Gabriela Adameșteanu (Dimineața pierdută), Doina Rusti (Manuscrisul fanariot), Diana Adamek (Adio, Margot), Aurora Liiceanu (Cuvinte încrucișate) și mulți alții. 

Dintre autorii contemporani străini s-au făcut remarcați: Yasmina Khadra (Ceea ce ziua datorează nopții), Kazuo Ishiguro (Rămășiele zilei), iar în ceea ce privește literatura contemporană de specialitate, în segmentul de dezvoltare personală, Mark Manson a succes cu peste un milion de exemplare ale cărții „Arta subtilă a nepăsării” luate de către cititori de pe rafturi sau din online. 

Gusturile românilor în privința lecturii se schimbă în funcție de noile apariții, iar în topul celor mai apreciate cărți apar mereu titluri recente. Cert este că cititul rămâne în continuare o plăcere pentru mulți tineri. 

3. Întrebări și răspunsuri despre literatura contemporană

Ce este literatura contemporană?

Majoritatea studiilor de istorie literară precizează fatul că din literatura contemporană fac parte operele care au apărut după Al Doilea Război Mondial și până în prezent. Cu toate aceste, în cercurile literare se vorbește tot mai mult despre necesitatea unei delimitări clare între literatura postbelică și cea contemporană de după 1980, din cauza diferențelor majore în temele abordate și stilul scriiturii.

Literatura contemporană este de calitate?

Literatura contemporană cuprinde opere de calitate, iar mulți scriitori din zilele de azi sunt apreciați pentru suflul nou pe care îl aduc, pentru stilul scriiturii, temele abordate sau modul inedit de conturare al personajelor. Există romane valoroase, dar și scriituri simpliste, care nu pot fi încadrate la „mari opere literare”.

Ce impact are literatura contemporană asupra cititorilor?

Cărțile pe care le citești îți influențează modul de a privi lumea și îți pot schimba viziunea asupra vieții. Cu atât mai mult, literatura contemporană prezintă, de multe ori, fapte și istorii reale, iar aflarea unui alt punct de vedere sau a anumitor informații ce erau neștiute pot avea un efect radical asupra gândirii și acțiunilor tale viitoare. 

Sursă foto
shutterstock.com

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.